Novosti
INTERPOLOVA TJERALICA

Uhićen u Omišu zbog terorizma
Objavljeno 28. srpnja, 2016.

U Kostanjama kod Omiša policija je u srijedu uhitila 52-godišnjeg turista iz Njemačke. Riječ je o Turčinu kurdskog podrijetla Muratu Catulayu, za kojim je bila raspisana Interpolova tjeralica zbog terorizma. Nakon uhićenja odveden je sucu istrage Županijskog suda u Splitu, koji mu je odredio jamčevinu u iznosu od 50 tisuća eura, na što se žalio DORH. Kako se doznaje, 52- godišnjak se mirno predao policiji te u kući nije pronađeno nikakvo oružje.

Catulay, koji inače živi u Njemačkoj, u Kostanje je došao na odmor u subotu poslijepodne, a hrvatska policija ga je uhitila nakon nepuna tri dana odmora koje je proveo sa suprugom i troje djece. Nije puno hodao po mjestu, osim što je odlazio kupiti hranu u trgovinu. Turčin je iznajmio kuću s bazenom, a kuća za odmor ima četiri zvjezdice. Navodno njegova supruga nije znala da je na međunarodnoj tjeralici.

Prema podacima koje je ŽDO Split dobio na temelju međunarodne Interpolove tjeralice Catulayja Turska traži zbog sudjelovanja u više terorističkih napada u raznim dijelovima Turske u razdoblju od 1989. do 2001. godine.

Kako piše Slobodna Dalmacija, sumnjiče ga da je bio pripadnik, odnosno aktivist, terorističke organizacije TIKKO, koja je u svojim napadima ubijala civile, vojnike i policajce. Interpol je za njim raspisao tjeralicu prije pet godina, a neko je vrijeme Murat živio u Njemačkoj. Od 2007. godine, prema podacima turskih sigurnosnih službi, organizacija je proglašena jednom od 12 aktivnih terorističkih organizacija u Turskoj. Prema objavljenim informacijama u knjizi "Kronologija modernog terorizma", velik dio članova te stranke čine Kurdi.

Jedna od posljednjih akcija TIKKO-a bila je u veljači ove godine kada su njegovi pripadnici, prema izvješćima turskih medija, zapalili zgradu Stranke pravde i razvitka (AKP) u Istanbulu, čiji je bivši predsjednik aktualni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. Tada su objavili da se nastavljaju boriti protiv fašističkog Erdoganova režima koji ugnjetava Kurde, i to na način da će napadati sve ono što predstavlja interes fašističke vlasti AKP-a.

Eduard SOUDIL
Njemačka mu dala državljanstvo

Branitelj uhićenog Murata Catulaya, zagrebački odvjetnik Tihomir Mišić ističe da postoji čitav niz prepreka koji Hrvatskoj priječe da njegovog branjenika izruče Turskoj. "Moj branjenik više od 25 godina živi u Njemačkoj, a toliko godina nije bio ni u Turskoj. Bitno je ovom prilikom reći da se radi o njemačkom državljaninu koji nema dvojno državljanstvo. On je prije 25 godina iz Turske došao u Njemačku i tamo dobio azil kao politička izbjeglica. Je li logično da ga Njemci uhite godinama prije po tjeralici ako tu ima elemenata za hapšenje i izručenje s obzirom na kaznena djela za koje se tereti? On se nesmetano sve te godine kretao po Njemačkoj u kojoj nikada nije imao nikakvih problema", izjavio je Mišić. Ustvrdio je i da su Nijemci prije davanja državljanstva definitivno provjeravali Muratovu povijest i da zasigurno nisu nekome dali državljanstvo "na lijepe oči", što govori o kakvoj se osobi radi i da je to za što ga se u Turskoj tereti "potpuno deplasirano". "U Turskoj je terorist i novinar koji piše protiv vlasti", zaključio je Mišić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike