Zdravlje
LIJEČENJE POVRĆEM

Kupus protiv debljine, depresije i bola
Objavljeno 12. prosinca, 2016.

Kupus sadrži mnogo vitamina C, kalcija, kalija, vitamina A, B1, B2 te drugih ljekovitih sastojaka. Zdraviji je sirovi kupus od kuhanog, a zdravi su i ljekoviti ukiseljeni kupus i rasol...

Oblozi od kupusa djelotvoran su lijek protiv reumatskih bolova, posebice lumbaga i išijasa. Kupusov list treba oprati, izrezati mu debele žile, listove izravnati valjkom ili bocom, staviti ih na oboljelo mjesto, pokriti suhom lanenom krpom i pričvrstiti zavojem. Oblozi se mijenjaju tri puta dnevno.

Protiv išijasa može se skuhati list kupusa i dok je još topao staviti ga na oboljelo mjesto. Listove kupusa možemo izravnati glačalom i zagrijane staviti na bolno mjesto. Dva puta dnevno stavljaju se oblozi na rane od proširenih vena, i to od stopala prema koljenu. Listovi kupusa stavljaju se i na opekline, rane, čireve i na čelo protiv migrene.

Kod bronhitisa treba staviti tri-četiri lista kupusa na prsa i leđa gdje je bol najžešća, pričvrstiti zavojem i ostaviti cijelu noć.

Umjesto kupusova lišća za oblog može poslužiti i rasol. Oblog valja ugrijati i mijenjati svakih pola sata do 45 minuta, a ako jako nagriza, treba ga razrijediti vodom. Taj oblog pomaže kod uboda kukaca, upaljenih vena i čireva.

Jedna do dvije čaše rasola pomažu kod kroničnog zatvora, upale crijeva, mamurluka i promuklosti.

Tri čaše dnevno pomoći će protiv čira na želucu i dvanaesniku.

Rasol je vrlo ljekovit, no ne smije biti slan (ako je slan, treba ga razrijediti vodom). Svakih pola sata jedna velika žlica rasola može pomoći pročišćavanju bronhija od kroničnog kašlja - treba ga uzimati duže vrijeme - 4 - 6 tjedana. Kod plućnih bolesti djelotvoran je sok od crvenog kupusa, iako slično djelovanje imaju i sokovi od drugih vrsta kupusa.

Sirovi kupus, ako se često jede, pomoći će protiv slabokrvnosti, nesanice i depresije. Kupus treba obvezno uzgajati u plodoredu jer dosta propada od bolesti i štetnika, pa na istu površinu treba doći tek nakon tri godine. Kupus je kultura koja najbolje uspijeva u prohladnom i vlažnom podneblju, pri temperaturi od 15 do 18 supnjeva Celzijevih.

Crveni kupus

Kad liječnik bolesnicima dijagnosticira anemiju, dišne infekcije ili kožnu bolest, obično im savjetuje jesti to povrće. No bez obzira na taj savjet, crveni je kupus i zdravima preporučljiva namirnica. Ponajprije zato što je bogat sumporom i željezom, a kao i brokula, korabica i cvjetača ima antikancerogeno djelovanje. Crveni kupus najbolje je jesti sirov, pripravljen na salatu, začinjen samo octom i uljem. Nutricionističke vrijednosti tog povrća doći će do izražaja i kad se poslužuje nariban sa zelenim i bijelim kupusom, ali uz dodatak luka, naribane mrkve i kisele jabuke.

Kupus-dijeta

Ova dijeta brzo izgara masnoću, a za njezina trajanja strogo se zabranjuje alkohol. Dijeta se drži sedam dana i bez obzira na to što se tih dana jede i druga hrana, kupusova juha je temelj.

Skuhati juhu od:

l 5 glavica luka

l 2 zelene paprike

l nekoliko svježih ili zamrznutih rajčica ili pelata

l 1 svežanj celera

l 1 velika glavica kupusa

l malo leće, žita, ječma i suhog graška

l Posoliti, popapriti, dodati peršin, a po želji i ljutu papričicu. Naliti vodom da pokrije sve povrće i kuhati dok povrće ne omekša. No važno je kupus dodati tek kad voda provri kako bi zadržao sve hranjive sastojke. Ova juha može se jesti kad god se osjeti glad. Neki tvrde da se više mršavi što se više jede.

l Uz ovu juhu prvog dana mogu se jesti i sve vrste voća osim banana te piti nezaslađeni čaj, kavu ili vodu.

Drugi dan uz juhu treba jesti povrće, najbolje lisnato, a izbjegavati grašak i kukuruz. Za večeru se može pojesti pečeni krumpir na maslacu.

l Trećeg dana osim juhe može se jesti i voće i povrće u neograničenim količinama, ali ne i krumpir. Ako ste se pridržavali uputa, do sada ste izgubili dva-tri kilograma.

l Četvrtog dana treba pojesti do tri banane, juhu i piti nemasno mlijeko.

Petog dana jede se junetina i rajčice, čak do 600 grama junetine i do šest rajčica. Trebalo bi popiti 6 - 8 čaša vode. Naravno, juha od kupusa i dalje je najzastupljenija u našoj prehrani.

Šestog dana uz tu juhu može se jesti junetina i povrće, a sedmog riža i povrće. Treba piti nezaslađen voćni sok. Uz ovu se dijetu za sedam dana izgubi 4 - 7 kilograma.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike