Kultura
EUROPSKI LUTKARSKI PROJEKT - ALL STRINGS ATTACHED

Tretinjak: Treba razbiti mit da je lutkarstvo samo za djecu
Objavljeno 15. studenog, 2016.

OSIJEK - Italija, Španjolska, Slovenija i Hrvatska - četiri su zemlje uključene u dvogodišnji Europski lutkarski projekt: Kreativna Europa - All Strings Attached. Sve je počelo u rujnu prošle godine inicijalnim okupljanjem u Cividaleu, uslijedio je slovenski, točnije ljubljanski dio, a nakon osječkoga (koji počinje 16. studenoga), projektu će domaćini biti Granada i Cividale. Uoči početka 7. lutkokaza, jučer su projekt na Umjetničkoj akademiji predstavili doc. dr. sc. Livija Kroflin, mr. sc. Antonija Matić, Igor Tretinjak, Nadja Ocepek (Lutkovno gledališče Ljubljana), Ennio Guerrato (Cassiopea teatro Trieste) i Barbara Della Polla.

Žarišna je ideja projekta, kako ističe Igor Tretinjak, umjetnički voditelj Lutkokaza, predstavljanje pionira europskog lutkarstva u sklopu istoimene putujuće izložbe, oko koje je projekt/festival i oformljen, a čine ga još i radionice, predstave i seminari. U svemu tomu publika je važan čimbenik, ali i činjenica da treba razbiti mit da je lutkarstvo samo za djecu, kaže Tretinjak, s kojim se slaže i Livija Kroflin, voditeljica Odsjeka za kazališnu umjetnost UAOS-a.

- Lutkarstvo unatoč svemu opstaje jer djeca vole lutku, no lutka je isključivo za djecu samo u Europi i to ne oduvijek. Novija je to povijest koja ne vrijedi za ostatak svijeta - pojašnjava dr. sc. Kroflin, zadovoljna što studentima i kroz ovaj projekt i kroz Lutkokac imaju prigodu pokazati trendove i puteve u kazališnoj umjetnosti izvan regije. Europska baština nije nešto što je bilo, prošlo i zaboravljeno, nego je to tekovina na kojoj mi danas živimo, dodaje Livija Kroflin.

U sklopu Lutkokaza studenti 5. godine izvest će predstavu nadahnutu lutkarstvom prve polovine 20. st., razdobljem koje je u lutkarstvo unijelo nove izraze i forme i kada su nastajale zrele lutkarske predstave. Na izložbi će biti predstavljeni Milan Klemenčić i njegovo minijaturno kazalište, potom Vittorio Podrecca i njegovo šoubiz marionetsko kazalište te lutkarska avangarda Hermenegilda Lanza, jednog od utemeljitelja španjolskog suvremenog lutkarstva. Umjetnička će akademija izložbi dati svoj obol. N.Vekić

RASPORED PREDSTAVA

U srijedu, 16. studenoga, u 18 sati, u baletnoj dvorani Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, predstava je “Putovanje u središte sebe” UAOS-a, a odmah potom u 19 sati slijedi svečano otvorenje - predstava “Od 3 do 93. Veličanstveno djelo” Cassiopea Teatro. U četvrtak, u 19 sati otvorenje je izložbe “Pioniri europskog lutkarstva” u Galeriji Waldinger, a u 19.30 sati “Kuma smrt” UAOS-a. U petak, u 10 sati, u Galeriji Waldinger predstava je Teatra to Go “Uspavanka za Uspavanka”, a u 16 sati “±∞1/8”. U 18 i u 20 sati, u Dječjem kazalištu Lutkovno gledališče Ljubljana izvodi predstavu “Patka, Smrt i tulipan”, a u subotu, u 11 sati, Dječje kazalište ugostit će Títeres Etcétera iz Španjolske s predstavom “Duh lutkarske prošlosti”. U 15 sati zatvaranje je Lutkokaza u Dječjem kazalištu predstavom domaćina - “Faust”. U srijedu, 30. studenoga, u 17 sati, u Dječjem kazalištu Lutkovno gledališče Ljubljana izvodi predstavu “Ti loviš”, a u 18 i 20 sati zatvara se izložba u Galeriji Waldinger te Lutkovno gledališče Ljubljana izdovi “Doktora Fausta”.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike