Kultura
USUSRET 7. LUTKOKAZU

U Osijek stižu najveće zvijezde europskog lutkarstva
Objavljeno 12. studenog, 2016.

U organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku u srijedu, 16. studenoga, počinje tradicionalna međunarodna revija lutkarstva - 7. lutkokaz, manifestacija s bogatim višednevnim programom i atraktivnim lutkarskim predstavama iz nekoliko europskih zemalja.

- Ovogodišnji Lutkokaz ubire sve najbolje od dosadašnjih, ali ostvaruje i nekoliko koraka dalje. Uz nezaobilazne studentske produkcije, obogaćene probranim gostujućim predstavama te radionice za studente glume i lutkarstva i kazališnog oblikovanja, ove godine ugošćujemo veliki europski projekt All Strings Attached, koji čini potprogram Lutkokaza - ističe umjetnički voditelj Igor Tretinjak.

Projekt koji diže prašinu

All Strings Attached - pioniri europskog lutkarstva, projekt je nastao u sklopu Kreativne Europe. U njemu, uz UAOS, sudjeluju talijanski grad Cividale del Friuli kao nositelj projekta te Lutkovno gledališče Ljubljana i Titeres Etcetera Granada iz Španjolske. Osnovna je ideja, dodaje Tretinjak, očuvanje i promocija tradicije lutkarstva iz prvih desetljeća 20. st., usmjereno na tri važna lutkarska opusa nastala u tri različite sredine u isto vrijeme.

- Iako još ima mnogo do završetka, projekt je već podignuo veliku prašinu, ne samo u arhivima nego i među lutkarskim znalcima u Europi i svijetu, te se o njemu pričalo i na skupštini UNIMA-e, svjetske krovne lutkarske organizacije. Osječkoj akademiji velika je čast biti ravnopravan partner kazalištima poput ljubljanskog LGL-a, jednog od najjačih u Europi i svijetu. Osim časti, projekt osigurava našoj akademiji veliku vidljivost u lutkarskom svijetu i daje joj na snazi i kredibilitetu, i to na nekoliko razina - od izvedbene preko teorijske do organizacijske - smatra voditelj Tretinjak.

Najveća zvijezda ovogodišnjeg Lutkokaza predstava je “Patka, smrt i tulipan” Lutkarskog kazališta Ljubljana, koja u Osijek stiže prvi put, nakon što je osvojila brojne nagrade diljem Europe.

- Riječ je o izuzetno poetičnoj predstavi koja na dječje fin i zaigran način priča priču o jednom toplom i krasnom prijateljstvu naslovne Patke i Smrti. Ako vam ova rečenica zvuči pomalo paradoksalno, dođite u petak, 18. studenoga, na predstavu i uvjerit ćete se u njenu istinitost. Izići ćete bogatiji i bar malo plemenitiji. Gosti iz Ljubljane stižu nam i s predstavom “Ti loviš” velikih lutkarskih znalaca, redatelja Silvana Omerzua i animatora Martine Maurič Lazar i Braneta Vižintina. Njima se pridružuje domaće gostovanje Teatra To Go s vrlo zgodnom predstavom “Uspavanka za Uspavanka”.

Obilje sjajnih predstava

- Publici će se predstaviti izuzetno zanimljiva predstava “Od 3 do 93 - Veličanstveno djelo” Cassiopea Teatra iz Italije, koja na scenu donosi marionete i duh legendarnog kazališta “I Piccoli” Vittorija Podrecce. Riječ je o kazalištu koje je u prvoj polovini 20. st. proputovalo cijeli svijet, imalo zvjezdani status, snimalo filmove u Hollywoodu, a njegov alfa i omega, Vittorio Podrecca, najvažniji je i najslavniji lutkarski producent u povijesti lutkarstva. Njoj se pridružuju vrlo zanimljiv hibrid predstave i predavanja, “Duh lutkarske prošlosti” iz Španjolske, i pravi lutkarski biser, izuzetno vitalan i zaigran starac “Doktor Faust” Lutkarskog kazališta Ljubljana. Legendarna predstava Milana Klemenčiča premijerno je zaigrala 1938., da bi i danas, u obnovi Jelene Sitar Cvetko i Igora Cvetka, bila jednako živa i neodoljiva - doznajemo od Igora Tretinjaka.

Osječki se studenti predstavljaju s pet vrlo dobrih do odličnih ispitnih produkcija i predstava čiju kvalitetu potvrđuju gostovanja na međunarodnim festivalima, poput PIF-a.

- Kako je nezahvalno isticati pojedine predstave, reći ću samo da su sve vrijedne gledanja. Posebice “Kuma Smrt”, “Faust”, “Putovanje u središte sebe”, “Dvoje” te predstava koja nosi titulu najčudnijeg naslova ove godine: “±∞1/8” - kaže Tretinjak.

I prijašnji Lutkokazi imali su jake studentske i gostujuće predstave, poneki i jače od ovogodišnjeg, smatra Tretinjak te dodaje da je “bilo i više predstava, no još ni jedan Lutkokaz nije ugostio tako velik i značajan europski projekt kao što je All Strings Attached, kojim se integriramo u mrežu relevantnih europskih lutkarskih centara.” N.Vekić

Sve besplatno!

- Stižu nam partneri iz Slovenije, Italije i Španjolske s tri predstave koje čine sastavni dio projekta te dvije "bonus predstave" iz Ljubljane. Od domaćih predstava tu je Teatar To Go, mlado nezavisno kazalište koje čine naši bivši studenti, te pet predstava naših studenata. Sve u svemu, maksimalno smo popunili Lutkokazove kapacitete. A kad smo već kod brojki, tu je pravi trenutak da se pohvalimo i pokojom nulom. Svi sadržaji su - besplatni. Eto, i nula može pokatkad biti na hvalu - ističe Tretinjak.

Dvodijelni Lutkokaz, povezan spektakularnom izložbom

Lutkokaz se prvi put sastoji od dva dijela: prvog koji traje od 16. do 19. studenoga i drugog koji će se održati 30. studenoga. “Razlog tomu je izložba 'Pioniri europskog lutkarstva', koju ugošćujemo u sklopu projekta All Strings Attached, a koja će, poput finog lutkoomotača, obaviti Lutkokazove predstave i ostale sadržaje. Izložba će biti otvorena u Galeriji Waldinger tijekom prvoga dijela Lutkokaza, a kako postav po završetku izlaganja ne bi bio tek potiho skinut, i zatvaranje izložbe bit će atraktivno obilježeno u drugom dijelu Lutkokaza brojnim kvalitetnim lutkarskim predstavama. Štoviše, veliki je iskorak što ćemo dio predstava prenijeti upravo u prostore Galerije Waldinger, čime omogućujemo gledateljima jedinstven spoj predstave u komornom okruženju, u atmosferi izuzetno zanimljive i suvremeno osmišljene izložbe - objašnjava Tretinjak.

predstave

STIŽU IZ NEKOLIKO EUROPSKIH ZEMALJA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike