Novosti
BROJ OGLASA POVEĆAN ZA 33 POSTO

Najtraženiji kuhari, programeri, vozači...
Objavljeno 3. siječnja, 2017.

Vezani članci

OČEKIVANO NAKON ZAVRŠETKA SEZONE

Opet raste stopa nezaposlenosti

PREPORUKE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Hrvatskoj treba više zidara i medicinara, a ne pravnika

Više od 31 tisuću oglasa objavljeno je u 2016. godini na portalu MojPosao, što je čak 33 posto više nego godinu ranije, a najtraženija zanimanja bila su: konobar, prodavač, kuhar, programer, vozač, prodajni predstavnik, učitelj, skladištar, frizer te administrator. Najveća ponuda oglasa zabilježena je u kategorijama Turizam i ugostiteljstvo - 20 % oglasa, Prodaja (Trgovina) - 17 % te Proizvodnja i zanatske usluge - 13 % oglasa. Najveća potražnja bila je za poslove u prodaji i trgovini 26 % životopisa, administrativnim zanimanjima (18 %) te u turizmu i ugostiteljstvu - 17 % životopisa.

S obzirom na vrstu zaposlenja, lani je objavljeno ukupno 60 % oglasa za rad na neodređeno, što je gotovo isto kao i u 2015. godini. Ugovor na određeno se u protekloj nudio u 53 % oglasa, dok su se honorarni djelatnici tražili u 6 % oglasa, a 3 % oglasa se odnosilo na studentske poslove. S druge strane, 50 % tražitelja posla bilo je zainteresirano za stalni posao, a trećina ih je bila zainteresirana i za rad na određeno (29 %). Za honorarni posao bilo je zainteresirano 11 % tražitelja posla, a za sezonski njih 9 %.

- Rezultati istraživanja neznatno odstupaju od prethodnih godina, što dokazuje da se hrvatsko tržište rada već nekoliko godina suočava s trendom koji će se nastaviti i u budućnosti, a to je deficit radnika u građevinskom, IT i turističkom sektoru. Kratkoročno je nužno da poslodavci poboljšaju uvjete rada, država značajnije poveća kvote nego što je to napravila za 2017. te efikasnije radi na prekvalifikacijama, naročito trenutno nezapošljivih. Posloprimci također trebaju intenzivirati svoje napore za prekvalifikacijom. Dugoročno, nužna je promjena edukativnog sustava s fokusom na strukovne škole, stručne prakse i STEM. Također treba osmisliti kvalitetniji uvoz radne snage i poboljšati uvjete rada - rekao je direktor portala MojPosao, Igor Žonja.

U 50 % oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj, a 51 posto posloprimaca imao je upravo tu razinu obrazovanja. Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 20 % oglasa, dok je isti stupanj obrazovanja u svojim životopisima navelo 14 % tražitelja posla. U 30 % oglasa kao uvjet je bila navedena visoka stručna sprema, a isto je u svojim životopisima naveo 21 % tražitelja posla.

Prošle godine poslodavci su objavili više od 1000 oglasa za poslove u inozemstvu, najviše za Njemačku, Mađarsku i Austriju. E.S.

Najčešći uvjeti bili su napredni engleski i iskustvo od 2,5 godina

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 44 % oglasa. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (51 % oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 22 % oglasa. Najviše posloprimaca u svojim životopisima navodi napredno poznavanje engleskog jezika (34 %), dok ih 23 % navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 17 % tražitelja posla. Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 21 % posloprimaca navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski, čije temelje poznaje 9 % tražitelja posla. U 29 % oglasa tražilo se poznavanje rada na računalu. U polovini oglasa tražilo se radno iskustvo (48 %), i to prosječno 2 godine i 5 mjeseci.

Možda ste propustili...