Mozaik
EUROPSKO PRVENSTVO MAŽORETKINJA

U Vinkovcima nastupilo
više od 2000 mažoretkinja
iz devet zemalja
Objavljeno 26. rujna, 2016.

Galeije fotografije možete pogledati ovdje: 1. dan2. dan3. dan

 

U gradu na Bosutu četiri dana bila su u znaku mažoretkinja, a uspješno je održano 18. Europsko prvenstvo mažoretkinja koje je okupilo više od 2000 natjecateljica iz devet država.

Sve je počelo još 22. rujna, kad su mažoretkinje počele dolaziti u Vinkovce, a dan poslije održano je prvo natjecanje u dvorani Ekonomske i trgovačke škole “Ivan Domac” u Vinkovcima u solo i duo natjecanju (baton, pom pom, mace i show). Drugog dana natjecanja u pješačkoj zoni Grada Vinkovaca bilo je iznimno svečano, a održano je otvorenje Europskog prvenstva pred velikim brojem posjetitelja. Lepeza različitih boja upotpunila je lijepu sliku iz Vinkovaca te tako u svijet poslala najljepšu razglednicu grada na Bosutu. Nešto kasnije vidjeli smo natjecanja u mažoret paradi koja su oduševila mnoge. Treći dan bio je najatraktivniji u dvorani Ekonomske i trgovačke škole “Ivan Domac”, a natjecalo se u kategoriji formacije.

Super uspješno

- Premoreni smo svi, ali je bilo super uspješno. Vidite i po dodjelama koliko je to trajalo. Morat ćemo razmisliti da razdvojimo natjecanja mlađih i starijih dobnih skupina. To je bitno skuplje, ali ovo je toliko veliko da pucaju po šavovima i najveći organizatori, a Vinkovci i jesu najveći organizator, pa smo svejedno svi pucali po šavovima. Međutim, uspjeli smo ih i 'sašiti', i to znači da smo imali jedno od najkvalitetnijih organiziranih prvenstava. Prvenstvo je puno iznenađenja, ali kao što vidite i puno sreće. Mislim da je jako puno nasmiješenih lica i ono što je najvažnije, čuli ste i po navijačima, a vidjeli ste koliko ih je bilo, a i po samim djevojkama, nema nimalo mržnje, svi su se izljubili i čestitali kao da su svi prvi. Navijači su zajedno navijali i mislim da je to ona prava veličina europskih mažoretkinja. Formacija i neformacija je bilo ukupno 238, a to je oko 2000 tisuće natjecateljica - istaknuo je Alen Šćuric, predsjednik Europskog mažoret saveza. U seniorskoj kategoriji prvo mjesto osvojile su mažoretkinje iz kluba RAP Radeče, Slovenija, drugo mjesto osvojile su Zagrebačke mažoretkinje, dok su treće bile Mažorete Trebnje, Slovenija.

- Doista je bilo teško ove godine osvojiti prvenstvo Europe. Na početku godine smo zadali cilj da ove godine pokušamo osvojiti prvo mjesto.Na dosadašnjim prvenstvima bili smo drugi i treći, a ovo je svakako kruna našeg rada.Organizacija prvenstva u Vinkovcima je bila na visokom nivou, tako da s puno lijepih uspomena odlazimo iz Vinkovaca - istaknula je Tadeja Rozman, iz kluba RAP Radeče, Slovenija.

Vinkovčanke sve bolje

- Hvala prije svega Europskom mažoret savezu i Alenu Šćuricu zato što je ponajprije u sve ovo ušao s velikim povjerenjem prema Gradu Vinkovcima. Znamo da smo imali Vinkovačke jeseni, koje su iscrpljujuće same po sebi, a ovakvo još jedno veliko događanje bilo je dodatni napor. Stisnuli smo se i uspjeli sve to izvući. Sama organizacija, logistika, smještaj, dovoženje autobusa, prehrana, uređivanje dvorane, premještanje prema pješačkoj zoni, to je veliki napor koji je iznijela tehnička ekipa, organizator Grad Vinkovci u suradnji s Europskim mažoret savezom. Mislimo da u konačnici kad vidimo svu ovu djecu kako su zadovoljna moramo i mi biti prije svega zadovoljni - istaknuo je dr.sc. Mario Banožić, direktor 18. Europskog prvenstva mažoretkinja i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.

Vinkovačke mažoretkinje na kraju su osvojile 14. mjesto u kategoriji kadetkinja (baton), a prema riječima trenerice Ane Koncul pokazale su da su iz godine u godinu sve bolje i ima još puno prostora za napredak.

Vinkovci su tako još jednom dokazali da su odličan organizator jednog velikog događaja. Puno je truda i rada uloženo kako bi svi otišli svojoj kući s lijepim uspomenama, a prema riječima mnogih sudionica, u Vinkovcima je bilo jako lijepo i sve pohvale organizatorima 18. Europskog prvenstva mažoretkinja u Vinkovcima.

Mario KOKAJ
Rezultati natjecateljica iz Hrvatske:

l Formacija baton kadetkinje: Zagrebačke mažoretkinje - 1. mjesto

l Formacija baton juniorke: Zagrebačke mažoretkinje - 1. mjesto

l Formacija baton seniorke: Zagrebačke mažoretkinje - 2. mjesto

l Formacija mace seniorke: Klub mažoretkinja “Sesvećanke” - 3. mjesto

l Solo baton kadetkinje: Ema Fumić (Klub mažoretkinja “Sesvećanke”) - 1. mjesto, Anja Bobeta (Udruga mažoretkinja “Glinske banice”) - 2. mjesto

l Solo baton juniorke: Isabelle Amanda Cvitanović (Svetojanske mažoretkinje) - 3. mjesto

l Duo baton kadetkinje: Lana Plazanić i Petra Ivančić (Klub mažoretkinja “Sesvećanke”) - 3. mjesto

l Duo baton seniorke: Gabrijela Zibar i Katarina Zibar (Udruga mažoretkinja “Glinske banice”) - 3. mjesto

Vinkovčanke

14. MJESTO U KATEGORIJI KADETKINJA

Vinkovci su tako još jednom dokazali da su odličan organizator jednog velikog događaja

Najčitanije iz rubrike