Mozaik
GLOBALNO ZATOPLJENJE

Otapanje leda omogućilo prvo krstarenje Arktikom
Objavljeno 28. kolovoza, 2016.

Donedavno je bilo potpuno nezamislivo putovati brodom od Pacifika do Atlantika preko legendarnog Sjeverozapadnog prolaza. No, promjena klime, globalno zagrijavanje i masovno otapanje leda, omogućili su prvo krstarenje u vodama Arktičkog oceana koje je za sada dostupno samo onima dubljeg džepa.

Brod "Crystal Serenity", dug 250 metara, isplovio je 16. kolovoza iz Sewarda na Aljasci, i trebao bi uploviti u njujoršku luku 17. rujna, nakon što prođe na svome putu pokraj Grenlanda. Brod na putu prati nekadašnji ledolomac britanske mornarice RRS Shackleton. Kako piše EurActiv, to je prvi put da kruzer te veličine krene na put kroz Sjeverozapadni prolaz, pomorski put dug oko 1500 kilometara koji je postao plovan zahvaljujući rastu temperature u svijetu i otapanju leda. Sjeverozapadni prolaz je pomorski put koji vodi između otoka Kanadskog arktičkog arhipelaga u Arktičkom oceanu, od Atlantika do Pacifika. 

Na brod se ukrcalo oko 1700 ljudi, od kojih su tisuću putnici koji su se zaputili na prvo krstaranje područjem u kome se nekada led nekada nije otapao.

Putnici su platili između 22.000 i 120.000 dolara za putovanje koje je pripremano tri godine kako bi se spriječili mogući problemi i izbjegla sudbina "Titanica".

Oni su morali platiti i osiguranje u iznosu od 50.000 dolara po osobi za slučaj da moraju biti hitno evakuirani s broda. Brod vrijedan 350 milijuna dolara u petak, 26. kolovoza, ušao je u područje Sjeverozapadnog prolaza, a Eddie Rodriges, vlasnik tvrtke Crystal koja je i vlasnik broda, rekao je da je “svaki aspekt ovog putovanja presedan u industriji luksuznih krstarenja". "Otisnuti se na ovo povijesno putovanje, to je izuzetan pothvat, ali je ujedno i čast omogućiti najodvažnijim putnicima na svijetu otkriti područje koje je rijetko tko posjetio, ili će posjetiti", rekao je Rodriges.

Putnicima je tijekom luksuznog putovanja dostupan i helikopter kojime mogu letjeti i razgledati glečere i druga područja prirode i promatrati bijele medvjede. Brod ima 13 razina, a putnici imaju na raspolaganju i teretanu, spa centar, bazene, restorane i luksuzne prodavaonice.

Eduard SOUDIL
zabrinutost za okoliš

Međutim, ne gledaju svi na ovo putovanje s odobravanjem. Aktivisti za okoliš optužuju kompaniju za krstarenja da izvlači koristi od uništavanja planeta. Predstavnica Svjetskog fonda za prirodu (WWF) Elena Agarkova, rekla je da je kompanija za krstarenja poduzela mjere kako bi smanjila utjecaj na okoliš, da neće koristiti mazut, a da će korištenu vodu odlagati 12 nautičkih milja (22 kilometara) od obale. Agarkova je za AFP rekla da je, međutim, zabrinuta za sigurnost i zaštitu prirode i domorodačkog stanovništva. "Trenutačno nemamo adekvatna rješenja za smanjenje rizika po prirodu i ljude, ni kapacitete za nužno reagiranje u slučaju nesreće", rekla je ona. "Veliki kruzeri su zapravo veliki gradovi koji ispuštaju tisuće litara upotrijebljene vode. I, što je više brodova, to će biti veći utjecaj i više otpadaka u dobro očuvanim područjima", dodala je ona.

120

tisuća dolara koštali su najskuplji turistički aranžmani na brodu "Crystal Serenity", dugom 250 metara i vrijednom 350 milijuna dolara

Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike