Novosti
TOMISLAV TOLUŠIĆ:

Odmah pokrećemo Program ruralnog razvoja
Objavljeno 20. listopada, 2016.

Vezani članci

NAPOKON DOBIJAMO VIŠE NEGO ŠTO PLAĆAMO

Hrvatska prvi put povukla više od šest milijardi iz EU fondova

NOVA MINISTRICA

Od Gabrijele Žalac Slavonija puno očekuje

SASTAV ČETRNAESTE HRVATSKE VLADE

Ministrima iz Slavonije resori s najviše novca

Vrući krumpir ili jedan od najosjetljivijih resora u novoj hrvatskoj vladi - poljoprivredu - preuzima Tomislav Tolušić, dojučerašnji ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a, čiji je rad u bivšoj Oreškovićevoj vladi ocijenjen visokim ocjenama. S Tolušićem smo razgovarali odmah nakon imenovanja o prvim potezima koje će poduzeti kao ministar.

Resor poljoprivrede koji preuzimate jedan je od najosjetljivijih. Jeste li zadovoljni velikim povjerenjem koje vam je ukazao premijer Andrej Plenković?

- Zahvaljujem gospodinu Plenkoviću na imenovanju te vjerujem da ću svojim iskustvom, znanjem i energijom opravdati ukazano povjerenje. Stanje u poljoprivredi poziva na žurnu provedbu brojnih aktivnosti koje za cilj imaju napraviti od Slavonije ono što je nekada i bila, a to je žitnica Hrvatske, odnosno zaustaviti odumiranje sela i pokrenuti rast proizvodnje i konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvoda. Neprihvatljiva mi je činjenica da hrvatski poljoprivrednik od svoga rada i truda ne može pristojno živjeti i zato ću učiniti sve što mogu kako bih tu nepravdu ispravio.

Problemi i izazovi

Što će vam biti prvi potezi?

- Kada govorimo o mom novom resoru, problema je puno i od njih ne treba bježati, ali je puno i izazova. Jedan od većih izazova je konačno pokrenuti Program ruralnog razvoja koji zbog problema, koji su se pojavili još za mandata pretprošle vlade, stoji gotovo godinu i pol. Hrvatski poljoprivrednici, od kojih velik broj Slavonaca, s pravom negoduju što novih natječaja nema. Recimo da će to biti jedan od prvih poteza koje ću poduzeti. Raspisivanje novih natječaja, kako onih za svima već poznate mjere koje se tiču ulaganja u primarnu proizvodnju i preradu, tako i za one koje će pridonijeti kvalitetnijem životu na ruralnom području. Mislim pritom na mjeru 7, koja je već pripremljena i najavljena, mjere namijenjene razvoju ruralnog turizma za kojima, poznato mi je, vlada snažan interes, ali i ostale, a ima ih čak 16. Prema iskustvima stečenim dosadašnjom provedbom Programa ruralnog razvoja, a to pouzdano znam s obzirom na to da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU bilo glavno koordinativno tijelo za sve EU fondove, moramo pokrenuti njegovu žurnu izmjenu. Neke su nelogičnosti ispravljene kroz pravilnike, no za važnija poboljšanja moramo pokrenuti i sveobuhvatniju izmjenu Programa. Ne zaboravimo kako smo skoro u 2017. godini i vrijeme je da se ozbiljno krene s iskorištenjem sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Bitna svaka kuna

- Moramo djelovati i brojnim drugim mjerama. U prvom redu moramo aktivirati goleme zemljišne resurse koji zbog sporosti i neosjetljivosti dosadašnje administracije stoje neiskorišteni, a interes za zakupom i kupnjom poljoprivrednog zemljišta je golem. RH ne samo da može zadovoljiti većinu svojih potreba za poljoprivrednim proizvodima već može dobar dio svojih viškova plasirati vani, prvenstveno za zajedničko tržište EU-a. Ostvarivanje toga cilja bit će jedan od prioriteta mog mandata.

Kao Slavonac pokazali ste i kao ministar regionalnog razvoja veliku regionalnu osviještenost. Što mislite da možete učiniti u najvažnijoj djelatnosti za Slavoniju i Baranju?

- Dolazim s terena, iz Slavonije, gdje je svaka kuna uložena u razvoj bitna. S obzirom na kratko razdoblje, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a ostvarilo je odlične rezultate u korištenju sredstava iz EU fondova te smo uspjeli potaknuti i brojne razvojne procese na regionalnoj i lokalnoj razini. Svjestan sam važnosti poljoprivrede za ostanak ljudi u Slavoniji i Baranji i mogu najaviti da ćemo već od prvog dana intenzivno krenuti u rješavanje svih problema koji muče hrvatskog seljaka već dugi niz godina. Kroz europske fondove na raspolaganju nam je 2,636 milijardi eura za poboljšanje života naših poljoprivrednika, seljaka i ribara i ne smijemo si dopustiti da tu priliku propustimo. Od tih sredstava dosad smo iskoristili tek 6,9 posto, što je vrlo malo i što hitno moramo poboljšati. Ovaj novac koji nam je na raspolaganju od životne je važnosti za hrvatsku poljoprivredu. Naš je zadatak maksimalno iskoristi potencijal koji naše hrvatsko selo nudi, stvoriti uvjete da svi od sela mogu pristojno živjeti i da seljak svoj rad i trud može pošteno naplatiti.

Igor MIKULIĆ
POJEDINOSTI “PROJEKTA SLAVONIJA”

Hoćete li kroz Ministarstvo poljoprivrede provoditi "Projekt Slavonija"? Što predstavlja taj projekt?

- Uvođenjem posebnog programa za Slavoniju namjera je osigurati 2,5 milijardi eura iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Prema uzoru na Poljsku, on bi pomogao razvoju slavonskih županija i rješavanju njihovih gorućih problema. Hrvatska bi bila bliže ostvarenju ravnomjernog razvoja svih područja, a spriječilo bi se i demografsko nazadovanje. Kroz ovaj program Slavonija će dobiti potreban novac za ulaganja u poduzetništvo, obrazovanje, zdravstvo, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, obnovljivih izvora energije... Trenutno je stopa sufinanciranja EU projekata jednaka u svim gradovima i iznosi 45 posto, dok bi izmjenama statističkih regija i uvođenjem ovog programa poduzetnici u Slavoniji mogli dobiti i do 70 posto EU sredstava za svoje projekte.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike