Zdravlje
AKUTNA RESPIRACIJSKA INFEKCIJA

Uporan pratitelj zime
Objavljeno 9. siječnja, 2017.

Najčešći je uzrok kašlja akutna respiracijska infekcija, bilo u gornjem dišnom sustavu - nosu, sinusima i ždrijelu, ili u donjem dišnom sustavu - bronhi i pluća.

Akutni, kronični

Među uzročnicima kašlja dominiraju virusi, a kašalj izazvan takvim uzročnicima traje sedam do 14 dana i uglavnom nije potrebna nikakva terapija, osim dobro poznatog narodnog lijeka kao što su med i čaj. Kašalj mogu izazvati i različiti podražaji - virusi, alergeni, magla, mirisi...

Kašalj se razlikuje prema nastanku - kao akutni, naglo nastao iz punog zdravlja, ili kronični, dugotrajni, koji traje duže od dva mjeseca.

Također se razlikuje prema kvaliteti - kao suhi, nadražajni ili produktivni s iskašljavanjem sekreta. Ovisno o boji iskašljanog sekreta i količini sekreta ponekad se može pretpostaviti o kakvoj je bolesti riječ. Može biti rijedak, čest, trajan, najobičnije kašljucanje, ali i naporan, grčevit kašalj u napadajima. Ako je kašalj čest i tvrdokoran, jako nas zamara, jer pokreće mnoge grupe mišića od prsnog koša, trbušnih mišića, ošita i dna zdjelice.

Uporan i dosadan kašalj ometa odmor i san, smanjuje apetit i ruši otpornost cijelog organizma, pa tijelo postaje podložno drugim bolestima od kojih bi se inače obranilo.

VRSTE KAŠLJA

Mnogo je vrsta kašlja, a razlikujemo nekoliko osnovnih i dobro je znati razlike kako bismo na vrijeme reagirali.

l IZ GRLA - javlja se iznenadnim napadima, zaglušujući je, bez iskašljaja, pri kojem bolesnik obično nema vremena udahnuti, što može prouzročiti vrtoglavicu, često prati upalu i nadražaj u grlu. Obično se kašalj javi nakon osjećaja škakljanja u grlu. Prate ga najčešće simptomi upale ždrijela.

l IZ DUŠNIKA - vrlo je sličan prethodnome, uz prizvuke "laveža". Prate ga prilično jaki bolovi iza prsne kosti. Javlja se kod upale dušnika, u početku je, dok traju bolovi, suh, a slijedi iskašljavanje, obično gustoga, krpičastog sekreta.

l KAŠALJ KOD BRONHITISA - javlja se kod akutnog bronhitisa, obično nema prethodno navedenih simptoma. Traje stalno, bez karakterističnih napada. U početku je suh i neproduktivan, a potom iskašljaj može biti proziran, što obično karakterizira virusne infekcije ili je, pak, žućkast do zelenkast, što je znak da je nastupila bakterijska infekcija. Kronični bronhitis (najčešće u pušača) obično prate karakteristični napadi kašlja izjutra: traju dok se ne iskašlje oskudni, gusti sekret koji se tijekom noći nakupi u dišnim putovima.

l PUŠAČKI KAŠALJ - pušenje je veliki izazivač kašlja - višegodišnje udisanje dima iz dvadesetak cigareta dnevno nužno vodi bronhitisu, jer tvari iz cigarete uništavaju stanice koje prekrivaju dišne putove tako da se sluz ne može normalno izlučivati. Najbolji lijek koji pomaže i općem poboljšanju zdravlja jest - odbacivanje cigareta, dokazano je da su već tijekom prvih tjedana nakon prestanka pušenja simptomi kroničnog bronhitisa znatno blaži. J.Kn.

Ovisno o boji iskašljanog sekreta i količini sekreta ponekad se može pretpostaviti o kakvoj je bolesti riječ

Najčitanije iz rubrike