Osijek
KLINIČKI ZAVOD ZA NUKLEARNU MEDICINU

Poliklinika i stacionar od
sada u zgradi Zaraznog
Objavljeno 30. kolovoza, 2016.

Osam godina nakon što su bili prisiljeni na liječenje odlaziti u OFMIR u Bizovac, pacijenti s bolestima štitnjače od jučer imaju priliku ponovno se liječiti u Kliničkom bolničkom centru u Osijeku, konkretno, u zgradi Klinike za infektologiju, gdje je jučer otvoren Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja.

Osim što je ova vijest dobra za pacijente koji sad više ne moraju odlaziti u 20 kilometara udaljeni Bizovac, selidba istodobno znači i značajnu uštedu. Rekao je jučer doc. dr. sc. Željko Zubčić, v.d. ravnatelja KBC-a Osijek, dodajući kako je selidbu s radošću dočekalo i osoblje bolnice.

- Znamo da je Poliklinika funkcionirala u sklopu bolnice u Osijeku, a stacionar je bio u prostorima OFMIR-a u Bizovcu, što je stvaralo problem i pacijentima i osoblju. Samim tim imali smo i veće troškove zbog pretraga, konzilijarnih pregleda i ostaloga, jer su liječnici morali odlaziti u Bizovac. Osim što će sad zdravstvena zaštita biti objedinjena, preseljenjem je ostvarena i ušteda na svemu spomenutom, ali i na prehrani, prijevozu, odnosno putnim troškovima za djelatnike - pojasnio je dr. Zubčić.

Dodao je kako je u prizemlju Klinike za infektologiju smješteno 12 kreveta Kliničkog zavoda, prostor za izolaciju pacijenata koji primaju radioaktivni jod, sanitarni čvorovi, a prostori Poliklinike u podrumu Klinike za infektologiju u cijelosti su obnovljeni i klimatizirani, a dobivene su i prijeko potrebne UZV-sonde. Dvanaest kreveta, dodao je, primjeren je broj i dugotrajno rješenje.

Novinare je pak zanimalo kad će se početi gradnja nove zgrade Nuklearne medicine, što bi, prema mišljenju mnogih, bilo najbolje rješenje, dr. Zubčić je naglasio kako uprava KBC-a ulaže sve napore za ubrzanje tog procesa, kao i to da je nužno apliciranje prema EU fondovima. Do tada će, međutim, približno sto tisuća pacijenata, koliko ih gravitira Odjelu za bolesti štitnjače, dolaziti u KBC Osijek, a prema riječima predstojnika Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja te voditelja Odjela za bolesti štitnjače, prof. dr. sc. Ivana Mihaljevića, dnevno se obradi i do 200 pacijenata, dok se njih oko 700 redovito prati zbog tumora na štitnjači.

- Činjenica je da sve više ljudi obolijeva i da je bolest štitnjače druga po redu endokrinološka bolest, odmah nakon dijabetesa. U omjeru 7:1 pogađa češće pripadnice ženskog spola, a osim što se u najvećem broju slučajeva nasljeđuje, stres je jedan od okidača za ovu bolest koja najčešće pogađa osobe u četvrtom i petom desetljeću života - pojasnio je dr. Mihaljević.

Jedna od njih je i 36-godišnja Ivana Marijanović iz Vinkovaca, koju smo zatekli na prvom pregledu i koja kaže da je bila ugodno iznenađena viječću da umjesto u Bizovac, na pregled dođe u Osijek.

- Ovdje mi je bliže, usluga je odlična, liječnica ima strpljenja i nadam se da će sve biti u redu - prokomentirala je pacijentica.

Marija MIHELIĆ
BOLNICI UREĐAJ ZA ISPITIVANJE RAVNOTEŽE I VRTOGLAVICE

Dr. Zubčić najavio je dobru vijest i za oboljele od vrtoglavice. U rujnu će, naime, na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata biti instaliran vrhunski uređaj za ispitivanje ravnoteže i vrtoglavce.

- Takav uređaj nemamo još od 2001. godine. Naši su pacijenti zbog toga morali odlaziti u Opću bolnicu Vukovar. Valja napomenuti i da uređaj kakav ćemo dobiti ima samok KBC “Sestre Milosrdnice” u Zagrebu - rekao je dr. Zubčić.

podrum

POLIKLINIKA JE POTPUNO OBNOVLJENA I KLIMATIZIRANA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike