Dome slatki dome
ZIMA NA ULICI

Pomozite mačkama
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

Hladno je i mačke na ulici traže bilo kakav zaklon, bilo kakvu hranu. Mačkama treba pomoć kako bi preživjele zimu. Iako imaju prirodno krzno koje ih štiti od hladnoće, kad se temperature spuste ispod nule i njima je jako hladno. Treba im toplo, suho i dobro zaklonjeno mjesto gdje se mogu sakriti od vremenskih neprilika.

Kao zaklon macama će poslužiti i kartonska kutija.

Ono što je važno zapamtiti jest da kutije iznutra (a pogotovo na ‘podu’), obložite striporom ili nekim sličnim materijalom koji može poslužiti kao izolator od hladnoće, a ako se radi o materijalu neotpornom na vodu (kao što je karton), onda kutiju još dodatno treba dobro umotati u najlon kako ne bi promočila. Zbog očuvanja topline dobro je iznutra obložiti kutiju aluminijskom folijom – ona odbija toplinu tijela natrag, a mačkama ne šteti. Na pod bi bilo zgodno staviti i nešto mekano i toplo, staru dekicu, ručnik, ili još bolje filc.

Prva stvar na koju treba misliti pri hranjenju uličnih mačaka jest smrzavanje vode i hrane tijekom zimskih mjeseci. Zato odaberite duboke i široke posude od debele plastike, jer je u takvim posudama proces smrzavanja najsporiji i hrana i voda ostaju najduže svježe. Ako možete od stiropora napraviti podlogu i zaklon pa u to smjestiti posude s hranom i vodom, i to bi moglo usporiti proces smrzavanja. Kad birate mjesto za vodu i hranu, ako ih možete smjestiti pokraj zida iza kojeg se nalaze cijevi za grijanje, i to bi moglo pomoći. J.Kn.

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike