Mozaik
OD 22. DO 27. KOLOVOZA

Počinje Vukovar film festival
Objavljeno 22. kolovoza, 2016.

Jubilarni, 10. Vukovar film festival – Festival podunavskih zemalja bit će svečano otvoren večeras u ponedjeljak 22. kolovoza, u 20.30 sati, u prostoru Hrvatskog doma Vukovar. Otvorit će ga ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Iste večeri, bit će pred vukovarskom publikom prikazana dva filma – kratki film Jasne Nanut “Igra malog tigra”, i pobjednik festivala u Karlovyim Varyima, mađarski film “Ovo nije moje vrijeme”, čija će ekipa prve festivalske večeri i biti u gradu Vukovaru. Uoči VFF-a koj traje od 22. do 27. kolovoza, najavljeno je to na medijskoj konferenciji organizatora festivala održanoj u vukovarskoj “gradskoj kući”.

– Vukovar film festival je kroz dugih deset godina postao, filmski gledano, jednim od najjačih festivala Hrvatske i regije, što svojim programom što cjelokupnom atmosferom. I ove godine osigurali smo iznimno bogat i kvalitetan filmski program među kojima je i nekoliko hrvatskih premijera, kao i filmovi koji su prikazivani na prestižnim svjetskim festivalima – kazao je direktor festivala Igor Rakonić. Najavljujući 10. VFF, kazao je i kako će biti prikazano 90-ak filmova na čak deset lokacija, a ovogodišnja novost je i prikazivanje flmova u Osijeku i Belom Manastiru.

– Festival donosi pregršt kvalitetnih filmova i želja nam je da ih što veći broj ljudi može pogledati. Ovo je najkvalitetniji festival dosad, što potkrepljujemo filmovima poput pobjednika Cannesa, “Ja Daniel Blake” Kena Loacha i canneskog dobitnika nagrade za režiju, “Matura” Cristiana Mungiua iz festivalske konkurencije – objasnio je Rakonić.

Posebno su atraktivne dvije vukovarske lokacije – Muzej vučedolske kulture na lokalitetu izvan grada i turistički brod „Bajadera“, gdje će se filmovi gledati za plovidbe Dunavom. Filmovi su, inače, podijeljeni u 13 kategorija, od kojih su tri natjecateljske i pobjednici će biti nagrađeni, a riječ je o kratkometražnom i dugometražnom, te dokumentarnom filmu. Organizatori su priredili i pet radionica koja će se održavati u okviru festivala, a najavili su i bogat zabavni program u party zoni što se smjestila u starom kinu u Radničkom domu u središtu Vukovara. Najavljen je nastup niza sjajnih bendova, među kojima i The Frajle i Soulfingersi, ulaz na koncerte je slobodan, a zabava će svake večeri potrajati do 4 sata ujutro, do kada mogu raditi, za trajanja VFF-a, i vukovarski ugotiteljski objekti.

– Vukovarci ne mogu dočekati početak festivala. To je jedna lijepa priča koja je sinergijom svih ovih proteklih godina dovela do ovih rezultata. To može biti primjer i drugima u državi da ostvare svoje planove – rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, dodavši kako je Vukovar film festival postao najpopularnije gradsko događanje godine. Novinarime se u ime Hrvatskog Telekoma koji je uz vukovarski festival od njegovih početaka, obratio Dario Borovac istaknuvši kako se radilo o “skromnim početcima kada se krenulo sa sedam filmova da bi brojka deset godina kasnije izrasla u respektabilnih 90-tak naslova, većinom premijernih”. Također, Zrinka Šesto ispred Waterbusa Bajadera naglasila je devet godina suradnje s VFF-om i pobliže najavila novu festivalsku lokaciju – ostakljeni ploveći brod “Bajaderu” na kojoj će se prikazivati naslovi iz novog programa nazvanog “Odabrao Đelo Hadžiselimović”.

Sanja BUTIGAN
Festivalske startasice

Zanimljivost je i da je tvrtka Borovo d.d. u suradnji s festivalom, za jubilej osmislila novi dizajn tenisica – popularnih startasica – koje su proizvedene u festivalskoj plavoj boji i s logom festivala, a od danas će biti i u prodaji. Inače, vukovarska tvrtka Borovo ove godine obilježava 85 godina rada kao i 40 godina otkako su napravljene prve startasice.

Najčitanije iz rubrike