Kultura
IZLOŽBA U KAVANI WALDINGER

Nebo iz tri široka poteza
Objavljeno 10. prosinca, 2016.

OSIJEK - U kavani Waldinger u četvrtak je svečano otvorena samostalna izložba slika osječkog slikara Dinka Županovića. Izložbu je otvorio mag. art. Zoran Šimunović, kustos Gradskog muzeja Vukovar, koji je uz autora obavio izbor djela. Na dvadesetak radova izrađenih tehnikom akrila na platnu nastalih tijekom 2016., autor se izražava sebi svojstvenim stilom. Uz nekoliko velikih slika formata nekoliko je minijatura. Stručnjaci kažu da je to nastavak autorova ciklusa “Individualne posebnosti poteza”, koji Dinko njeguje posljednih deset godina. Uz kolege umjetnike otvorenju izložbe bili su nazočni načelnik Općine Bilje Željko Cickaj te stanovnici tog osječkog prigradskog mjesta.

O slikama i umjetničkom radu Dinka Županovića govorio je i dr. art. Stjepan Šandrk, koji je napisao i predgovor kataloga izložbe. O slikama, između ostaloga, napisao je: ”Jedna se od njih odmah izdvojila. Upravo zato jer nije tipična. Da se razumijemo, rukopis je isti kao na ostalim slikama. Tu je onaj impasto, koji očekujemo od Županovićevih slika, kao i prepoznatljivi, sigurni potezi kistom. Ipak, oni se na ovoj malenoj slici usitnjavaju do te mjere da motiv prikazuju vrlo opisno, a boja ne odskače previše od lokalnog tona. Naziv "Moj atelje" objašnjava zašto se autor odlučio na ovakav, više studijski pristup, gdje pažljivim nizanjem poteza uspijeva izuzetno uvjerljivo izdefinirati prikazani prostor. Pritom koristi minimalna sredstva, i možemo to dobro uočiti na primjeru neba, koje je majstorski odrađeno samo s tri široka poteza, a autor slike jako dobro zna da su upravo tri vrijednosti najmanje potrebne za postizanje iluzije prostora (baš kao i kod stvaranja akorda u muzici)”, te dodaje: “Tipična je to postmodernistička dekonstrukcija apstrakcije, koja ukazuje da razlike izmedu mimetičke i apstraktne umjetnosti više nisu bitne, nego samo formalne i stilske, što rezultira eklektičnim povezivanjem oba estetska principa u istom djelu”. D. Kovačević

AKADEMSKI SLIKAR

Dinko Županović rođen je u Bilju 1949. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Ljubljani 1984. godine. Sudionik je više likovnih kolonija i humanitarnih aktivnosti. Bavi se grafičkim dizajnom, slikarstvom, restauriranjem, crtežom, grafikom i pedagoškim radom.

Najčitanije iz rubrike