Osijek
U DOMU UGO ŠKOLE

Delicije od čak 2000 palačinki
Objavljeno 3. prosinca, 2016.

Voćna salata s rezancima od palačinki, Muška torta napravljena od slanih suhomesnatih proizvoda i palačinki; ruske i meksičke palačike, zapečene palačinke s makom, orasima, sirom - to je samo mali dio slanih i slatkih delicija koje su za goste napravili domaćini Palačinkijade 2016. u Domu učenika Ugostiteljsko-turističke škole. Da bi ih napravili, prethodno su ispekli gotovo 2000 palačinki.

- Natjecanje u pečenju palačinki naša je tradicija duga 24 godine. To je dar Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole gradu Osijeku za rođendan. Tom tradicionalnom manifestacijom mi obilježavamo Dan grada - kaže prof. Dijana Tomašević, organizatorica Palačinkijade u Domu učenika Ugostiteljsko-turističke škole.

Na natjecanju sudjeluju učenici iz 12 domova, od toga je sedam natjecateljskih ekipa iz Osijeka, a osim učeničkih domova sudjeluju Dom za djecu i mladež Klasje, Centar “Vinko Bek” i Dom za odgoj djece i mladeži. Uz to, natječu se gosti, predstavnici učeničkih domova iz Virovitice, Pakraca, Požege i Vukovara.

- Zastupljeni su domovi iz cijele Slavonije, a imamo i goste iz mađarskog grada Pečuha, koji se također natječu, tako da ovo natjecanje ima međunarodni karakter. Svaki je dom poslao ekipu od tri učenika - natjecatelja, a uz njih, tu su njihovi mentori, odgojitelji, ukratko, imamo mnogo gostiju - ističe prof. Dijana Tomašević.

Pobjednik je onaj tko ispeče najviše palačinki u zadanom vremenu. Bitno je da su čitave, da nemaju rupa te da su dobro pečene s obiju strana. Učenici ih peku na trima tavama, a smjesa im je unaprijed pripremljena. Palačinke ne smiju dirati rukom, jedino im je pomagalo tava, pa je najvažnija vještina u pečenju.

Vesna LATINOVIĆ

Pobjednicu su Palačinkijade gosti iz Mađarske - učenici iz pečuškog doma

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike