Ekonomija
POČINJE PREGLED FARMI

Stočari ne žele cijepiti
svoju stoku protiv
bolesti kvrgave kože
Objavljeno 26. srpnja, 2016.
Nakon preventivnog cijepljenja i tovljači i mljekari ostaju bez posla – slijedi zabrana prometa, izvoza stoke, mesa i mlijeka

Vezani članci

OPASNA ZARAZNA STOČNA BOLEST PRED VRATIMA

Od tropske bolesti na istoku Hrvatske u opasnosti 2500 farmi

Uvede li Hrvatska preventivno cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože (BKK), a koja nam je sve bliža prijetnja iz Srbije i Crne Gore, bili bismo prva zemlja EU-a koja je za njom posegnula. Protivnici toga – tovljači i dio proizvođača mlijeka, kažu – bio bi to presedan, uz nesagledive posljedice za tov i mliječni sektor. Jer, prema sadašnjoj, EU strategiji kontrole te egzotične bolesti, za cijepljenjem se poseže tek ako se ona pojavi u zemlji, uz stroge mjere - usmrćivanje cijelog stada na farmi gdje je BKK potvrđena te druge mjere u krugu od 3 i 25 km. U slučaju preventivnog cijepljenja slijedi zabrana prometa, izvoza žive stoke, mesa i mlijeka u druge zemlje EU na određeno vrijeme, no u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane, kažu, preventivno cijepljenje, i unatoč zabrani prometa, bilo bi manje zlo jer bi pojavom bolesti uslijedila i eutanazija cijelih farmi.

– Mi, zemlje u regiji, od RH, Mađarske, Rumunjske, Slovačke… sve do Češke, zajedno kao regija guramo inicijativu za izmjenu te legislative. Naš je čvrsti stav da je preventivno cijepljenje bolja opcija, no to nije još konačna odluka - kaže pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš.

Branimo cijelu Europu

Tovljači okupljeni u Udrugu za tov i uzgoj junadi Baby Beef, kaže Darko Celovec, član Vijeća za Strategiju kontrole BKK u Hrvatskoj, nisu protiv zaštitnih mjera, ali ne pod ovim uvjetima u kojima, ocjenjuje, nisu riješeni preduvjeti. - Jer nakon preventivnog cijepljenja i tovljači i mljekari ostaju bez posla – slijedi zabrana prometa, izvoza stoka, mesa i mlijeka.

Nisu ispunjeni preduvjeti za takvu preventivu, pa tovljači traže da se s Italijom i Austrijom dogovori i dalje promet; to nije izvoz, nego trgovanje robom, i, isto tako, da se promijene certifikati izvoza žive stoke za Libanon, Libiju i Egipat. Znači, mi smo za to cijepljenje ako se dogovorimo s Italijom i Austrijom. Ne možemo biti pametniji od drugih ako nismo ispunili uvjete za to. Jer, kada 'povakciniramo' cijelu državu, veterinarski se mijenja status Hrvatske, i za to treba stvoriti preduvjete da prijelaz na nove uvjete bude što bezbolniji. Jer, zbog stanja organizma stoke nakon tog cijepljenja, mogućnost neizvoza može potrajati i do tri godine.

Stoga, Baby Beef traži da se prvo urede svi preduvjeti, a ako ne, da ne srljamo s predcijepljenjem, nego da se pridržavamo Strategije kao što su to dosad činile druge zemlje. Već ovoga tjedna ide pregled farmi. Uđe li bolest u RH, znamo, na žalost, da slijede radikalne mjere – farma se eutanazira, krug od tri km se zatvara, a krug od 25 km je ugroženo područje. Znači, zaraženo i ugroženo se cijepi, a ostatak Hrvatske normalno funkcionira. Naša Uprava za veterinarstvo traži presedan, a mi smo štit jer branimo cijelu zapadnu Europu - upozorava Celovec.

- Ne uspije li se kao preduvjet odraditi taj dio da se dogovori izvoz stoke, mesa i mlijeka, tada treba krenuti na Strategiju. Mi smo za preventivno cijepljenje ako se ne ispune uvjeti da mi možemo dalje funkcionirati. Vrlo dobro se to može odraditi preko Strategije koje su se dosad držale sve zemlje. U prilog nam ide što dolazi zima i dolaskom listopada, studenoga širenje BKK će zasigurno biti smanjeno, pa do 2017. imamo vremena za bilo što drugo. Ni jedna zemlja – Bugarska, Grčka, Makedonija, Srbija, sada i Crna Gora... nije se gurala da ide u preventivno cijepljenje. Evo, Rumunjska se nalazi u svojevrsnom džepu, okružena Bugarskom i Srbijom, gdje je BKK već stigao, pa ne razmišlja o tome, kao ni Mađarska, sve dok ne poslože preduvjete - kaže Celovec. Iznosi brojke – godišnja hrvatska proizvodnja tovne junadi je 110.000 grla.

Dodatni troškovi

– Mi kroz meso prodajemo oko 20.000 komada, za Italiju i Austriju, a 50-60 tisuća komada kroz izvoz žive stoke u Libanon, Libiju i Egipat. Kada bi se sve to pogasilo i ostalo na našem tržištu, možete si misliti što bi se dogodilo - kaže Celovec. Među mljekarima koji se ne slažu s preventivnim cijepljenjem je i Mladen Šolčić, dopredsjednik udruge Mliječni put.– Dok je EK dao naputak da se stoka ne cijepi dok se bolest ne pojavi, mi opet tražimo vodu preko vode. S tim cijepljenjem ne znam da će biti dobro… Što će mljekare reći na to? U Upravi za veterinarstvo kažu da je rješenje za mlijeko pasterizacija, a to su dodatni troškovi koje će mljekara nakalemiti proizvođačima, a o tome nitko ne govori. Hoće li država u tom slučaju stati iza nas? Znači, opet se nešto radi napamet. Ako smo mi u EU i ako je Unija propisala regulativu da se stoka cijepi tek nakon pojave bolesti, zašto se mi onda guramo s nekakvim novim pravilima?! - kaže Šolčić. Ocjenjuje i da se oko BKK u RH “igra skriveno i da će se to obiti o leđa proizvođača”.

Suzana ŽUPAN

Mladen Šolčić

dopredsjednik udruge Mliječni put

Hoće nas se uništiti

Ako će se cijela stvar već obiti o leđa proizvođača, onda neka dođe do BKK jer cijena mlijeka ionako nas je već upropastila. U Bjelovaru je već pala na 1,50, pa i 1,40 kn. Nitko ne govori o tome. Čini se da mlijeko ovoj državi ne treba. Jer, kako drukčije misliti ako se zna da je mljekarstvo od 2012. do 2016. dovedeno na nivo ispod 500 milijuna litara, broj muznih krava s 190.000 na 89.000, a proizvođače s 59.000 na samo 7000?! Netko je za to kriv! Ovakav smjer brojki i sve drugo što nam se najavljuje je – veleizdaja. Hoće nas se uništiti i uzeti nam ustavno pravo na rad. Ako nova vlast ne donese hitnu strategiju o proizvodnji mlijeka i mesa, propada sve za godinu dana.

Toni Raič

predsjednik Baby Beefa

Strategiju su odvagnuli eminentni stručnjaci

Predsjednik Baby Beefa Toni Raič za Strategiju kontrole BKK kaže da su ju “odvagnuli eminentni stručnjaci kako bi bilo najmanje štete”. O nastojanjima da više zemalja kao regija rade na izmjeni legislative pri EK, Raič kaže: - Naravno da su te zemlje za to da RH preventivno cijepi stoku. Jer, dok mi zbog nje ne bismo mogli prometovati stokom, mesom i mlijekom, oni bi dobili prostor – one bi se zaštitile od bolesti, a mi platili ceh!

Davor Romić

tehnički ministar poljoprivrede

PREVENTIVNO CIJEPLJENJE KREĆE KAD BUDE ODLUČILA STRUKA

Cjepivo je nabavljeno sukladno zakonu i ono će krenuti u trenutku kada o tome odluči struka, zajedno sa svim relevantnim institucijama. Moramo sinkronizirano djelovati, jer znamo da su mogući problemi s nesagledivim posljedicama za govedarstvo i mljekarstvo. Zato smo u kontaktu sa svim ministrima u okruženju s kojima pripremamo i zajednički stav. Hrvatska je, nažalost, barijera širenja bolesti.

Najčitanije iz rubrike