Novosti
POLICIJA ČUVA GRANICU

Na hrvatsku granicu stiglo 1000 migranata, ne puštaju ih dalje
Objavljeno 13. studenog, 2016.

Skupina migranata iz Afganistana i Pakistana koja se u petak pješice uputila iz Beograda na granicu s Hrvatskom, pod stalnom je pratnjom policije i stigla je blizu Šida, potvrdio je Radio-televiziji Srbije državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu rada i socijalne zaštite Nenad Ivanišević.

Čim su se izbjeglice približile hrvatskoj granici, na granični prijelaz Tovarnik helikopterom je sletio ministar policije Vlaho Orepić.

Osim policije migrante prate i predstavnici Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice i Komesarijata za izbjeglice i migrante Srbije, a bit će im ponuđeno da se vrate u prihvatne centre, rekao je Ivanišević. “To je još jedan uzaludan pokušaj ljudi u očaju da skrenu pozornost na sebe i natjeraju Europsku uniju da otvori granice. I dosadašnji su pokušaji bili neuspješni. Očekujem da se brzo vrate u Beograd, odnosno u prihvatne centre”, kazao je Ivanišević.

U prihvatnim centrima za izbjeglice i migrante je oko 6000 ljudi, a još oko 1000 njih izvan je prihvatilišta i upravo su oni u strahu da neće moći nastaviti put prema Europskoj uniji, navodi Ivanišević.

U skupini migranata koja od petka poslijepodne pješači autocestom prema granici s Hrvatskom uglavnom su muškarci te nekoliko žena i djece, a nose transparente s porukama “Molimo vas, otvorite granicu”,”Stop ratu” i “Ne više rata”.

U subotu su za srbijanske medije kazali da kane nastaviti putovanje prema Italiji i Francuskoj, a ne prema Njemačkoj te da će čekati na granici s Hrvatskom sve dok ne bude otvorena. U međuvremenu nekolicina ih je zbog umora i iscrpljenosti odustala te se vratila u Beograd.V.T./H

Vlaho Orepić

ministar unutarnjih poslova RH

Nitko ne može ilegalno u Hrvatsku

“Došao sam obaviti neposredan uvid u sigurnosno stanje na granici s Republikom Srbijom. Stanje je stabilno i nema nikakvih naznaka da možemo imati većih problema. Želim izreći ovdje i jedno veliko hvala kao ministar i kao čovjek ovim ljudima koji savjesno i profesionalno rade ovaj iznimno zahtjevan posao”, izjavio je ministar policije novinarima u Tovarniku te naglasio kako ne postoji ni jedan razlog zašto bi netko, ili nešto, prešao ilegalno u Republiku Hrvatsku. "I ovaj put sam se uvjerio da je Republika Hrvatska sigurna zemlja na prijateljski i human način", ustvrdio je Orepić nakon što su migranti u Šidu zaustavljeni ispred granice s Hrvatskom. Na pitanje novinara što će biti s ljudima koji su iz Beograda stigli do granice, ministar je odgovorio da će biti primljeni u prihvatilištu u Šidu i još jednoma naglasio da ilegalno nitko ne može preko granice.M.K.

Najčitanije iz rubrike