Ekonomija
PRIJEPORI MEĐU VETERINARIMA

Darko Celovec: Prijetnje zatvorom neće promijeniti naš stav o cijepljenju stoke
Objavljeno 29. srpnja, 2016.

Dok je bolest kvrgave kože (BKK) sve bliže Hrvatskoj, pa je sada iz smjera Srbije 250, a iz smjera Crne Gore 140 kilometara udaljena od nas, i dalje traju prijepori oko preventivnog cijepljenja stoke protiv nje, ne samo među stočarima nego i među veterinarima. Stočari okupljeni oko Udruge za uzgoj i tov junadi Baby Beef, kaže njezin član Vijeća za Strategiju kontrole BKK u Hrvatskoj, dr. vet. med. Darko Celovec, osjetili su se prozvanima u izjavama višeg veterinarskog inspekora Damira Agičića izrečenima u srijedu u našem listu.

- Tovljači, okupljeni u Baby Beef, nikada nisu izjavili da odbijaju preventivno cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože (BKK), nego samo tvrdimo da to nije jedina opcija. Tjedan dana Uprava za veterinarstvo neuspješno nas je uvjeravala da je to jedini način. Tomislav Kiš stalno priča o konsenzusu svih nas stočara kada je o odluci o preventivnoj vakcinaciji riječ, a sada se odjednom mijenja smjer razgovara i Agičić želi naše razmišljanje promijeniti prijetnjama odlaskom u zatvor, jer mi, kao, ne želimo prihvatiti preventivnu vakcinaciju, no mi nikada nismo izjavili da to odbijamo.

Sramotne izjave

Kao viši inspektor on je ovlašten da govori o sankcijama, zna propise, no ne može govoriti da se Europa ne treba pratiti. Za nas je takav stav novost jer uvijek smo pratili Europu. Izjavio je i da mi zabranu prometa živom stokom, mesom ne bismo ni osjetili nakon preventivne vakcinacije jer da mi nemamo previše izvoza, pa se pitamo je li mjerodavan da izlazi s takvim podacima, procjenama, ako se zna da od naše godišnje proizvodnje tovne junadi, od 110.000 grla, mi kroz meso prodajemo oko 20.000 grla za Italiju i Austriju, a 50-60 tisuća grla kroz izvoz žive stoke u Libanon, Libiju i Egipat!? Stoga su takve izjave sramotne za jednog državnog dužnosnika - kaže Celovec.

U Baby Beefu su za zajedničku provedbu preventivnog cijepljenja zemalja šire regije – od Italije, Austrije, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske..., smatraju da je to najbolje rješenje. Tako bi sve zemlje, ističu tovljači, bile u istim uvjetima, imale isti veterinarski status pa bi se unutar njih, ističu, promet žive stoke, mesa i mlijeka nesmetano odvijao. Tovljači, kažu, prihvaćaju jedino takvu, zajedničku preventivnu vakcinaciju jer da je to najbolja moguća opcija.

- Mi od svibnja jesmo dio zajedničke inicijative zemalja šire regije, no jedna Austrija može dva mjeseca pričekati na donošenje takvog, zajedničkog stava, no mi za usklađivanje stavova cijele regije nemamo vremena jer nam je BKK pred vratima - odgovara pomoćnik ministra za veterinarstvo Tomislav Kiš.

Konačna odluka

Stava je da svakoga dana treba početi cijepljenje, zbog blizine OBŽ-a i VSŽ-a Srbiji, koja bolest već ima.

- Konačnu odluku o prevetivnom cijepljenju očekujemo idućeg tjedna, do kada će biti još razgovora sa stočarima, a paralelno radimo na pripremama za uklanjanje zabrana prometa stokom i mesom kako bi se njegov učinak što više ublažio. Tako je pred rješenjem certifikat za izvoz stoke u Libanon, dok je promet prema drugim zemljama EU praktički vrlo mali dio izvoza naših tovljača. Drugi ozbiljan problem nam je izvoz svježeg mesa u Italiju i na tome također radimo da ga riješimo. Ono što će vjerojatno biti zabranjeno jest izvoz krava u Austriju, godišnje 6000 grla, i to ćemo najteže riješiti - kaže Kiš. Dodaje, riješi li Hrvatska izvoz u Libanon i mesa u Italiju, tada ona nema većih problema, u tom je slučaju riješila 90 % svojih izvoznika.

Suzana ŽUPAN

Tomislav Kiš

pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane

Cijepljenje treba početi najkasnije sredinom kolovoza

Pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš kaže kako je iz dana u dan rizik od BKK sve veći pa bi cijepljenje trebalo početi najkasnije sredinom kolovoza. Do 4. idućeg mjeseca u Hrvatsku trebaju stići sve doze cjepiva za preventivno cijepljenje u tri regionalna skladišta – u Osijeku za istok, u Zagrebu za središnju Hrvatsku te u Solinu za Jug. Kiš za početak idućega tjedna o temi BKK i prevencije najavljuje sastanak u Zagrebu na razini ministara ili njihovih pomoćnika za veterinarstvo zemalja regije – Mađarske, Austrije, Slovenije, Italije i Hrvatske.

Možda ste propustili...

I NA MJESEČNOJ I NA GODIŠNJOJ RAZINI

Broj zaposlenih u industriji je pao

FOKUSIRANOST NA JAČANJE PRODAJE, POVEĆANJE BROJA KUPACA...

Kvartalna netodobit Podravke 23,5 mil. €

Najčitanije iz rubrike