Novosti
NOVA MINISTRICA

Od Gabrijele Žalac Slavonija puno očekuje
Objavljeno 20. listopada, 2016.

U novoj vladi na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem među ministrima je i jedno novo ime s krajnjeg istoka Slavonije što je taj kraj, za koji sami Slavonci kažu da je “zaboravljen na marginama Hrvatske”, ocijenio kao dobru vijest i od kojeg se pak, puno očekuje.

Riječ je, naime, o Vinkovčanki Gabrijeli Žalac kojoj je namijenjen resor regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Vijest je u medijima predstavljena kao iznenađenje, no u Vukovarsko-srijemskoj županiji uvjereni su da je Žalac “odličan izbor”.

– Vrijedna je, ustrajna i uporna i, što je izrazito važno, upoznata s materijom – kaže o svojoj radnoj i stranačkoj kolegici vukovarsko-srijemski dožupan Željko Cirba. Njezin izbor je, tvrdi, “za pozdraviti” i time što je riječ o osobi s područa najistočnije hrvatske županije iza koje, dodaje, stoje godine rada u županijskom Uredu za međunarodnu suradnju i u Razvojnoj agenciji VSŽ-a Hrast.

– Puno toga što smo i sami radili po pitanju regionalnog razvoja, od kojeg jako puno očekujemo, sada će Gabrijela Žalac kao ministrica moći kroz zakonsku regulativu i konkretno odrađivati. Radi niz godina, u toku je i to je njezino područje, i nadamo se, između ostalog, da će se ona priča o posebnim fondovima za Slavoniju i Baranju ostvariti kako bismo imali više projekata prema EU fondovima s obzirom na slabu razvijenost tog dijela Hrvatske – zaključio je dožupan Cirba, rekavši da se nada pozitivnim pomacima ne samo u Vukovarsko-srijemskoj već i u drugim županijma koje su također u teškoj i ekonomskoj i demografskoj situaciji što sami, bez zalaganja države, ne mogu riješiti.

Inače, na mjesto ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac dolazi s pozicije direktorice Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Hrast. Prema njezinu životopisu, rođena je u Vinkovcima 1979. godine. U tom je gradu završila i gimnaziju, a Ekonomski fakultet u Osijeku da bi usavršavanje nastavila na poslijediplomskom doktorskom studiju za menadžment. Pretohodno je bila pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko-srijemske županije, gdje je na sličnim poslovima od 2002. godine. Prošla je i stručno usavršavanje u Bruxellesu, objavljuje akademske članke na međunarodnim konferencijama, poslovno komunicira na engleskom i njemačkom jeziku. Članica HDZ-a je od rujna 2007. godine. Udana je i majka je troje djece. S.Butigan

“UČINIT ĆU SVE DA SVI, A POGOTOVO NAJNERAZVIJENIJI, DOBIJU ŠTO VIŠE”

Gabrijela Žalac kratko se predstavila novinarima u Saboru. “Radila sam 11 i pol godina na pripremama, provedbi i evaluaciji projekata. Dolazim iz sustava, s terena, i radim na razvoju nerazvijenih područja iz fondova Europske unije, na tragu kolege Tomislava Tolušića. Radit ću na pojednostavljenju procedura i učinit ću sve da svi, a pogotovo najnerazvijeniji, dobiju što više”, kazala je. Na pitanje što će napraviti za Slavoniju rekla je: “Inzistirat ću na Projektu Slavonija, koji se nalazi u programu HDZ-a, iako bih ga ja radije nazvala Projektom Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem. Pokušat ćemo dobiti stopostotno financiranje iz europskih fondova, a pretfinanciranjem bismo mogli doći do sredstava iz fondova”, rekla je Gabrijela Žalac.

Željko Cirba

vukovarsko-srijemski dožupan

Gabrijela Žalac vrijedna je, ustrajna i uporna i, što je izrazito važno, upoznata s materijom. Radi niz godina, u toku je i to je njezino područje.

Možda ste propustili...