Magazin
NOVA AMERIKA

Pobjeda Trumpa ozbiljno ugrožava ideju Zapada
Objavljeno 12. studenog, 2016.

Vezani članci

TJEDNI OSVRT

Prijenos vlasti po američki

NOVO DOBA: IZBORI PROŠLI, INTERESI OSTALI ISTI

Amerikanizacija se širi svijetom

Dogodio se nešto što su samo najgori pesimisti predviđali. Na američkim predsjedničkim izborima pobijedio je kandidat koji je tijekom kampanje vulgarno vrijeđao strance, žene i invalide, pozivao Putinove hakere da provale u elektroničku poštu njegove suparnice Hillary Rodham Clinton i dao do znanja kako nova Amerika neće braniti članice NATO-a na Baltiku ako budu napadnute kao Gruzija ili Ukrajina.

Taj politički amater nije skrivao svoje divljenje ruskom samodršcu Vladimiru Vladimiroviču Putinu otvarajući mogućnost nove podjele svijeta koja bi uvažavala narasle ruske aspiracije, zbog čega su Moskvu i druge ruske gradove preplavile matrjoške s njegovim likom. Usprotivio se i sporazumu o sprječavanju globalnog zatopljenja, trgovačkim sporazumima s Meksikom, Kanadom i Europom te najavio ukidanje Obamine zdravstvene reforme i gradnju zida na južnoj granici kako bi zaustavio ilegalno useljavanje iz Latinske Amerike. Neki ekonomisti misle da bi eliminacija te jeftine radne snage mogla ozbiljno uništiti američkog gospodarstvo i izazvati novu globalnu recesiju.

ULOGA FBI-a

Njegovo ime je Donald John Trump. On je enfant terrible američke politike, zločesto derište kojemu je sve dopušteno, pa i to da ne plaća porez što je u Sjedinjenim Državama blasfemija prve vrste ili juriša na ženska međunožja kada mu se to god svidi. Iako ekstremno bogat i formalno član konzervativne Republikanske stranke, Trump se nekom čudnom alkemijom prometnuo u idola osiromašene američke srednje klase, globalizacijskih gubitnika čija su radna mjesta preseljena na Daleki istok ili ih je pojela automatizacija te svih onih alternativaca koji se zdušno protive američkom establišmentu ili močvari, kako bi sam Trump rekao. Samo je Donald Trump mogao ujediniti tako šaroliku potporu s američke desnice i ljevice, možda baš zato što je potpuni politički autsajder i naturščik te dobiti na svoju stranu pokrete i skupine kao što su Occupy, Anonymuse i WikiLeaks. To je dio njegova genija (ili Micićeva barbarogenija, kako hoćete), odnosno instinkta vođe, alfamužjaka i predvodnika stada koji posjeduje bez obzira na rustikalne metode kojima se služi. Veliku uslugu učinio mu je bjegunac pred američkim zakonom i WikiLeaksov osnivač Julian Paul Assange, koji se već godinama skriva u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, objavljujući spornu elektroničku poštu njegove suparnice Hillary Clinton, zbog čega se njezina prednost tijekom kampanje ubrzano topila. Poprilično cinično, Assange je na dan američkih predsjedničkih izbora rekao kako nije imao nakanu utjecati na izborni rezultat te kako bi objavio i Trumpove e-mailove da ih se slučajno domogao. Još bi mu i povjerovali da nije ranije objavio kako je u njezinoj korespondenciji pronašao podatak kako je ona ozbiljno razmišljala o tome da ga se ubije uporabom bespilotne letjelice. U cijelu priču u samoj završnici predizborne kampanje na prilično problematičan način uključio se i Savezni istražni ured (FBI) pokretanjem istrage o spornim e-mailovima protiv demokratske kandidatkinje Clinton, čime su ovi američki predsjednički izbori provedeni na rubu regularnosti, što je velika sramota za zemlju koja je sebe sve donedavno smatrala izlogom demokracije. Kada se tomu pribroji ustavni paradoks američkih predsjedničkih izbora koji se sastoji u premoći elektorskih glasova na razini svake pojedinačne savezne države nad glasovima običnih birača koji je doveo do toga da je Clinton izgubila ove izbore iako je osvojila više glasova (60.523.087 ili 47,6 posto) od svog suparnika Trumpa (60.086.008 ili 47,3 posto). Uz to, kampanja koja je pratila njihovo nadmetanje bila je izrazito prljava. Što je najžalosnije, u svemu tome sudjelovala je i demokratska kandidatkinja Hillary Clinton, čije su najgore osobine i tragična nepopularnost došle do izražaja. Bio je to jedan od najvećih autogolova koje su si zabile Sjedinjene Države izvrgavajući sebe i svoje institucije pa i samu demokraciju ruglu.

Ono što se dogodilo Trumpovom pobjedom užasnulo je američke saveznike u Europi i na Dalekom istoku, a razveselilo Ruse. Moskovski mediji već su izvijestili kako je ruski fašist Vladimir Volfovič Žirinovski Trumpovu pobjedu već proslavio otvaranjem šampanjca. Beogradski mediji prenijeli su optimističnu izjavu premijera Aleksandra Vučića (“Moj drug Đulijani biće važan deo establišmenta SAD”) i spekulaciju kako bi sada Hrvatska mogla izgubiti Savudrijsku valu zbog toga što je Trumpova supruga Melanija podrijetlom Slovenka.

KRIM RUSIMA

Tijekom predizborne kampanje američki demagog i populist najavio je mogućnost da Sjedinjene Države priznaju rusku okupaciju i aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima te ukinu sankcije protiv Rusije. To je i najopasnija poruka koju je Trump do sada poslao. Budu li i Sjedinjene Države amenovale nasilno otimanje tuđeg ozemlja, što je izričito zabranjeno povijesnim dokumentom donesenim u Helsinkiju 1975. i predstavlja jedan od temelja međunarodnog poretka, to će biti jedan od najvećih udara na svjetski mir jer će djelovati poput presedana za svaku zemlju koja poželi vojnom invazijom oteti teritorij susjedne države. Može se očekivati da u timu budućeg predsjednika Trumpa (vlast će preuzeti 10. siječnja iduće godine) ima razumnih glava koje poznaju međunarodnu politiku i međunarodno pravo, koje bi mogle ovome političkom amateru objasniti s kakvim se stvarima igra. Trumpova pobjeda i njegova obećanja poput najave izolacionizma, raspuštanja NATO-a i paktiranja s Putinom, ozbiljno ugrožavaju Zapad, upozoravaju u Bruxellesu. Nakon Brexita to je još jedan snažan tektonski udarac Europskoj uniji koji bi mogao redefinirati globalnu i regionalnu ravnotežu. Napuštanjem atlantizma i okretanjem Sjedinjenih Država samima sebi, Trump prepušta srednju i istočnu Europu imperijalističkim hirovima agresivnog ruskog vođe Putina.

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

MODERNA PSIHOLOGIJA: ALI FENWICK, SLAVAN I U HRVATSKOJ

Treniranje emocija

PROF. DR. SC. NEVIO ŠETIĆ, KATEDRA ZA MODERNUI SUVREMENU POVIJEST FILOZOFSKOG FAKULTETA U PULI

Očekuje se kontinuitet dosadašnje politike, razvoja i napretka društva

Najčitanije iz rubrike