Zdravlje
LIJEČENJE MOŽDANOG UDARA

Udruga CEREBRO: Pacijentu pojasniti zdravstveno stanje
Objavljeno 19. rujna, 2016.

Iskustva pacijenata govore kako liječnici specijalisti zbog raznih razloga kojima je zdravstvo opterećeno imaju sve manje vremena objasniti pacijentu i članu njegove obitelji bolesno stanje, mogućnosti, načine i eventualno rizike liječenja te, što je jako važno, oboljelomu razumljivim rječnikom pojasniti određeno zdravstveno stanje.

Stoga ne čudi zainteresiranost građana za edukacijsko-savjetodavne tribine koje već niz godina mjesečno organizira Udruga cerebrovaskulrnih bolesnika Osječko-baranjske županije – Udruga CEREBRO Osijek.

Pacijentu pristupačno izlaganje o temi "Dijagnostika i liječenje opsežnog moždanog udara sa pratećim edemom" omogućio je neurolog Klinike za neurologiju KBC-a Osijek, mr. sc. Darko Šimun Vukašinović Soljačić, koji je govorio o načinu utvrđivanja, odnosno prepoznavanja vrsta moždanog udara (tzv. šlog), liječenju infarkta velikog mozga, nužnim pretragama uključujući snimanje mozga CT uređajem, odabiru načina liječenja i ishodu liječenja, posebno obrazlažući edem ili oteknuće mozga jer takvo stanje najviše zabrinjava budući da je glava “kaciga“ koja lubanjskim kostima štiti mozak. Naime, kada su nervni putevi prekinuti, dolazi do krvarenja, oteknuća i stvaranja tekućine (edema) unutar lubanje koja se ne može proširiti te povećani tlak oštećuje ili uništava moždano tkivo, a zbog položaja mozga u lubanji tlak pritišće mozak gurajući ga prema dolje, može nastati uklještenje malog mozga i moždanog stabla, što je opasno za život.

Predavač je uz fotografski prikaz pojasnio što znači hemisferični infarkt velikog mozga, tzv. maligni infarkt te naglasio kako je najvažniji klinički parametar za procjenu i praćenje razvoja edema pacijentovo stanje svijesti. Pacijente je u kontekstu teme zanimalo što znači: hemiplegija (stanje gubitka neuromišićnih funkcija na jednoj strani tijela izazvano oštećenjem suprotne strane mozga, a u slučaju djelomičnog slabljenja funkcija riječ je o hemiparezi); što je pareza trećeg moždanog živca koja oštećuje pokretljivost oka, pa se javlja pareza pogleda, ptoza kapka (poremećaj pri kojemu je spušten gornji očni kapak), a u nizu oštećenja pacijent može doživjeti afaziju (gubitak govora takav da pacijent ne može stvoriti rečenicu) i anartriju (nesposobnost jasnog, razgovjetnog izgovora riječi)... Pacijentima razloženi stručni izrazi pomogli su pri razumijevanju složenog bolesnog stanja dajući uvid u razumijevanje ponašanja bolesnika i njegova liječnja tijekom boravka u bolnici ili na rehabilitaciji u toplicama i nakon dolaska kući. J.Kn.

Izlaganje je održao neurolog Klinike za neurologiju KBC-a Osijek, mr. sc. Darko Šimun Vukašinović Soljačić

Najčitanije iz rubrike