Ekonomija
IVAN PEŠO, DR. VET. MED.

Ekonomske štete od bolesti kvrgave kože mogle bi biti goleme
Objavljeno 6. kolovoza, 2016.

U Hrvatskoj ima oko 450.000 goveda i svako od njih potencijalno je ugroženo od bolesti kvrgave kože koja prijeti hrvatskim farmama, a naročito su ugrožene Slavonija i Baranja, što zbog gustoće govedarskih farmi, što zbog velikog broja insekata, osobito komaraca, koji prenose virus.

Izjavio je to Ivan Pešo, dr. vet. med., stalni sudski vještak, i pojasnio kako je ta bolest kvrgave kože (Exanthema nodularis bovis lat., Lumpy skin disease eng., hautknotenkrankheit njem.) učestalija tijekom vrućih ljetnih mjeseci, kišnih i vlažnih godišnjih doba, i to u nizinskim područjima uzduž vodenih tokova i poplavnih područja.

“Takvi uvjeti uvelike pridonose i rezultiraju biološkom eksplozijom insekata, koji nesumnjivo imaju veoma važnu epidemiološku-epizotiološki ulogu u njezinu širenju. Učestalost bolesti smanjuje se tijekom sušnih razdoblja. Širenju zaraze pridonosi promet kliničkih bolesnih ili inaparentno inficiranih životinja. S obzirom na tako rigorozne mjere koje se moraju poduzeti u slučaju pojave bolesti, jasno je da bi ekonomske štete mogle biti goleme”, kaže dr. vet. Pešo.

Nezaustavljivo se širi

Bolest kvrgave lože (BKK) virusna je zarazna bolest od koje obolijevaju samo goveda, a uglavnom se javlja u Africi. Virusov prirodni nositelj (domaćin) je govedo.

“Ova bolest nije nova, ali njena pojavnost u našem susjedstvu jest. Bolest je došla s istoka - iz Turske, gdje je prvi put zamijećena 2013. godine i vrlo brzo i nezaustavljivo napreduje prema ostatku Europe. Unatoč drastičnim mjerama uvedenima u Grčkoj u pokušaju zaustavljanja širenja BKK-a, bolest se ipak pojavila na tri govedarske farme u Bugarskoj 14. travnja ove godine, potom osam dana kasnije u Makedoniji, a već 8. lipnja prvi slučajevi zabilježeni su i u nama susjednoj Srbiji i na Kosovu. Bolest ne treba zabrinjavati ljude, ona nije zoonoza (bolesti koje se prenose sa životinje na čovjeka). Bolest je prvi put uočena, registrirana i opisana još davne 1929. u Zambiji (ondašnja Sjeverna Rodezije, zatim na Madagaskaru i u Bocvani), a nazvana je 'pseudo-urticaria'. Bolest je u nekoliko navrata 1940. i 1943. harala te je i opisana u Južnoj Africi pod imenom 'Ngamiland cattle disease'. Životinje koje prebole i oporave se nakon prirodne infekcije stječu imunitet koji može trajati pet godina”, kaže dr. Pešo i navodi kako se ne zna još posve točno tko je prirodni spremnik (rezervoar) virusa; možda žirafa, afrička antilopa ili bivol.

Može potrajati dugo

Bolest može potrajati dugo, ponekad i mjesecima, a za potpuni oporavak bolesne životinje potrebno je razdoblje od 6 mjeseci do 2 godine. Pomor od bolesti varira od 3 do 85 % i ovisi o postojanju izvora infekcije, broju i vrsti insekata koji prenose bolest te o primljivosti goveda na tom području za bolest. Dr. Pešo dodaje kako je moguće i liječenje bolesnih životinja primjenom antibiotika i sulfonamida lokalno zbog sprječavanja sekundarnih bakterijskih infekcija. ”Bolest se nakon prividnog izlječenja ponovno može pojaviti, tako da se liječenje ne provodi. Bolesna grla i sva ostala grla u stočnim stadima usmrćuju se, tj. sva goveda na gospodarstvu na kojem je potvrđena zaraza-bolest kvrgave kože moraju se bez odgađanja prema uputama usmrtiti na licu mjesta bez odugovlačenja, a sve usmrćene i uginule životinje neškodljivo se zbrinjavaju zakapanjem unutar farme ili eventualno u iznimnim slučajevima spaljuju”, kaže dr. Pešo.

Dodaje i da preventivno cijepljenje u EU-u nije dopušteno te da zvuči pomalo apsurdno da je dopušteno tek u iznimnim slučajevima, kada se bolest počne naglo širiti ili kada, kao što je to već slučaj u Turskoj, poprimi endemski karakter. Zbog naglog širenja te zarazne tropske bolesti trenutno je dopušteno preventivno cijepljenje goveda u Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji, Kosovu i Srbiji. Kako u Hrvatskoj još nema zabilježenih slučajeva BKK-a, preventivno cijepljenje nije dopušteno, a to je, zaključuje dr. vet. Pešo, jedna od najboljih profilaktičkih mjera u sprječavanju te bolesti.

Zdenka RUPČIĆ
OSAM DANA NAKON CIJEPLJENJA MESO I MLIJEKO MOŽE SE KONZUMIRATI

Preporučljivo je cijepljenje cjepivima protiv navedene zarazne bolesti, npr. južnoafričkim virusnim sojem “Nethling”. Nakon cijepljenja stvori se imunitet koji traje i do tri godine. Meso i mlijeko najbolje je koristiti i konzumirati nakon 6 do 8 dana nakon cijepljenja.

Ministarstvo poljoprivrede

CIJEPLJENJE POČINJE U PONEDJELJAK

- Nakon dogovora s proizvođačima mlijeka, tovljačima, klaoničarima i predstavnicima znanosti donesena je odluka o preventivnom cijepljenju cijele populacije goveda protiv bolesti kvrgave kože - navode iz Ministarstva poljoprivrede te dodaju da cijepljenje počinje početkom idućeg tjedna s krajnjeg istoka Hrvatske. Navode i kako se Hrvatska odlučila na preventivno cijepljenje jer je postojala opasnost da dolaskom bolesti kvrgave kože naši farmeri ostanu bez izvora prihoda na duže razdoblje, a takav je scenarij neprihvatljiv, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

NAJMANJE ŠTETE OD CIJEPLJENJA IMAT ĆE PROIZVOĐAČI MLIJEKA

Iz Ministarstva poljoprivrede također navode da su za preventivno cijepljenje dobili privolu Europske komisije. Dodaju i da će proizvođači mlijeka imati najmanje štete od preventivnog cijepljenja jer nema karence za taj proizvod, a sve pasterizirano mlijeko i mliječni proizvodi u slobodnom su prometu sa svim zemljama kao i dosad. Karenca za svježe meso je sedam dana, što za proizvođače goveđeg mesa znači da sedam dana od preventivnog cijepljenja neće moći stavljati svoje meso u promet na domaćem tržištu. Imajući u vidu da se dio svježeg domaćeg mesa izvozi, i to poglavito u Italiju, Ministarstvo poljoprivrede je u bilateralnim pregovorima s Italijom oko nastavka te trgovine, dok će se tovna junad nastaviti izvoziti u Libanon s kojim je već postignut dogovor. Ministarstvo poljoprivrede će, kako navode, od EK-a zatražiti financijsku pomoć kada se za to stvore uvjeti. Cjepivo je osigurano za cijelu populaciju goveda u RH iz Južnoafričke Republike. Nalazi se u glavnom i u regionalnim centrima u RH i spremno je za upotrebu. Akcija cijepljenja svih goveda u Republici Hrvatskoj, uključujući i samo cjepivo, procijenjena je na 17 milijuna kuna. Ta su sredstva osigurana u državnom proračunu.

17

milijuna kuna koštat će akcija preventivnog cijepljenja u Hrvatskoj - sredstva su osigurana u proračunu

sprječavanje

UNIŠTAVANJE INSEKATA NUŽNA JE MJERA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike