Regija
SANACIJA ODLAGALIŠTA “PAPUK”

Umjesto deponija šetnice i park
Objavljeno 6. prosinca, 2016.

VINKOVCI

Odlagalište otpada “Papuk” u Vinkovcima u funkciji je bilo od 1965. do 1991. godine, a na njemu je odloženo 380.000 m3 komunalnog i proizvodno neopasnog otpada svojstava sličnih komunalnom. Ukupna površina tijela odlagališta iznosi približno 7,5 ha. Projekt sanacije deponija “Papuk” vrijedan je 33 milijuna kuna, u cijelosti je financiran nepovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj / Kohezijski fond (85 posto sredstava) te nacionalnim sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15 posto sredstava). Nijedan projekt ovakvog tipa nije imao tu vrijednost. Također, prvi put u toj regiji sanirana će se površina pretvoriti u šetnice, park s klupama te ostalom urbanom parkovnom opremom.

Propisima je određeno da se održivo gospodarenje otpadom potiče i kroz izobrazno–informativne skupove te je predviđen niz aktivnosti i prezentacije projekta počevši od osnovnih škola. Nakon sanacije i zatvaranja odlagališta otpada “Papuk”, sanirana površina iznosit će 122.909 m², što je više od ukupno planiranog pokazatelja Operativnog programa “Zaštita okoliša” u RH od 61.546 m².

Korisnost projekta je višestruka - smanjuju se negativni učinci neprimjerenog odlaganja otpada na okoliš i zdravlje, a očuvanje prirodnog okoliša na području Vinkovaca dugoročno donosi brojne društvene i gospodarske koristi. Cilj je projekta uspostaviti cjeloviti sustav održivog gospodarenja otpadom, te saniranje i zatvaranje odlagališta na području članica EU-a i Vukovarsko-srijemske županije. Specifični je cilj unaprijediti život u Vinkovcima, njegovim mjesnim odborima Ban Jelačić, Mala Bosna, Zagrebački blok, te javnozdravstvenim i drugim poslovnim subjektima u blizini sadašnjeg odlagališta “Papuk”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike