Kultura
SOPRANISTICA I GLAZBENA PEDAGOGINJA

Vesna Coufal Jaić: Sve više pjevam i to mi daje dodatnu snagu
Objavljeno 28. rujna, 2016.

Bogato radno glazbeno ljeto. Tako bi se najkraće mogao opisati niz koncerata i glazbenih događaja koje nam je ispričala mr. art. Vesna Coufal Jaić, profesorica solo pjevanja u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku, sopranistica i glazbena pedagoginja.

- Nastupila sam u Solinu, na koncertu francuske i hrvatske solo pjesme, uz glasovirsku pratnju kolegice Sandre Mikulandra Tutavac, održanog u sklopu Dana francuske kulture, u organizaciji splitske udruge Prokultura. Bio je to prekrasan koncert, za koji sam dobila komplimente domaćina - kaže naša sugovornica, koja se poslom koji voli bavi 30 godina, a posljednjih pet sve intenzivnije pjeva.

A da je doista u top-formi potvrđuje sljedeća njezina izjava: “Ljetos smo renomirani umjetnik, orguljaš Mario Perestegi i ja nastupili u đakovačkoj katedrali, na koncertu u sklopu Đakovačkih vezova. Dogovorili smo se da ćemo nastaviti suradnju, pa ćemo krajem godine zajedno nastupiti u Mozartovoj Krunidbenoj misi. Uz to, pripremamo se za ciklus Hefferer, u sklopu kojega ćemo na proljeće nastupiti u Hrvatskom zagorju.”

Uz to, ova glazbena pedagoginja intenzivno i dalje radi sa svojim učenicima, koje priprema za nacionalna i međunarodna natjecanja. Trenutačno ima devet učenica, koje su se već dokazale na natjecanjima, no, bitno je da na njih odlaze, smatra naša sugovornica, jer se mogu usporediti s drugim mladim pjevačima i prepoznati svoj daljnji glazbeni put.

Bila je ljetos i u Berlinu na diplomskom koncertu svog bivšeg učenika, mladog tenora Gorana Caha, koji je završio akademiju i upisao master class. “Uz to, moja učenica Jelena Gerendaj primljena je na Akademiju u Grazu, na što sam osobito ponosna”, ističe Vesna Coufal Jaić.

Naša sugovornica je i poznata humanitarka. Intenzivno surađuje s udrugom Marijini obroci Osijek, priređujući jedanput mjesečno humanitarne koncerte za gladnu djecu Afrike. Čekaju je koncerti u Donjem Miholjcu i Slatini, kao i koncert koji će ona i orguljaš Mario Perestegi održati za Marijine obroke Zagreb.

Za kraj nam otkriva da će u svibnju 2017. obilježiti 30 godina pedagoškog i umjetničkog rada, s gostima iz bečkog baroknog sastava. “Prije sam se više bavila pedagoškim radom, a manje pjevala, a sada sve više pjevam i to mi daje dodatnu snagu u životu”, zaključuje naša sugovornica.

Vesna LATINOVIĆ

ljubav

30 GODINA NA POSLU KOJI VOLI

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike