Novosti
DISCIPLINA PLAĆANJA U HRVATSKOJ

Broj tvrtki dužnika pada,
a građana raste
Objavljeno 8. rujna, 2016.
Najčešće se kasni s plaćanjem zbog nezaposlenosti i prezaduženosti

Navike plaćanje hrvatskih kupaca popravile su se u usporedbi s prošlom godinom. Rokovi plaćanja u Hrvatskoj skraćeni su za šest dana i to na 36 dana, što znači da su trenutačno za dva dana kraći u odnosu na istočnoeuropski prosjek, pokazalo je istraživanje “European Payment Practices” 2016.

Istraživanje je provedeno za potrebe tvrtke za naplatu potraživanja EOS, anketiranjem 3000 donositelja odluka iz 14 europskih zemalja, među kojima je i 200 hrvatskih. Rezultati su predstavljeni u utorak u Zagrebu na okruglom stolu Lidera, EOS-a i Hrvatskog kreditnog osiguranja pod nazivom “Naplata potraživanja: Je li najgore prošlo? Kako sustići najbolje”.

Malo poboljšanje

Generalna direktorica EOS Matrixa Barbara Cerinski kazala je kako je istraživanje pokazalo kako se u Hrvatskoj na vrijeme plati 78 posto računa. Njih 19 posto naplati se u dodatnom roku, koji u prosjeku iznosi 22 dana, a samo tri posto su nenaplativa potraživanja. To predstavlja poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, kada se u roku plaćalo 71 posto računa, njih 23 plaćalo se s prosječnim kašnjenjem od 55 dana, a šest posto ih je ocijenjeno nenaplativima, kazala je Cerinski.

Pritom je posebno istaknula znatno smanjenje udjela nenaplativih potraživanja, rekavši kako to potvrđuje određenu dozu optimizma u poboljšanje na ovom području.

Istraživanje pokazuje i da je kod računa koji se naplate izvan roka, ili nikada ne naplate, došlo do značajnog poboljšanja kod dužnika tvrtki, čiji je udjel takvih računa u lanjskom istraživanju bio 34 posto, a ove godine 23 posto. No, kod građana dužnika udjel je rastao s prošlogodišnjih 17 na 21 posto.

U usporedbi s ostalim europskim zemljama, Hrvatska prema udjelu kasnih plaćanja, odnosno nenaplativih potraživanja s 22 posto ne odskače bitno - u zapadnim je zemljama prosjek 20 posto, a u istočnima 26 posto. Slično je i kod dana prekoračenja roka - u Hrvatskoj se rok prosječno prekorači za 22 dana, u cijeloj Europi 21 dan, u zapadnoj 20 dana, a istočnoj 21 dan.

Također, kazala je Cerinski, u Hrvatskoj su slični i uzroci zakašnjelih plaćanja, prema mišljenju vjerovnika. Kod dužnika tvrtki to su najčešće privremeni nedostatak likvidnosti (52 posto), neispunjavanje obveza vlastitih kupaca (36 posto) te iskorištavanje kredita dobavljača (29 posto), dok se kod građana najčešće radi o problemima vezanima uz nezaposlenost (47 posto), prezaduženost (44 posto), ili privremeni nedostatak likvidnosti (33 posto).

Posljedice su također slične pa i hrvatski i ostali europski poduzetnici smatraju da im kašnjenje plaćanja najviše uzrokuje izgubljenu dobit (36 posto), nedostatak likvidnosti (35 posto) i više troškove kamata (27 posto).

I dalje problem

Vlasnica i predsjednica uprave osječke tvrtke Carta Branka Hitner, na upit o naplati potraživanja kaže kako je ona još uvijek problem za poduzetnike.

- Zakonski rok za plaćanje je najviše 60 dana. Ako nam poslovni partner ne uplati u tom roku, nastaje problem na koji se malo može utjecati. Ako aktiviramo zadužnicu, kao priznati instrument osiguranja plaćanja, u pravilu dolazi do prekida poslovne suradnje. Posljednja varijanta za naplatu duga je sud. A poznato je koliko je naše pravosuđe sporo, a s obzirom na to da postupak dugo traje da bi došli do svojih sredstava, treba izdvojiti značajan novac za različite pristojbe i odvjetničke troškove. I potom još postoji najcrnja varijanta - da tvrtka dužnik otvori predstečajni postupak, ili stečaj i likvidaciju pa ne samo da ne uspijete doći do svog novca, nego imate i velike troškove postupka. Tako da mi u gospodarstvu nastojimo izbjeći pokretanje sudskih naplata potraživanja. Mislim da se po pitanju naplate potraživanja malo toga učinilo i tu držim da je odgovorna politika, odnosno država. Pojavljivali su se prijedlozi da se PDV plaća prema naplaćenoj realizaciji, no ništa se nije pomaknulo dalje od samog prijedloga, a mislim da bi to bila dobra mjera koja bi dužnika prisiljavala na plaćanje. Ovako kupcu fakturirate robu i još mu date PDV koji on koristi kao pretporez. Kao da mu donesete još i novac - kaže za naš list Branka Hitner.

S druge strane, napominje ona, s naplatom i rokovima plaćanja pri poslovanju s tvrtkama iz inozemstva nema nikakvih problema. Njezina tvrtka bavi se proizvodnjom industrijskih ambalažnih papirnih vreća i približno četvrtinu proizvedenih količina izvozi.

- Naša iskustva izuzetno su pozitivna. Plaćanje je u dan, pa čak i prije roka. Najčešće je ugovoreni rok plaćanja 30 dana, a s velikim kompanijama 60 dana. Rokovi se poštuju i tu nema nikakvih teškoća - kaže Hitner.

Igor MIKULIĆ/H
NIJEMCI SU NAJPOUZDANIJI

Njemački klijenti su najpouzdanije platiše u Europi. Čak 83 posto računa plaćaju na vrijeme. Što se tiče rokova plaćanja, Njemačka je također vodeća u Europi, nigdje u tvrtkama nisu odobreni kraći rokovi plaćanja. Kao i prethodne godine, njemačke tvrtke dobro su pozicionirane s obzirom na upravljanje potraživanjima - većina tvrtki ne vidi posebne izazove u upravljanju svojih potraživanja (32 posto), ili u želji zadržavanja postojećeg stanja (12 posto) u sljedeće dvije godine.

Raste povjerenje u industriju naplate potraživanja

U Europi 44 posto ispitanih tvrtki surađuje s pružateljima usluga za upravljanje svojim potraživanjima. Time se nastavlja trend iz 2014. godine. Prije dvije godine u prosjeku samo 35 posto tvrtki povjerilo je svoju naplatu vanjskim stručnjacima za naplatu potraživanja. “Kao što pokazuje EOS istraživanje, europske tvrtke imaju sve više povjerenja u industriju. Ispitanici su potvrdili pozitivno iskustvo u suradnji sa stručnjacima za naplatu potraživanja. Ostvaruju priljev novca u tvrtki, a istovremeno se mogu usredotočiti na svoju osnovnu djelatnost”, kaže predsjednik Uprave EOS Grupe Hans-Werner Scherer.

Grčka problematična

U istočnoj Europi grčke tvrtke ponovno se susreću s rastom nenaplaćenih potraživanja i kasnim plaćanjem računa. U usporedbi s 2015. taj postotak povećan je za dva posto i sada iznosi 28 posto. Prošle godine grčke tvrtke još uvijek su u stopu pratile vrijednosti Rusije i Bugarske (kašnjenja i nenaplaćena potraživanja od 26 posto), dok se u 2016. disciplina plaćanja znatno smanjila nego u ostalim zemljama istočne Europe. U međuvremenu, konsolidacija je vidljiva u Rusiji. Tamo su potraživanja tvrtki održavana na prošlogodišnjoj stopi od 26 posto računa plaćenih s odgodom, ili uopće neplaćenih. Međutim, u poretku istočne Europe, Slovačka i Mađarska su isto tako značajno odskočile s visokim udjelom nenaplaćenih potraživanja, u prosjeku pet posto (2015. tri posto).

rokovi

U HRVATSKOJ SE ROK PREKORAČI ZA 22 DANA

23

posto računa dužnika tvrtki naplati se izvan roka ili se nikada ne naplate

21

posto računa građana naplati se izvan roka, ili se nikada ne naplate, a lani je takvih bilo 17 posto

Najčitanije iz rubrike