Regija
OBLJETNICA PRIZNANJA RH

Počast braniteljima
Objavljeno 15. siječnja, 2017.

VUKOVAR/ORAHOVICA/POŽEGA - U povodu obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a ujedno i 19. godišnjice završetka mandata UNTAES-a i procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, izaslanstvo Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odalo počast svima koji su dali živote u obrani RH.

– Taj povijesni čin i višestoljetni san hrvatskog naroda ostvaren je zahvaljujući braniteljima od Vukovara do Dubrovnika, prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, i drugim domoljubima koji su se borili i žrtvovali za Hrvatsku. U nastavku rata Hrvatska je pobjedonosnim bitkama dovela i do procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, izlaska na cijelu hrvatsku granicu, pa tako i do povratka u naš Vukovar – rekao je Penava poručivši da se s istim žarom nastavi dalje u stvaranju puno bolje Hrvatske. Vijenac su položili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinkog rata grada Vukovara, a molitvu je na Memorijalnom groblju predvodio župnik Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivica Jagodić. Vijence je položilo i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem, dok je sveta misa služena u crkvi sv. Filipa i Jakova.

Izaslanstvo Orahovice na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mnoštvo građana paljenjem svijeća i molitvom ispred spomen-obilježja hrvatskim braniteljiam u središtu Orahovice obilježili su 25 godina priznanja Hrvatske. Požeško-slavonska županija ovaj značajan događaj obilježila je polaganjem vijenaca na Trgu 123. brigade kod spomenika poginulim braniteljima, te misom u katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi.

Vijence i svijeće uz spomenik položile su udruge roditelja i udovica poginulih branitelja, članovi Koordinacije udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, zatim delegacija Požeško-slavonske županije na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem i zamjenicima župana Željkom Jakopović i Ferdinandom Trohom. Nazočila je i delegacija Grada Požege predvođena gradonačelnikom Vedranom Neferovićem, zamjenikom Mariom Pilonom i savjetnikom gradonačelnika za pitanja branitelja Željkom Kalićem, predstavnici policije, vojske, ureda Državne uprave, te delegacija HDZ-a predvođena predsjednikom ŽO Franjom Lucićem i GO Požega Darkom Puljašićem. S.B./V.G./AGM Kruna

Najčitanije iz rubrike