Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (DAUCUS CAROTA L.)

Divlja mrkva je
prirodni afrodizijak
Objavljeno 21. studenog, 2016.

Divlji korijen, divlji merlin, merlin, stidak, druga su imena za divlju mrkvu, koja pripada obitelji štitarki (Familia umbelliferae).

Postoji divlja, odnosno samonikla mrkva, koja ima korijen bijel, vretenast i žilav, za razliku od kultivirane mrkve kod koje je korijen mesnat i sočan, manje-više u obliku stošca (konusni), narančastocrvene boje, a ponekad i žute. Stabljika joj je uspravna, razgranata i šuplja, a na njoj su dvostruko do četverostruko rasparani listovi. Cvjetovi su bijeli i brojni te na vrhu stabljike tvore cvjetni štitac kojem je u sredini tamna mrlja koju čine tamnoljubičasti cvjetovi. Cvjetni štitac se nakon cvatnje udubi u sredinu te se postupno sa sjemenkama počinje savijati prema gore dok se potpuno ne zatvori.

Aromatična mirisa

Vrijeme cvatnje je od svibnja do srpnja. Aromatičnog je mirisa i okusa. Raste po livadama, poljima, neobrađenom zemljištu, šumskim čistinama, uz putove, nasipe, naselja, obale... U pučkoj medicini skuplja se cvijet, korijen, cijela biljka u cvatu, sjeme divlje mrkve, a za jelo mladi jednogodišnji korijen i mladi listovi koje beremo u proljeće.

Ljekoviti sadržaj: eterično ulje, pirolidina, dausina, manita, organske kiseline, karotatoksin (toksičan), masno ulje, mineralne tvari, vitamini A, B1, B2, C...

Zapadna pučka medicina rabi divlju mrkvu kao antihelmetik, abortiv, diuretik, emenagog, galaktogog, karminativ, kontraceptiv, ophthalmik, stimulant, za liječenje bubrega koje dobro pročišćava, bolesti oka, bolesti kože (dermatitisa, psorijaze, akni, rosaceae, osipa...), bolesti mokraćnih organa i putova, cistitisa, dijabetesa (čaj od cvjetova), edema, jetre koju dobro pročišćava, gubitka mjesečnice, hormonalnih poremećaja (spolnih hormona), komplikacija ili tegoba želuca i crijeva, kamenaca u bubregu i protiv stvaranja kamenaca, kamenaca u mjehuru, menstrualnih tegoba, nadutosti, parazita i nametnika u crijevima (korijen), vodenih bolesti, kao i za kontracepciju jer prirodno sprječava začeće te se zlorabi naročito u Indiji kao abortivno sredstvo. Od sjemena divlje mrkve dobiva se ulje koje se rabi u kozmetici i u parfimeriji.

Rasprostranjenost divlje mrkve velika je prilika za branje i pripremanje raznih jela koristeći svježe listove za miješane proljetne salate, juhe i variva te uporabu korijena i sjemena. Sjeme je izvrstan začin jelima i za pripremu dobrog napitka.

Ljekovito djelovanje

Korijen se rabi kao lijek za: bolesti bubrega i mjehura (infekcije, pijesak u bubregu i mjehuru, zadržavanje mokraće, bolno mokrenje), nadražaj na mokrenje i za pojačavanje količine mokraće, kod ženskih bolesti kao što su tegobe s mjesečnicom (emenagog, amenoreja, dismenoreja...), vodene bolesti, jačanje spolnog nagona, čišćenje maternice - detoksikacija.

Sjeme se rabi za liječenje: crijeva (nadutost, paraziti, vjetrovi), ženskih bolesti (tegobe s maternicom, mjesečnicom), vodenih bolesti (bolesti bubrega i mjehura, za jače mokrenje, edema, vodenih oteklina, ascitisa, vodenih organa), histerije, bolesti jetre, bolesti oka, za ispiranje, bolesti kože (raznih kožnih tegoba, svrab, razne rane, čirevi), kao detoksikant cijelog organizma.

Svježi sok divlje mrkve od cijele biljke rabi se za liječenje i istjerivanje raznih nametnika-parazita u crijevima te za jačanje spolnog nagona kao afrodizijak.

Ivan LESINGER
Čaj od sjemena

(za navedene bolesti)

1 čajna žličica usitnjenog sjemena, 2 dl vode

l UPUTA ZA PRIPREMU: Vrućom vodom prelijemo sjeme, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.

l UPUTA ZA UPORABU: Uzimamo jednu do dvije šalice čaja na dan.

Čaj od cijele biljke

(za navedene bolesti)

1 jušna žlica usitnjenih dijelova biljke, 2 dl vode

l UPUTA ZA PRIPREMU: Najbolje je da jednu stabljiku divlje mrkve za vrijeme cvatnje iščupate te očistite od zemljanih dijelova i ostalih tvari, usitnite nožem i od toga uzmete jednu jušnu žlicu koju prelijete vrućom vodom. Poklopite da odstoji jedan sat i procijedite.

l UPUTA ZA UPORABU: Uzimamo jednu do dvije šalice čaja tijekom dana.

Kontraindikacije

Korijen divlje mrkve kao lijek ne bi smjele uzimati trudnice. One nikako ne smiju uzimati ni sjeme divlje mrkve u bilo kojem obliku. Listovi divlje mrkve mogu u osjetljivih osoba izazvati dermatitis, oštećenje kože.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike