Regija
EXTRA KROMOSOM ZA EXTRA KAVU

Za otvorenje Buba Bara treba nam 70.000 kuna
Objavljeno 3. prosinca, 2016.

VINKOVCI

Za Buba Bar, buduću kafeteriju u Vinkovcima u kojoj će biti uposlene osobe s Downovim sindromom – a istodobno je to i prvi takav primjer uopće u Hrvatskoj – upravo počinje kampanja prikupljanja novca! Akcija će trajati od 5. do 26. prosinca, a želja je Udruge osoba s invaliditetom Bubamara, koja stoji iza projekta, da Buba Bar svoja vrata otvori početkom ljeta 2017.

– Kao neprofitna organizacija financijska sredstva ne možemo osigurati i stoga smo pokrenuli kampanju za njihovo prikupljanje. Kako bismo Buba Bar što prije stavili u funkciju, potrebno nam je 70.000 kuna. Kompletan iznos prikupljenih donacija uložit ćemo u uređenje i opremanje prostora koji će potpuno biti prilagođen osobama s invaliditetom, a ugodan ambijent pružit će i široj lokalnoj zajednici, mogućnost za kvalitetno druženje i zajedničke aktivnosti. Kafeterija Buba Bar bit će mjesto najkvalitetnije kave – kave servirane s posebnim osmijehom, mjesto koje će etablirati i na prvo mjesto ponovno vratiti osnovno ljudsko pravo – pravo na rad – poručuju iz Bubamare.

Koordinatorica Crowdfunding kampanje Roberta Mesić kaže kako je poenta cijele priče upravo zapošljavanje osoba s invaliditetom, i to u što većem broju.

– Mi znamo da osobe s invaliditetom žele i mogu raditi, a otvorenje Buba Bara mnogima od njih dat će priliku da i svojim sugrađanima pokažu kako su i oni ravnopravni članovi društva. Nadamo se da će Buba Bar probiti led jer želja nam je da svaki grad u Hrvatskoj ima svoj Buba Bar! – poručuju iz vinkovačke udruge Bubamara.

Mesić kaže i kako je potencijal kafeterije Buba Bar prepoznala i gradska uprava Vinkovaca pa je “bubamarcima” na korištenje dala prostor u središtu grada, no treba ga adaptirati. Točna lokacija bit će – iznenađenje! No poznat je slogan pod kojim će raditi Buba Bar - “Extra kromosom za extra kavu”, a njegova se posebnost ogleda u činjenici da će prvi put pružiti radno mjesto osobama s Downovim sindromom. Naime, u Bubamari navode kako udjel osoba s invaliditetom u ukupnom broju nezaposlenih u Hrvatskoj iznosi 2,6 posto, a udjel u ukupnom broju zaposlenih samo 1,1 posto.

– Porazna je to statistika s kojom se svakodnevno u Hrvatskoj susreću osobe s invaliditetom. Udruga Bubamara Vinkovci odlučila je to promijeniti – istaknula je Roberta Mesić.

Sanja BUTIGAN / Mario KOKAJ
Buba Bar promotivno na trgu

U međuvremenu privremeni odnosno promo Buba Bar otvoren je ovih dana u sklopu Adventa u Vinkovcima na glavnom gradskom trgu. Tamo Vinkovčani mogu i vidjeti kako su vrijedni “bubamarci” – Alen, Domagoj, Ivana, Marija i Dario – naučili ugostiteljski posao. U večeri prvog dana kampanje ispred promo Buba Bara bit će trosatni koncert skupine Bruno +40, a na veseli party svi su pozvani!

Točna lokacija Buba Bara u središtu Vinkovaca bit će - iznenađenje

Kampanja počinje 5. prosinca

Kampanja za Buba Bar počinje 5. prosinca, link za uplate bit će oSBBUBA-BAR-KAMPANJAd tog datuma na Facebook profilu Bubamara Vinkovci te na njihovoj web-stranici www.bubamara.hr. Riječ je o svjetskoj kampanji, a svaka, pa i najmanja, uplata bit će znak velike pomoći i humanosti. Donatori novac mogu uplaćivati i na žiroračun Udruge Bubamara. “Podržite nas da stvorimo mjesto jednakih mogućnosti za sve, nas s jedne i vas s druge strane šanka” kažu u Bubamari uoči kampanje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike