Zdravlje
OSAM REPELENATA KOJE MOŽETE POSADITI

Biljkama se obranite od komaraca
Objavljeno 1. kolovoza, 2016.

Sezona je odavno počela, priroda nas zove i sve više vremena provodimo vani, u šumi, na livadama, u vikendicama i na roštiljima. Pokušavamo upiti svaku zraku sunca i naše uživanje i druženje s prijateljima često se može otegnuti do dugo u noć.

A onda, čim se sunce počinje spuštati ispod horizonta, dolaze oni, napasnici iz sjene, zujeći dosadnjakovići. Da, govorimo o komarcima. Postoje mnogi repelenti industrijske proizvodnje. Repelenti su sredstva koja pripadaju pesticidima, a jedna od tih skupina su repelenti insekata. Odbijajući insekte oni smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda, a time i vjerojatnost prijenosa bolesti koje prenose, na primjer, komarci, krpelji, muhe. Međutim, njihovo korištenje nije uvijek najprikladnije i zdravije, a pogotovo nije zdravo za djecu.

Upravo zato vam donosimo osam biljaka koje možete zasaditi i tako dobiti prirodne repelente. Osim kao repelente ove biljke možete koristiti i u kućanstvu u pripremi hrane te su zbog svojeg izgleda i dekorativni element na vašem balkonu, terasi ili u vrtu.

CITRONELA (Pelargonium citrosum)

Citronela je najzastupljeniji sastojak u mnogim repelentima protiv komaraca. Iako mnogi ne znaju, citronela je zapravo biljka, i to trajnica, trava busenastog rasta koja ispušta intenzivan miris. Biljka može narasti 1,80 metara. Možete ju saditi u posudama za cvijeće koje možete postaviti uzduž terase na kojoj boravite, ali ju također možete posaditi u vrtu, gdje će odbijati te male napasti. Citronela je definitivno biljka broj 1 kada se radi o zaštiti od komaraca.

DIVLJA METVICA (Mentha pulegium)

– Divlja metvica prirodni je repelent te djeluje slično kao citronela. Divlja metvica može rasti u hladu te njezin karakterističan miris zbunjuje komarce i otežava im da nađu potencijalnu žrtvu. Iako odbija mušice i komarce, privlači pčele i leptire.

MATIČNJAK (Mellissa officinalis)

– Matičnjak je korov i stoga ga je lako uzgojiti čak i ako nemate zeleni prst, vrlo je otporan na sve nepovoljne uvjete, poput suše, te uspijeva i u hladu. S obzirom an to da je jako invazivna biljka, najbolje ga je držati u posudi za cvjeće jer može vrlo brzo preuzeti cijeli vrt. Osim toga, listove matičnjaka možete sušiti i tako dobiti ukusan čaj za smirenje.

MAČJA METVICA (Nepeta cataria)

– Ako imate mačku, ona će zasigurno biti sretna ako kao repelent odaberete ovu biljku. Postoje studije iz 2010. godine koje su pokazale da je mačja metvica deset puta učinkovitija od DEET-a, sastojka mnogih konvencionalnih repelenata komaraca. Biljku je vrlo lako uzgojiti, ali pazite - ako u vrtu pokraj nje zasadite cvijeće ili povrće, vaša ili susjedova mačka mogla bi iskoristiti priliku i zavaljati vam cijeli nasad.

KADIFICE (Tagetes sp.)

– Kadifica je poznata jednogodišnja biljka koju možemo uzgajati na balkonima, terasama i u vrtovima. Biljka ima specifičan miris koji odbija komarce. Kadifice sadrže pyrethrum, koji je dio mnogih kemijskih repelenata. Možete ju posaditi u vrtu kako biste uokvirili gredicu ili da biste napravili živu ogradu koju komarci neće prijeći. Međutim, nemojte ih stavljati na stol ili blizu hrane, jer jako privlače ose.

BOSILJAK (Ocimum basilicum)

– Bosiljak je jednogodišnja biljka aromatična mirisa koja se najčešće koristi u kuhinji, ali izvrsna je u odbijanju komaraca. Mnogo je vrsta bosiljka, pa budite slobodni i odaberite onaj koji vam najviše odgovara. Mnogi iskusni vrtlari preporučuju isprobavanje limunskog bosiljka te cimetova bosiljka.

NEVEN (Calendula officinalis)

– Neven je učinkovit u liječenju kožnih bolesti i tegoba, ali se također može koristiti kao repelent protiv komaraca. Vrlo je dekorativan na cvjetnim gredicama u vrtu, a ako ste se našli nezaštićeni navečer u vrtu gdje imate posađen neven, cvjetove možete utrljati na kožu i tako se spasiti od dosadnih napasti.

LAVANDA (Lavandula sp.)

- Prekrasna grmolika višegodišnja mediteranska biljka ljubičastih cvjetova i karakterističnog umirujućeg mirisa. Postoje brojne vrste i sorte lavande, a kod nas je najraširenija prava lavanda (Lavandula officinalis). Lavanda svojim mirisom odbija komarce. Cvijet lavande možete lagano utrljati u kožu i time spriječiti ubode kukaca. (Savjetnica.com)

OTJERAJTE I OSTALE KUKCE

l U žar ugljena dok pečete roštilj ubacite grančicu ružmarina kako biste uljeze otjerali s tuluma.

l Kao stolni ukras stavite limun prerezan napola pa u njega zabodite klinčić. Izgledat će lijepo i širit će

osvježavajući miris koji se nikako ne sviđa insektima.

l Zaštitite se od muha: Napravite mješavinu eteričnih ulja. Pomiješajte ulje matičnjaka ili lavande s mlijekom za tijelo (odnos jedan prema četiri) i tom emulzijom namažite kožu.

l Kora krastavca sadržava tvari koje odbijaju mnoge puzeće insekte. Postavite koru kao barijeru u područje gdje ne želite da dolaze mravi.

l Sameljite listiće ružmarina pa pospite prah po svojem ljubimcu ili njegovu jastuku za spavanje kako biste otjerali buhe.

l Soda bikarbona pomiješana sa šećerom u prahu dobra je protiv žohara.

l Zaštitite biljke na terasi i povrće u vrtu ljutinom. Pomiješajte crni papar s brašnom i pospite po biljkama. Insekti će ih zaobilaziti.

l Ako vidite rupu u koju ulaze i iz koje izlaze insekti, nakapajte svaki dan u nju malo limuna.

l Protiv stjenica: žličica eteričnog ulja paprene metvice, žličica eteričnog ulja ružmarina, dvije šalice vode. Poprskajte madrac i područje oko kreveta.

Najčitanije iz rubrike