Novosti
SLAVONIJA KAO ODLAGALIŠTE

Dubrovačko smeće vozit će se u Gunju?!
Objavljeno 20. prosinca, 2016.

Direktorica Čistoće Dubrovnik Nataša Gabričević rekla je u utorak u Dubrovniku kako se uskoro zatvara dubrovačko odlagalište otpada na Grabovici, a najkasnije do kraja travnja 2017. godine komunalni otpad odvozit će se u Gunju, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, procijenjeni trošak prijevoza i zbrinjavanja otpada u Gunji kreće se od oko 24 milijuna kuna godišnje, s tim da bi Grad Dubrovnik u tom iznosu trebao sudjelovati s približno 15 milijuna kuna, dok se ostatak iznosa odnosi na općine Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Mljet. Gabričević je istaknula kako se u prošle tri godine intenzivno rješava dokumentacija s pokušajem djelomičnog proširenja kapaciteta Grabovice, no postupkom mikrozoniranja dokazana je veza između Grabovice i izvora rijeke Omble te automatizmom takav nalaz ukazuje da se Grabovica više ne može dalje koristiti, odnosno širiti. Gabričević je dodala kako se smeće može odvoziti preko BiH, jer je prijelaz u Županji na popisu prijelaza kojima može ići otpad iz EU-a, a Vlada je pokrenula izmjenu uredbe o pitanju prijelaza u Neumu.

- Nije slučajno izabrana Slavonija. Vrlo je malo deponija u Hrvatskoj koji mogu primiti određenu količinu otpada. Gunja za naše pojmove nije toliko daleko, nije to situacija kao u Napulju koji je izvozio u Belgiju - rekla je Gabričević te istaknula kako se trenutačno pregovara za lokaciju za pretovar otpada, nakon čega će se formirati privremena pretovarna stanica, raspisati natječaj za ovlaštenog prijevoznika te sklopiti ugovor s Općinom Gunja.

Načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić potvrdio je kako vode pregovore s dubrovačkim vlastima da se njihov gradski otpad prevozi u Gunju i odlaže na tamošnje odlagalište Kraplje, nedaleko Save, a koje se prema njegovim riječima zatvara krajem sljedeće godine. H

Možda ste propustili...