Kultura
DIPLOMSKI KONCERT GABRIJELE ŠKRABAL U POŽEGI

Požeška sopranistica buduća je članica Zbora HNK Osijek
Objavljeno 4. listopada, 2016.

Diplomskim koncertom sopranistica Gabrijela Škrabal predstavila se u Glazbenoj školi Požega. Ova mlada sopranistica glazbenu naobrazbu počinje upravo u toj školi, gdje završava teoretski smjer i smjer pjevanje. Već tada je sa školskim pjevačkim zborom prošla nekoliko državnih natjecanja, Olimpijadu zborova u Grazu, Festival duhovne glazbe u Splitu, a uspješna je bila i na hrvatskom natjecanju učenika glazbe. Studij pjevanja upisuje 2011. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a kao studentica pjeva na koncertima od Osijeka, Subotice, Valpova, Karlovca, Slatine, Pečuha, Grožnjana, Sarajeva, a sudjeluje i u projektu UAOS-a, Trenk Cabaret. Kao solistica komornog zbora akademije nastupa u Vicenzi i Veneciji. Prvi put u operi sudjeluje 2013. ulogom Nelle u “Gianni Schicchi” u Osijeku i Novom Sadu, 2014. u opereti “Šišmiš” pjeva Adele. Na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski 2015. osvaja 1. nagradu.

- Tek sam na početku, a sve do sada bili su dobri temelji na kojima moram još mnogo graditi. Budućnost mi je u Zboru HNK Osijek, gdje sam dobila posao. Veliko se iskustvo stječe upravo tamo, posebice u scenskom dijelu. Zanimaju me i opera i sakralna glazba – kaže Gabrijela Škrabal, mag. solopjevanja.

Na koncertu je, uz klavirsku pratnju prof. Ivana Polića, izvela 15-ak poznatih i vrlo zahtjevnih arija: G. B. Pergolesi “Stizzoso, mio stizzoso”, Mozartov “Laudamus Te“, desetak arija iz djela R. Schumanna, dvije arije L. Bernsteina „Myhouse“ i „Peter, Peter“, pokazavši da izvrsno pjeva na talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku. Publika je izmamila i bis, a na kraju su Gabrijeline ruke bilo pune cvijeća. AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike