Mozaik
10. VUKOVAR FILM FESTIVAL

Najbolji dugometražni film
je rumunjska “Matura”
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

Spektakularnim vatrometom i dodjelom nagrada najboljim filmovima svečano je zatvoren 10. Vukovar film festival -Festival podunavskih zemalja (VFF) na kojemu je nagrada za najbolji dugometražni film pripala rumunjskome igranom filmu "Matura", redatelja Christiana Mungiua.

Ove godine, kao i prošle, bila su dva žirija. Jedan žiri za kratke i dugometražne igrane filmove, a u njemu su bili glumica Anja Šovagović Despot, producentica Anita Juka te filmski kritičar Igor Tomljanović. Žiri za dokumentarni film je međunarodni, a činili su ga redatelji Borislav Kolev i Hubert Canaval, kao i redateljica Anne Schlitz. Ako govorimo o samom filmu “Matura”, ovdje je riječ o priči o liječniku iz rumunjskog grada Cluja, čija kćerka je odlikašica i treba joj još samo dobro napisana maturalna radnja kako bi dobila stipendiju za studij u Londonu.

Nagrade

Međutim, nekoliko dana prije mature biva napadnuta usred bijela dana, gotovo i silovana, a njezin otac brine hoće li biti dovoljno staložena da dobro napiše maturalnu radnju. Traži određene popuste za svoju kćerku i, gotovo nesvjesno, ulazi u mrežu korupcije prema kojoj funkcionira gotovo cijelo rumunjsko društvo. Film je u Vukovar došla promovirati rumunjska glumica Lia Bugnar koja glumi suprugu liječnika, te je istaknula kako je ovo jedan vrhunski festival.

Najbolji kratkometražni film je njemački film "Sve će biti u redu", redatelja Patricka Vollartha, dok je najbolji dokumentarni film njemački dokumentarac "Zabrana s neba", redatelja Andreia Schwartza. Posebno priznanje dodijeljeno je njemačko-poljskome dokumentarcu "Dodir Anđela", redatelja Mareka Tomasza Pawlowskog. Na 10. VFF-u Nagrada za životno djelo dodijeljena je hrvatskoj glumici Mariji Kohn koja je na dodjeli nagrada, između ostaloga, rekla:

- Još uvijek ne vjerujem da mi se ovo događa u gradu koji je patio, patili smo i mi s njim. U gradu koji je poslije mog rodnog mjesta, moja velika ljubav. Hvala vam svima za sve i što ste mi učinili ovu preveliku čast od koje mi dođe da zaplačem - istaknula je Marija Kohn pod puno emocija.

Nagradu "Krsto Papić" za poseban doprinos hrvatskom filmu dodijeljena je Ivi Gregureviću, a nagradu je uručila Branka Papić, kći Krste Papića.

- Mislio sam da je i ovo nagrada za životno djelo, hvala Bogu da nije, jer želim raditi još 50 godina, tek onda ću dobiti nagradu za životno djelo. Zahvaljujem žiriju što sam dobio nagradu, prema mome mišljenju, u najljepšem gradu, i što sam dobio nagradu Krste Papića s kojim sam pridonio našem filmu i s njim ostvario nekoliko značajnih uloga - rekao je Gregurević. Svake godine organizatori nastoje iznenaditi novostima, a ove godine odlučili su se za novi program „Odabrao Đelo Hadžiselimović“, program uglavnom dokumentarnih filmova koje je izabrao upravo Đelo Hadžiselimović. Još jedan novitet jubilarnog film festivala bila je i nova nespecifična lokacija na kojoj su prikazivani filmovi, koja je ujedno i nova vukovarska atrakcija - brod „Bajadera“, na kojemu su gledatelji uz piće i uživanje u kokicama i filmovima plovili Dunavom za vrijeme projekcija. Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava prigodnim govorom čestitao je svim nagrađenima, ali i stručnom žiriju čiji zadatak nije bio nimalo lak, te je zahvalio direktoru festivala Igoru Rakoniću, istaknuvši kako se i ove godine Vukovar film festival pokazao kao vrhunska manifestacija. Emocija koja je prisutna je pozitivna, festival je unio živost i radost u grad Vukovar. Već sada se radujem 11.Vukovar film festivalu, dodao je Penava, koji je zatvorio 10. jubilarni Vukovar film festival.

Odlični utisci

Direktor festivala Igor Rakonić rekao je kako su utisci festivala odlični te da je posjećenost bila izvrsna.

- Želim zahvaliti gradu Vukovaru, svim sponzorima i gostima kojih je bilo stotinjak. Festival je odradilo više od dvjesto ljudi, a posebno hvala volonterima kojih je bilo više od sedamdeset te se nadam kako će u budućnosti netko od njih i preuzeti vodstvo Vukovar film festivala. Izuzetno sam zadovoljan izborom žirija za nagrađivane filmove, to bi bio i moj izbor - istaknuo je Rakonić. Jubilarni 10. Vukovar film festival zatvoren je hrvatskim filmom “Zbog tebe”, redatelja Anđela Juraska, čiji su glumci dobili posebno priznanje.Na kraju recimo da su organizatori bili Discovery film and video distribution, Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.

Mario KOKAJ
Na 10 lokacija

Festival se održavao šest dana tijekom kojih su, na deset lokacija u Vukovaru, Osijeku, Valpovu i Belom Manastiru, prikazana 84 filma podijeljena u 13 kategorija. U natjecateljskom programu prikazano je osam dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova i dvanaest dokumentarnih filmova.  

Popratni programi

Od popratnih festivalskih programa ove godine bilo je rekordnih pet filmskih radionica. To su Dunavska scenaristička radionica pod vodstvom scenaristice Sanje Kovačević, Festivalska radionica pod vodstvom redatelja Ivana Salaja, Stop animacija za najmlađe redatelja Zvonimira Rumboldta, Radionica slame pod vodstvom kipara Nikole Fallera te radionica stripa pod vodstvom stripomana Davora Schunka. Ovogodišnja festivalska party zona odvijala se u prostoru bivšeg kina u Radničkom domu, u središtu Vukovara, gdje su nastupili sjajni bendovi kao što su The Frajle i Soulfingersi.

Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

Najčitanije iz rubrike