Regija
NE ČEKAJU POSAO, ON ČEKA NJIH

Traženi su i stipendirani, ali u zidare nitko neće
Objavljeno 21. prosinca, 2016.

ĐAKOVO

Među top 10 zanimanja u Hrvatskoj, a prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), zanimanje zidar ima “osigurano mjesto”. U ovom trenutku, prema HZZ-u, poslodavci imaju potrebu za 441 radnikom u građevinarstvu, što to zanimanje čini trećim po traženosti, odmah iza ugostiteljskih i uslužnih radnika te stručnjaka iz društvenog, humanističkog i umjetničkog područja. Zidari su traženi na domaćem kao i na inozemnom tržištu rada, ne čekaju posao, već “on čeka njih”, učenici koji se školuju za njih potiču se u svom izboru stipendiranjem, no interes za to zanimanje sve je manji i sveo se na krajnje simbolične brojke. Potvrđuju to i u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata u Đakovu.

– Da, na tržištu rada traže se zanimanja poput zidara, stolara, tesara…, no interesa kod učenika i roditelja za ta zanimanja gotovo da i nema. U cijeloj školi imamo osam učenika koji se obrazuju za zidare te 12 za stolare, dok tesare ne upisujemo već nekoliko godina jer je interes potpuno izostao - kaže ravnatelj, prof. Mirko Ćurić.

Razloge tomu treba tražiti u činjenici da je riječ o teškom, napornom fizičkom poslu, “baušteli” od jutra do mraka, na otvorenome… No tu je i stav da se u zidare i slična zanimanja upisuju samo djeca sa slabijim ocjenama, što im pri upisu dodatno daje lošu reklamu. “Neće moje dijete u to”, rezoniraju roditelji. Bilo kako bilo, trenutno svi razredi zidara u “Horvatu” stanu u samo četiri klupe…

- Je li to zanimanje u koje se upisuju samo slabi(ji) učenici teško je reći jer, praktički, toliko ih je na upisima malo da svi dobivaju mjesto u školi, tu nema bodovanja. Stoga je teško komparirati - kaže Ćurić. Budući da se ubraja među deficitarna zanimanja, država, Ministarstvo obrazovanja, potiče obrazovanje za ovo zanimanje i tako da dozvoljava, tolerira nastavak obrazovanja za takva zanimanja i ako jedno vrijeme potpuno izostane interes za nj, ne gasi ga u obrazovnom programu jedne strukovne škole jer bi to bilo destimulirajuće za budućnost takvih zanimanja. I Ćurić ističe da među zidarima, kao i stolarima i sličnima, nema problema pri nalaženju posla.

– Mislim da tih osam zidara i 12 stolara odmah, 15. lipnja, kada završe škola, mogu početi raditi, da ih posao čeka - kaže Ćurić. I dok u pojedinim zanimanjima nakon završetka obrazovanja čitavi razredi, zbog suficitarnosti, poput frizera i dr., iz školskih klupa prelaze na biro, među zidarima je stvar potpuno suprotna.

A graditeljski ceh pri Udruženju obrtnika Đakovo broji oko 120 obrta i jedan je od najvećih, odmah iza ceha poljoprivrednika i ceha usluga.

- Hrvatska obrtnička komora, naša područna komora, daje i stipendije za obrazovanje za zidare, no ni to ne pomaže - kaže tajnik Udruženja obrtnika Đakovo Marko Milković, koji također ističe dobru potražnju za ovim profilom na tržištu rada: “Graditelji često zapošljavaju.”

Suzana ŽUPAN
I zidare ćemo uvoziti?

- Iako nemaju problema u traženju posla, kako sada stvari stoje, s obzirom na nezainteresiranost mladih generacija za školovanje za zidare, čini se da ćemo ih morati uvoziti - kaže tajnik Udruženja obrtnika Đakovo Marko Milković. Iako su naši poslodavci za 2017., u zemlji s više od 230.000 nezaposlenih, tražili uvoznu kvotu od čak 19.000 radnika, Vlada je za iduću godinu odobrila “uvoz” 7026 stranih radnika. “Budući da naši zidari idu van, nama preostaju zidari iz BiH, Rumunjske, Bugarske…”, kaže Milković.

441

radnika u građevinarstvu, prema podacima HZZ-a, traže domaći poslodavci

U đakovačkoj Strukovnoj školi samo se osam učenika obrazuje za zidare

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike