Mozaik
“SLAVONIJO, U JESEN SI ZLATNA” U TENJI

Zvonko Bogdan pjevao
za obnovu KBC-a Osijek
Objavljeno 2. rujna, 2016.

Golem broj ljubitelja slavonske tradicije okupio se na tenjskoj XIII. kulturno-tradicijskoj manifestaciji "Slavonijo, u jesen si zlatna", koja je ove godine imala i humanitarni karakter.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Tenje Josip Mihaljević, kaže kako su manifestaciju organizirali Centar za kulturu i sport i KUD Ivan Šošić s brojnim tenjskim udrugama i građanima, a prihod od prodanih karata za koncert Zvonka Bogdana, koji je održan ispod velikog šatora na igralištu Osnovne škole Tenja, namijenjen je za KBC Osijek pa su se stoga ravnatelj KBC-a doc. dr. sc. Željko Zubčić i zamjenik ravnatelja dr. Vlatko Kopić zahvalili svima koji su podržali ovu i slične akcije koje pomažu obnovu.

Na otvorenju je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić pozdravio nazočne, istaknuvši kako je ova manifestacija odavno premašila lokalne okvire i dodao kako ga raduje što se bogatstvo tradicije, koje se prenosi s koljena na koljeno, tako vrijedno čuva, jer je to ono što nas čini Slavoncima. Dodao je kako ga veseli i to što su tu i gosti ne samo iz Slavonije nego i iz Vojvodine i Bosanske Posavine, kao čuvari obrasca ponašanja i kulture življenja našeg podneblja.

Prije nego su se okupljeni opustili uz pjesme Zvonka Bogdana, mogli su se zabaviti gledajući Dječju smotru folklora i Etno reviju, a nakon koncerta Zvonka Bogdana zabava se u Tenji nastavila uz Tamburaški sastav Zvona.

U subotu, 3. rujna, u Tenji se nastavlja manifestacija u 16. sati izložbom malih životinja u suorganizaciji udruge Zimovka na prostoru u parku, a ujedno se tada otvara Eko–etno sajam na prostoru uz dvorac Adamović. Josip Mihaljević poziva posjetitelje da im se pridruže i na današnjem veselju koje je zapravo središnji događaj tenjske manifestacije koja se diči slavonskom tradicijom.

- U 17 sati počinje veliko natjecanje u kuhanju čobanca na kojem je predviđeno da kuha tridesetak ekipa majstora kotlića, a u 18 sati počinje rapsodija za oči i uši - Mimohod svatovskih zaprega i KUD-ova koja će se kretati od DVD-a Tenja do velikog šatora na igralištu OŠ Tenja. Ni nakon toga veselje ne prestaje nego se nastavlja, a u 19 sati nastupaju KUD-ovi, biramo najljepšu djevojku u narodnom ruhu i večer ćemo ookončati koncertom „Tamburaša za dušu“ koji počinje u 21.30 sati - poziva predsjednik Josip Mihaljević.

Darko PEJIĆ
VRIJEDNE RUKE

Članice udruge “Vrijedne ruke” iz Vinkovaca prodefilirale su binom na reviji prikazujući vrlo zanimljive modne kreacije u vlastitoj izradi. Predsjednica Željka Renić kaže kako su kreacije odjeće spoj starinskog načina rada i modernog, a u pet godina su nastupale na pedesetak revija u Dubrovniku, Padovi, Zagrebu, Bačkom Bregu, Žepču, a pripremaju se i za onu u Novom Travniku. Surađuju s udrugama djece i starijih osoba.

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike