Sport
ČAČIĆ POZVAO TROJICU “BIJELO-PLAVIH”

Dva Čepinčanina i Barać putuju u siječnju u Kinu
Objavljeno 19. prosinca, 2016.
"Čepinska veza" iz NK Osijek, Barišić i Perošević, na Dalekom istoku imat će se prilike dokazati izborniku

Nakon što je izbornik hrvatske reprezentacije Ante Čačić objavio popis kandidata za reprezentativnu akciju koja “kockaste” očekuje sredinom siječnja u Kini, u Čepinu se sigurno nazdravljalo.

Prigoda Barišiću

Naime, mjesto na tom popisu našla su dva igrača Osijeka, obojica Čepinčani, kapetan Borna Barišić i Antonio Perošević s ponosom će nositi hrvatski grb na svojim prsima na Dalekom istoku. No to nije sve, od nogometaša Osijeka izbornik Čačić pozvao je i Matea Baraća, koji je jedno od otkrića proljetnog dijela sezone. Očito dobri rezultati koje su “bijelo-plavi” postizali tijekom ove jeseni i plasman na treće mjesto u prvenstvu nisu prošli neopaženo ni kod izbornika Čačića. Naravno, posebna je zanimljivost što su svi trojica pozvana pod nacionalni barjak - ljevaci. Očito je, dakle, što izbornik želi iskušati u Kini. Naravno, ti pozivi stigli su u Gradski vrt zbog toga što Hrvatska na tu akciju ne može ići ne s najjačim snagama nego ni s najjačim pričuvama, ali opet ako se već pravi reprezentacija od igrača iz domaće lige, dobro je znati kako i Osijek ima što ponuditi. Uostalom, u redovima osječkog prvoligaša najviše je hrvatskih igrača od svih deset klubova. Špekuliralo se kako bi na popisu mjesto mogao pronaći i vratar Zvonimir Mikulić, ali on je uprskao stvar baš u utakmicama koje je Čačić gledao s tribina (Dinamo i Inter), pa za njega nije bilo mjesta u izbornikovim planovima za tu akciju, a spominjali su se i Nikola Matas i Zoran Arsenić.

U biti, Kina će najveći izazov biti za Osijekova kapetana Bornu Barišića. Poznato je kako naša selekcija jedini ozbiljan kadrovski problem ima na lijevom boku, poziciji koju pokriva Barišić. Trener Zoran Zekić ponudio je zanimljiv odgovor na pitanje je li Barišić doista reprezentativni potencijal.

- Apsolutno jest. Nedostaju mu još neki sitni detalji i nadam se kako će biti strpljiv te ostati u Osijeku da to dotjeramo tijekom proljetnog dijela sezone.

A sam Borna, naravno, oduševljen je pozivom. “Upecali” smo ga na putu za Beč, gdje će provesti dio zimskog odmora. Slave li se u Čepinu pozivi u reprezentaciju?

- Sada ne jer ni jedan od nas nije kod kuće, ali kad se vratimo, nazdravit ćemo i u to ime. Mislim kako je to i za Peroševića i za mene ostvarenje dječačkog sna. To je najveća nagrada koju smo mogli dobiti za dobru polusezonu koju smo odigrali u dresu Osijeka. I to nije samo nagrada za nas nego i za cijelu momčad, koja nam je pomogla da budemo bolji. Zato i želim istaknuti zasluge kluba i suigrača za ovaj poziv - kaže Barišić, koji ima najviše izgleda dobiti poziv i za neku od kvalifikacijskih utakmica Hrvatske, kada će na okupu biti sve naše zvijezde.

- Nastup u Kini doživljavam kao priliku za dokazivanje. Pokušat ću zaintrigirati izbornika da u proljeće još pozornije prati moje igre te me pozove i za neku od budućih kvalifikacijskih susreta. Znam kako je sve na meni, jer u reprezentaciju se ne ulazi pričom - zaključuje Barišić.

Najbolja godina

Drugi iz “čepinske veze” Antonio Perošević i ove je jeseni imao promjenjive nastupe u dresu Osijeka, sve do posljednjih mjesec dana, kada se prometnuo u čovjeka odluke na nekim utakmicama. To mu je i donijelo izbornikov poziv.

- Puno se špekuliralo da sam na širem popisu za Kinu, ali nekako mi je sve to bilo daleko dok sad nije postalo službeno. Što mogu reći osim kako sam presretan te da ću, ako mi izbornik pruži priliku za igru dati sve od sebe. Uvjeren sam da ćemo sva trojica iz kluba dokazati kako nismo slučajno dobili pozive. Ovo mi je najbolja nagrada za moju najbolju polusezonu u seniorskom nogometu. Tako mi je, uostalom, rekao trener Zoran Zekić - istaknuo je Perošević.

Jučer nismo uspjeli doći do trećeg čovjeka iz tog Osijekova reprezentativnog trojca, Matea Baraća. Njegova bi priča tek bila zanimljiva. Još je proljetos igrao po drugoligaškim terenima u dresu Šibenika, a pola godine poslije nosit će “kockasti” dres reprezentacije Hrvatske. Njemu se dolazak u Osijek itekako isplatio...

Dalibor KELER
ČAČIĆEV POPIS

Vratari: Andrej Prskalo (Rijeka), Dominik Livaković (Dinamo); obrambeni: Matej Mitrović (Rijeka), Josip Pivarić (Dinamo), Borna Barišić (Osijek), Mateo Barać (Osijek), Josip Juranović (Hajduk), Jakov Filipović (Inter), Toni Datković (Koper); vezni igrači: Josip Mišić (Rijeka), Mate Maleš (Rijeka), Franko Andrijašević (Rijeka), Mario Šitum (Dinamo), Domagoj Antolić (Dinamo), Nikola Vlašić (Hajduk), Filip Ozobić (Gabala); napadači: Antonio Perošević (Osijek), Mirko Marić (Lokomotiva)

Prvi susret Hrvatska igra 11. siječnja protiv Čilea. U drugom susretu sastaju se Island i Kina. Poraženi će 14. siječnja igrati za 3. mjesto, a pobjednici 15. siječnja u finalu prvog China Cupa.

I OSJEČANIN FILIPOVIĆ

Prvi put u reprezentaciji Hrvatske našao se i Jakov Filipović, branič zaprešićkog Intera, poniknuo u redovima Osijeka, odakle je poslije otišao u bjelobrdski BSK te vinkovačku Cibaliju, a ljetos pristupio Zaprešićanima. Na popisu je i bivši “bijelo-plavi” a danas igrač Rijeke Josip Mišić i njegov suigrač Matej Mitrović, inače bivši igrač Cibalije.

Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

Najčitanije iz rubrike