Ekonomija
POČINJE CIJEPLJENJE PROTIV KVRGAVE KOŽE

Tko se bude protivio cijepljenju stoke, mogao bi završiti u zatvoru
Objavljeno 27. srpnja, 2016.
Agičić: U tom slučaju radilo bi se o djelu širenja zarazne bolesti

Zbog brojnih nejasnoća među strukom, pa čak i panike među proizvođačima oko bolesti kvrgave kože na govedima (BKK), koja je, kako se čini, svakim danom sve izvjesnija i u hrvatskim stajama, svaka nova informacija dobro je došla.

Riječ je, naime, kažu stručnjaci, o prirodnoj migraciji bolesti s juga Afrike koja se prenosi kohabitacijom, no prenose je i insekti.

"Kompletna etiologija bolesti, modaliteti širenja i sve činjenice još uvijek nisu znanstveno poznati, vjerojatno zbog toga što je za Europu bolest bila egzotična i time se nisu bavili", smatra viši veterinarski inspektor Damir Agičić.

Ne treba gledati na Europu

A riječ je o virusu-tipu boginja, i sve što vlasnik može primijetiti su, uz mršavljenje životinje, kvrge po koži - lezije, po čemu je bolest i dobila ime. Dosta je ružna slika i brzo se širi. Situacija je ozbiljna. Nije pak alarmantna i rješiva je, a određene mjere su, kaže inspektor, već poduzete.

Uvjeren je kako je najbolje grla cijepiti jer cjepivo postoji. "Problem je u tome što je to 'živa vakcina' koja ima određene biološke modalitete djelovanja. Nakon cijepljenja, deset do najduže 30 dana životinje stvaraju imunitet koji je relativno dobar. No, problem je u tome što se bolest suzbija na jedini mogući način - uništavanjem svega što je u zaraženom uzgoju."

Upravo zato, naglašava Agičić, polazi se s idejom cijepljenja i ne treba gledati na europsku praksu, jer Europa prije svega tu bolest nije dugo imala, a riječ je o propisu iz 1992. godine koji će se vjerojatno promijeniti.

Trebamo se zaštititi

"Oni ne preporučuju cijepiti ako bolest nije prisutna - no mi se trebamo zaštititi jer je bolest dokazana u susjedstvu. U slučaju cijepljenja, bio bi zabranjen promet goveđeg mesa u Europu zbog toga što bi se u serologiji našla antitijela pa se ne zna jesu li cijepnog podrijetla ili je bolest u inkubaciji. No, to je najmanji problem. Mi i tako nemamo previše izvoza goveda. Ono što imamo je u biti provoz kroz Sloveniju jer iz Kopra odlaze za Libanon i ostale arapske zemlje i s te strane ima primjedbi, a hoće li pregovori uspjeti, uskoro će se znati.

Živa stoka se pak može bez problema izvoziti u arapske zemlje jer i njihova je stoka cijepljena. Agičić je apsolutni zagovornik cijepljenja i naglašava kako "od 1. kolovoza cijepljenje kreće na području Dubrovačke županije pa Dalmacije, područja koje je najugroženije, a nakon 10. kolovoza na redu je Slavonija." Dotad preporučuje stočarima da se preventivno više pozabave zaštitom od insekata. To je, veli, vrlo lagan način na koji si mogu pomoći. Imaju špricu, kod veterinara mogu kupiti sredstva za prskanje i neka ih primijene u staji, na gnojištu. Hoće li i država provoditi dezinsekciju, o tome se još raspravlja, jer ne postoji propis za tu bolest. Ekipe veterinarskih stručnjaka uskoro kreću s cijepljenjem. Međutim, ima i onih koji se protive tome jer drže kako će biti zakinuti.

Moguće da je već došlo do zaraze

Agičić pak tvrdi kako će se pojedini takvi slučajevi rješavati usput. "Uvijek je bilo onih koji nešto ne žele, ali ne može država dopustiti da se 99,9 % stoke cijepi, a nekolicina ne. Postoje zakoni”, pa sugerira vlasnicima stoke da poslušaju stručnjake koji će doći na vrata.

Džepovi necijepljene stoke, naime, bili bi opasnost za sve ostale. Razdoblje inkubacije traje do 14 dana, pa je moguće da je već negdje došlo do zaraze.

"Međutim, u slučaju cijepljenja u inkubaciji bolest bi izbila odmah drugi dan. Ako do zaraze, dakle, dođe, zaražena stoka mora se usmrtiti i provesti mjere u krugu. Zbog toga se trudimo prevenirati bolest i vjerujemo da se onda neće širiti... No, žao nam je stočnog fonda. Već je goveda malo... Pogotovo ako bolest zahvati velike farme s puno stoke", navodi inspektor.

Ipak, u tom slučaju odštete nisu problem, jer se, tvrdi Agičić, uvijek dosad plaćala poštena cijena sukladno TISUP sustavu. Oni pak koji se budu protivili cijepljenju stoke, u slučaju bolesti ne samo da neće dobiti odštetu nego idu i u zatvor jer je riječ, kaže, o kaznenom djelu širenja zarazne bolesti. Problem je, prema njegovu mišljenju, obeštećenje u novcu čemu se godinama protivi. "Smatram da država treba obeštetiti stoku po modelu glavu za glavu. Da vlasnik dobije vaučer s kojim odlazi gdje god želi u Europsku uniju i kupuje stoku koju će mu država besplatno i dovesti. Kada veterinar utvrdi da se na farmu mogu ponovno dovesti goveda, da se tome i pristupi." Razlog takvom promišljanju prije svega je zbog toga što smo zbog raznih zaraznih bolesti značajno smanjili stočni fond, a novac je završio kod trgovaca automobilima, namještajem, izolacijom za kuće i slično. Što se tiče budućnosti govedarstva koje je zbog brojnih propusta proteklih godina sve više na koljenima, Agičić smatra kako stručnjaci trebaju donijeti mjere koje će se provoditi sustavno i time vratiti grla u staje jer za to ima i prostora i mogućnosti. No, ne smije se pogodovati grupacijama, pojedinim vrstama uzgoja i uzgajivačima koji su financijski jaki..." zaključuje veterinarski inspektor očekujući u iznimnoj situaciji koja je sve bliže pomoć EU-a u prevenciji, premda ona vjerojatno ne bi izostala ni u slučaju velikog pomora.Krešimir Kuterovac, mr. struke za stočarstvo i vlasnik consalting tvrtke Inagra, također kaže da je bolest kvrgave kože iznimno ekonomski štetna za govedarsku proizvodnju.“Prema posljednjim informacijama, bolest je potvrđena u Srbiji i brzo se prenosi u Podunavlju zbog katastrofalne najezde komaraca te je potrebna brza odluka. Što se tiče cijepljenja, EU dopušta cijepljenje pri pojavi bolesti te za sada nije moguće preventivno cijepljenje. U postupku su izmjene legislative EU-a koje bi dopustile preventivno cijepljenje. Ako cijepimo naše stado, ne možemo prometovati živom stokom. Hrvatska je izvoznik žive stoke i mesa i cijepljenjem bi se onemogućio ovaj posao. Ako pak ne provedemo cijepljenje, proizvodnja mlijeka može pretpjeti značajne gubitke jer se cjelokupno stado s farme mora ukloniti pri pojavi jedne bolesne životinje. Pitanje je hoće li naše mjere nadoknade biti stimulativne da bi se proizvođač upustio u ovaj težak zadatak ili će odustati od proizvodnje. Odluka mora biti stručna i ekonomski opravdana kako ne bismo ugrozili našu proizvodnju. Bilo koja varijanta da se donese, treba nadoknaditi stvarnu štetu i izgubljenu dobit proizvođačima. U pregovorima s EU-om treba inzistirati da se iz kriznih fondova ova šteta nadoknadi jer stvaramo barijeru za širenje bolesti i na EU teritorij na kojemu dosad bolest nije bila prisutna”, zaključio je Kuterovac.

Marija RADOŠEVIĆ / Zdenka RUPČIĆ
BOLEST SE ŠIRI IZ BUGARSKE IZ KOJE SMO LANI UVEZLI 158 GOVEDA

Bolest se posljednjih mjeseci širi iz Bugarske prema zapadu. Nakon potvrđenih slučajeva u Srbiji, Albaniji, Kosovu, potvrđena je i u Crnoj Gori, navodi na svojoj web-stranici Uprava za veterinarstvo. Prema podatcima Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, iz Bugarske je prošle godine u Hrvatsku uvezeno 158 goveda.

Agrokor podržava preventivno cijepljenje

Približavanje zarazne virusne bolesti goveda, kvrgave kože, zabrinulo je i najvećeg proizvođača junećeg mesa i kravljeg mlijeka u Hrvatskoj, Agrokor. U ovom trenutku Agrokor organizira govedarsku proizvodnju u tri kompanije - Belju, Vupiku i PIK-u Vinkovci. Belje uzgaja 4000 muznih krava, 1500 rasplodnih junica, 3000 grla teladi te 8000 grla tovne junadi. Pod Vupikovim okriljem je 2500 muznih krava, 1300 rasplodnih junica i 1300 grla tovne junadi, dok PIK Vinkovci uzgaja 1200 grla tovne junadi. Toj brojci treba dodati približno 6500 grla Agrokorove junadi i teladi na kooperantskim farmama diljem Hrvatske. Na upit kako se Agrokor priprema za dolazak bolesti kvrgave kože, Ana Ciglenečki, voditeljica Agrokorova odjela za odnose s medijima, ističe kako je Agrokor, kao najveći proizvođač junećeg mesa i kravljeg mlijeka u Hrvatskoj, usmjerio svoje aktivnosti u pripremi i prevenciji u dva smjera. - Prvi se odnosi na aktivno sudjelovanje u radnim tijelima Ministarstva poljoprivrede na praćenju širenja te stručnim raspravama o potencijalnim rješenjima i mjerama na nacionalnoj razini, dok je u fokusu drugoga smjera smanjenje rizika pojave na vlastitim farmama - objašnjava, naglašavajući kako je riječ o višoj razini biosigurnosti na farmama i pojačanim mjerama dezinsekcije i dezinfekcije farmi. Dodaje kako su zaposlenici farmi dodatno educirani o prirodi bolesti i mjerama sprečavanja te pojave. Govoreći o preventivnom cijepljenju grla, ističe kako su zemlje regije do kojih je bolest stigla njezino širenje pokušale zaustaviti cijepljenjem goveda samo na uskim područjima gdje je bolest u tom trenutku dijagnosticirana. - Njihova iskustva pokazuju da je takva strategija neuspješna jer se bolest, unatoč tim mjerama, nastavlja širiti na zapad i sjever. No, svjesni smo da je preventivno cijepljenje jedina mjera koja će osigurati dugoročni opstanak govedarske proizvodnje u Hrvatskoj te ga stoga podržavamo - podvlači Ciglenečki.I.Getto

MATO BOŽIĆ

član Uprave Žita

Posljedice eventualne štete bile bi goleme

- U postupanju sa stokom pridržavamo se svih biosigurnosnih aspekata i propisanih kontrola i kao tvrtka po pitanju zaštite od BKK-a ne možemo učiniti ništa više od ovoga što činimo. U ovom trenutku ugroženi smo kao i svi drugi proizvođači jer je ugroženo i cijelo naše područje, a posljedice eventualne štete su goleme. Svi smo koncentrirani na rezultate monitoringa koje provodi Ministarstvo poljoprivrede jer će na temelju njih Uprava za veterinarstvo donijeti odluke, odnosno naređene mjere kojih ćemo se morati pridržavati. Žito trenutno raspolaže s 4000 grla tovne junadi, 3000 muznih krava i oko 1500 junica. A svakoga dana proizvodimo oko 70.000 litara mlijeka.

Možda ste propustili...

SVE JE VIŠE INVESTICIJA U VINARIJE I OPREMU

Hrvatska vina u izvozu postižu 2,5 puta više cijene

INFLACIJA POPUŠTA BRŽIM TEMPOM NO ŠTO SE OČEKIVALO

Jaz u gospodarskom rastu SAD-a i Europe

Najčitanije iz rubrike