Zdravlje
IZLOŽENOST KEMIKALIJAMA

Goleme zdravstvene posljedice
Objavljeno 24. listopada, 2016.

Izloženost malim dozama kemijskih tvari koje ometaju hormone rezultira golemim troškovima za američki zdravstveni sustav koji za saniranje posljedica izdvaja godišnje najmanje 340 milijardi dolara, pokazalo je izvješće.

Tih tvari ima u tisućama svakodnevnih proizvoda od plastike do metaliziranih pakiranja za hranu, sredstava koja štite od zapaljenja, igračaka i kozmetike.

Neurološka oštećenja i problemi s ponašanjem, uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnosti, autizam i pad kvocijenta inteligencije, čine oko 80 posto oboljenja koja su posljedica toga utjecaja kemikalija, kažu znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology.

Nevidljive, ali opasne kemijske tvari, mogu također poticati pretilost, šećernu bolest, neke vrste karcinoma i mušku neplodnost te bolnu endometriozu.

Ekonomski utjecaj tih kemikalija ostavlja golemu rupu od dva posto u američkom BDP-u svake godine.

"Naše istraživanje najnovije je u sve brojnijim dokazima o iznimnoj financijskoj i ljudskoj cijeni kemijskih tvari koje utječu na hormone", kaže voditelj istraživanja Leonardo Trasande sa sveučilišta NYU u New Yorku.

"To ima potencijal razviti se u mnogo veće zdravstveno i ekonomsko pitanje ako se ne poduzmu potrebne mjere", kazao je za Afp.

Ljudski endokrini sustav proizvodi nužne hormone koji reguliraju razinu energije, reprodukciju, rast i razvoj, kao i naš svakodnevni odgovor na stres i ozljede.

'Glumeći' prirodne hormone poput estrogena i androgena te kemijske tvari vežu se za receptore u ljudskim stanicama i onemogućavaju prave hormone da se vežu na receptore.

U SAD-u najveći krivci među kemijskim tvarima su zaštitna sredstva koja sprječavaju zapaljenje, bisfenol A i ftalati.

Hina

Nevidljive, ali opasne kemijske tvari, mogu također poticati pretilost, šećernu bolest, neke vrste karcinoma

Najčitanije iz rubrike