Kultura
STOJANOVSKI U SLAVONSKOM BRODU

Retrospektiva nazvana
“20 slikarskih godina”
Objavljeno 26. listopada, 2016.

SLAVONSKI BROD

Izložbom “20 slikarskih godina”, akademski slikar Krunislav Stojanovski, Makedonac sa zagrebačkom adresom, suradnjom četiriju slavonskih muzeja, brodskim se ljubiteljima likovnosti predstavio retrospektivnom izložbom.

Riječ je o umjetniku koji je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. u klasi profesora Đure Sedera. Kao stipendist KulturKontakt Austia studirao je na Sommerakademie u Salzburgu, a iste je godine i laureat programa UNESCO-ASHBERG Bursaries for Artist u Francuskoj, te profesionalno radi i usavršava se u Cable Factory u Helsinkiu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske udruge samostalnih umjetnika. Na četrdesetak manjih i većih slika rađenih raznim tehnikama (ulje, akrilik), dok su na reljefnim slikama korišteni prirodni materijali poput piljevine, stakla, platna vidljive su razne faze dvadesetogodišnjeg rada.

“Njegov nomadizam obilježio je i njegova djela. Boravkom u raznim krajevima akceptirao je uvijek ponešto, tako je primjerice za vrijeme boravka u Finskoj obrađivao finsku mitologiju kroz iskonske scene postanka”, primjećuje ravnateljica MBP-a Danijela Ljubičić Mitrović, pokazujući na radove koje je autor nazvao ciklusima.

“Ciklusi su asocijacije na cikluse života, cikluse u prirodi, stvaranje života, rađanje i smrt, ekološke teme”, pojašnjava autor. Među mnogima je i ciklus lica započet u proteklom ratu. “Ekspresionistički, brzim pokretima nastala su lica uglavnom podignutih ruku, otvorenih očiju, razjapljenih usta u nekoj samoobrani, premda ima onih koji napadaju ili se brane”, veli autor za crno-bijele sumorne i pomalo zastrašujuće slike, drastično deformiranih lica koja odražavaju patnju i bol, pa i na promatrača prenose jednak dojam. S protekom vremena i slike prerastaju u optimističnije, vedrije, pune kolorita. Tako je nastala faza posvećena malom čovjeku sa željom da se snađe u svim tim uvjetima koji ga prate. U suštini, kaže Stojanovski, zanima ga mali čovjek, njegova pozicija u društvu i odnos prema prirodi. U ciklusu Zemlja tako zagasitim koloritom zaokupljen sudbinom našea planeta ukazuje na upozorenje, na stanje tla i atmosfere “pa se nužno obraća majčici Gei sa strahom i nježnošću, s tjeskobom i predanošću”.

U ciklusu Kristali, zelenkastoplavim tonovima postiže autor iluziju prozirnosti. Kako se u umjetnosti inače progovara kroz prepoznatljive simbole, djetinjstvo, kao nadahnuće, povezano sa slikarevim osjećajem dugovanja zavičaju, ishodištu rodne Makedonije, obilježio je koloritom mediteranske svjetlosti i žarenjem sunčeve topline.

Izložba slika ostaje otvorena do kraja studenoga ove godine. Marija Radošević

Krunislav Stojanovski izlagao je na više od 50 samostalnih i jednako toliko skupnih izložabi u Hrvatskoj, Makedoniji, Austriji, Finskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Turskoj, Južnoj Koreji.... Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima i UNICEF-ove za područje umjetnosti. Bavi se slikanjem, crtanjem, instalacijom, fotografijom, videom, pisanjem. Stojanovskog od početka umjetničkog djelovanja zanimaju i širi društveni odnosi i mogućnost izražavanja u raznim medijima, zaokupljen je politikom i ekologijom kao neizbježnim kontekstom bilo kakvog suvremenog djelovanja. Osim umjetničkim stvaralaštvom, Stojanovski se bavi i organiziranjem raznih međunarodnih umjetničkih projekata.

Izložba je nastala suradnjom četiriju slavonskih muzeja

Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE FOLKLORNIH I PJEVAČKIH SKUPINA U NAŠICAMA

Tema - scenska primjena folklorne građe

Najčitanije iz rubrike