Sport
SVJETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA

Već okrenuti Nijemcima
Objavljeno 18. siječnja, 2017.

Vezani članci

O ČILEU

Najveća zvijezda je izbornik

STRUČNI KOMENTAR ZDENKA KORDIJA

Još nismo odigrali najbolju utakmicu

Hrvatska muška rukometna reprezentacija trima je pobjedama u prva tri nastupa na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osigurala plasman u osminu finala. Sada već može početi kalkulirati, polako bacati pogled, prije svega, na skupinu D, odakle će doći suparnik u osmini finala. Naš stručni stožer, sudeći prema dosadašnjim pripremama za utakmicu, svoje misli nije usmjerio ni na večerašnju utakmicu 4. kola, ni na osminu finala, nego su one negdje između.

Nevažno za oboje

Očekuje se kako će Hrvatska pobjednički niz nastaviti i nakon susreta s Čileom večeras (20.45). Radi se o reprezentaciji kojoj je prije SP-a bio cilj izbjeći posljednje mjesto u skupini i ostvariti što bolji plasman u President's cupu. Sada im apetiti nešto rastu, nakon pobjede nad Bjelorusijom u prvom kolu čak im se otvara put prema prolasku u osminu finala. Za to im ne treba pobjeda protiv Hrvatske, nego u posljednjem kolu, nad Saudijskom Arabijom. Stoga i Čileanci mogu svoje misli usmjeriti na susret posljednjeg kola skupine C, s Kljajićevom Saudijskom Arabijom, kao što hrvatski rukometaši i naš stručni stožer misli usmjeravaju prema srazu s Njemačkom, koji će po svemu odlučivati o prvom mjestu u skupini.

Pomoćni trener reprezentacije Petar Metličić istaknuo je kako je stožer zadovoljan ostvarenim, ali kako i dalje ima mjesta za napredak.

- Tri utakmice i tri pobjede. Mislim da možemo biti zadovoljni i da smo ostvarili ono o čemu smo pričali na početku turnira. Sigurno je da igra može biti puno bolja, ali, iskreno, sve u svemu, zadovoljni smo. Imamo relativno neiskusnu momčad, s mnogo mladih igrača, kojima je ovo prvo veliko natjecanje. Tako da su sve oscilacije koje smo do sada imali normalne. Bitno je da u ključnim trenucima momčad dobro reagira. U obje utakmice, kada su se protivnici približili, dobro smo reagirali, odvojili se i na kraju obje utakmice završili u svoju korist - izjavio je Metličić, koji ne skriva kako je Hrvatska protiv Čilea večeras apsolutni favorit.

Cilj je prvo mjesto

No čini se kako naš stručni stožer još ne gleda dalje od skupine C i Rouena. Naime, još se ne zna gdje će naši rukometaši igrati susret osmine finala, a, ako prođu, i četvrtfinala. Više je kombinacija, najizgledniji je odlazak u Pariz ili Montpellier. Ne ovisi samo o nama nego i o Francuzima, koji će, koje god mjesto zauzeli, drugi krug igrati u Lilleu.

- Čekaju nas još dvije utakmice u skupini, a najvažnija je ona posljednja, protiv Njemačke, za koju znamo što nam donosi. Pobjedom nad Nijemcima možemo osigurati prvu poziciju u skupini. Imamo tri dana da se dobro pripremimo i pokušamo sve da budemo prvi, kako bismo imali koliko-toliko lakši ždrijeb poslije. Naravno, ni to ne osigurava lakše utakmice, jer ni, primjerice, Katar ili Egipat nisu laki protivnici. Mi se moramo koncentrirati na sebe i nastojati se što bolje pripremiti. Ne smijemo se ni trenutka opustiti i nadam se da ćemo protiv Njemačke odigrati pravu mušku utakmicu.

Riječ-dvije ipak o večerašnjem suparniku i utakmici.

- Čileu također praktički ništa ne znači susret s nama. Glavna utakmica bit će im ona protiv Saudijske Arabije, gdje bi mogli ostvariti plasman u drugi krug. Koliko znam, nemaju neku veliku širinu i pretpostavljam da će i oni odmarati važnije igrače za utakmicu protiv Saudijaca.

Metličić je potvrdio kako će i Hrvatska igrati s igračima koji su manje igrali.

- Igrat će oni koji su dosad nešto manje igrali. Odmarat ćemo ove s većom minutažom, pogotovo Duvnjaka. Željeli smo ga odmoriti što više i protiv Bjelorusije, na kraju je igrao drugo poluvrijeme. Vjerujem da će momci koji manje igraju i koji su do sada bili na klupi odigrati pravu utakmicu. Čile će nam biti dobra trening-utakmica i priprema za Njemačku - zaključio je Metličić.

Krešimir LACKOVIĆ

Crne rupe

Babić ne zna kako zaustaviti oscilacije

Željko Babić

hrvatski izbornik

Ponekad imam osjećaj kako rastemo, ali u prvom poluvremenu s Bjelorusima nisam imao taj osjećaj. Linije su malo bolje, ali mislim da možemo još bolje. Imamo još uvijek crnih rupa. Da znam kako ih spriječiti, sigurno bih to napravio.

DANAS NA SP-u

Skupina B: 20.45: Španjolska - Makedonija; Skupina C: 14 sati: Saudijska Arabija - Mađarska; 17.45: Bjelorusija - Njemačka; 20.45: Hrvatska - Čile; Skupina D: 14 sati: Argentina - Egipat; 17.45 sati: Danska - Bahrein; 20.45 sati: Švedska - Katar

NIKAD NA VELIKIM NATJECANJIMA

Hrvatska i Čile nikada se nisu sastali na završnicama velikih natjecanja. Ipak, jednom su odmjerili snage u službenoj utakmici. U kvalifikacijama za Olimpijske igre 2012. u Londonu Hrvatska je u Varaždinu svladala Čile sa 35:15.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike