Regija
ORASI CRNI I CRVLJIVI

Nakon tople zime orahova
muha uništila plodove
Objavljeno 22. listopada, 2016.

SLAVONSKI BROD

Ove godine orasi su potpuno crni i, čini mi se, neupotrebljivi. Zelena ljuska je pocrnjela i omekanila, zalijepila se za orahovu ljusku, teško se odvaja, a jezgra oraha je najčešće također crna ili pljesniva - žali se Vinko Pernar dok pokušava spasiti što se može kako bi od tri stabla s kojih je godinama imao dostatno oraha za cijelu godinu sada skupio bar za božićne kolače. Ništa drukčije nije ni kod susjeda i znanaca u gradu i okolici, no ni kod onih koji orahe proizvode na veliko. Među njima je i Stjepan T., na istočnom dijelu Županije brodsko-posavske, s plantažom od pet i pol hektara oraha starih osam godina. Plantažu je podignuo s pomoću poticaja, no nekvalitetne sadnice, veli, i nisu pokazale najbolji rezultat, premda posla u orašnjaku ima preko glave.

Od mraza krenulo

- Treba krečiti stabla, formirati krošnju, pet, šest puta kositi... - navodi vlasnik, a sada kada bi trebalo biti nekakve koristi, ona je potpuno izostala.

Riječ je, naime, o bolesti koju je prouzročila orahova muha, štetnik iz Sjeverne Amerike koji je već godinama prisutan i u Europi, a na hrvatskom području od prije pet godina.

- Nismo nikada imali toliko plantaža oraha. Oni su se nekada sadili pojedinačno ili desetak stabala, a sada ih ima puno više pa su uočljiviji i štetnici - kaže voditeljica županijske Poljoprivredno-savjetodavne službe Vera Novaković. Navodi i kako loše vrijeme pogoduje raznim bolestima stabala i plodova:

- Prošla je godina bila katastrofalna. Niskih temperatura koje bi dovele do prirodne selekcije štetnika nije bilo ni pet dana. A i mraz je odigrao svoju ulogu.

Da su novopridošli nasadi osjetljiviji na štetnike smatra i Mara Maglić, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja.

- Ove se godine ljudi masovno žale kako imaju problema s opadanjem i crvljivošću oraha i lješnjaka. Nakon što je mraz reducirao plodove, oni preostali bili su više izloženi.

Ostala trećina uroda

Zato su spomenutom vlasniku plantaže postavili u krošnje oraha mamce (feronom) za praćenje pojave, što je potvrdilo sumnje u orahovu muhu. Za veće proizvođače preporučljivo je zaštitno prskanje, kaže Maglić, jedinim pripravkom koji je dopušten na našem području.

No, štetnici su napravili svoje pa Stjepan T. prikuplja, kaže, ono što je ostalo, a to je tridesetak posto ploda. Da nije bilo tog problema, nešto se moglo i prodati jer otkupna cijena na veliko iznosi oko 35 kuna po kilogramu. Na malo pak, jezgre oraha se na malobrojnim mjestima brodske tržnice mogu kupiti za 70 kuna po kilogramu. Snježani Mandić iz Odvoraca propalo je, veli, 60 posto ploda oraha i lješnjaka. Ipak, skupila je sve pa stucala ljusku i iskoristive jezgre donijela na prodaju. Nema promjene okusa i jezgra je zdravstveno ispravna za konzumaciju, potvrđuje i Maglić. Kako bi se ubuduće smanjila populacija ovog štetnika preporučljiva je i plitka jesenska obrada tla ispod stabla oraha, jer je vjerojatnost od njihova smrzavanja veća.

Marija RADOŠEVIĆ
Što radi orahova muha

Orahova muha, sve rašireniji štetnik, najveći dio godine preživljava kao kukuljica u tlu, no ljeti (od lipnja) muha počinje odlagati jaja u zelenu lupinu ploda. Mjesto uboda potamni u obliku crne točkice koja se prehranom ličinki povećava. Napadnuti plod slabije je ishranjen. Nakon ishrane u zelenoj lupini, koja traje 3 - 5 tjedana, odrasle ličinke spuštaju se i zavlače nekoliko centimetara u tlo, gdje se kukulje, a idućeg ljeta ciklus se ponavlja, kada iz kukuljica izlijeću odrasle muhe.

neotporni

MLADI NASADI OSJETLJIVIJI SU NA ŠTETNIKE

Na pranje u miješalicu za beton

Orah je inače čarobna voćka koju je moguće koristiti na bezbroj načina, a ruski znanstvenik Mičurin prozvao ga je “voćkom kombinatom” jer se kod oraha, osim ploda, koristi i lišće, kora, nezreli plodovi, drvo...

Vremešna gospođa Anđeka Brliček, kojoj je orah ove godine rodio kao rijetko kad, prala je crne plodove u nekoliko voda pa ih sušila na deki i u vrećicama. Nakon mukotrpnog posla iskoristit će one koji su dobri, kaže, za kolače. A njezina susjeda Mandica Rosandić poslužila se trikom pa je plodove oraha prala u miješalici za cement, a nakon razbijanja ljuske one lošije je sušila i gnječila pa ostavila “za počastit” ptice.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike