Regija
PROLOM OBLAKA NAD BELIŠĆEM

Poplavljeni vrtovi, podrumi i dvorišta, auti plovili cestom
Objavljeno 28. srpnja, 2016.
Tomislavova ulica postala je prohodna tek kada su na desetak minuta otvoreni svi šahtovi da prihvate vodu

Vezani članci

NEZAPAMĆENA KIŠA

Plivaju belišćanske ulice

BELIŠĆE - Ni najstariji stanovnici Belišća i prigradskih naselja ne pamte vremensku nepogodu kakva ih je jučer ujutro pogodila: u samo nekoliko sati na Belišće, Bistrince, Gat, Tiborjance i Veliškovce izlilo se više od 80 litara kiše po četvornom metru. S tolikom količinom vode već nešto poslije 8 sati Belišće je postalo gotovo neprepoznatljivo. Odvodni kanali i slivnici jednostavno više nisu mogli prihvatiti toliku količinu kiše, pa se voda počela izlijevati posvuda uokolo. Na svakoj i najmanjoj depresiji stvarali su se bazeni, brojni podrumi napunili su se vodom, a vozači jednoglasno ocjenjuju da je najgore bilo na prometnicama koje su doslovce ležale pod vodom, posebice ona u Ulici kralja Tomislava i Gupčevoj, gdje je prometovanje bilo krajne rizično jer je voda gotovo nosila automobile. Pravovremenom intervencijom gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje i koordiniranom akcijom pripadnika DVD-a Belišće, policije te gradskih tvrtki Kombela i Hidrobela, na ovoj dionici promet se oko 9 sati zaustavio desetak minuta, kada su u Tomislavovoj ulici otvoreni svi šahtovi koji su prihvatili višak vode te je cesta postala prohodna. Bila je to samo jedna od brojnih hitnih intervencija što je zahtijevalo izvanredno stanje u gradu.

Zamjenica gradonačelnika Belišća i načelnica Stožera za zaštitu i spašavanje, Ljerka Vučković, s djelatnicima Grada i suradnicima, vatrogascima, komunalnim službama te djelatnicima Hrvatskih voda od ranih je jutarnjih sati bila na terenu i koordinirala saniranjem kritičnih točaka. Građani su se žalili na vodu u podrumima, ulice i vrtove pod vodom, dvorišta u koja se zbog prekomjerne količine vode počeo izlijevati sadržaj iz kanalizacije…

- Nastojimo sukladno prioritetima intervenirati, a uz mnoge djelatnike naših komunalnih tvrtki, koje su nam ustupile i svoja vozila kako bismo što prije normalizirali situaciju, građane i druge, veliku pomoć pružili su nam i iz Hrvatskih voda. Čelni čovjek Karašice – Vučice Sergej Cvetković s nama je obišao teren i ustupio pumpe te stroj kombinirku, zahvaljujući kojem smo uspijevali povećavati protočnost na kritičnim točkama - rekla nam je načelnica Vučković o izvanrednoj situaciji u gradu koja se normalizirala do 11 sati.

No to, nažalost, ne znači i završetak poslova na saniranju posljedica oborina jer lista građana koji čekaju na red za ispumpavanje podruma raste iz sata u sat, potvrdio nam je i prvi čovjek belišćanskog DVD-a Dubravko Čovčić, koji kaže da su četiri ekipe na terenu od ranih jutarnjih sati.

Lidija ANIČIĆ
Ponovo stradali vrtovi i poljoprivredne kulture

Uz štete u brojnim vrtovima koji su nenadano završili pod vodom u najsušem mjesecu u godini, načelnica SZS-a Vučković ne dvoji da će šteta biti i na poljoprivrednim kulturama, gdje je za suncokret već proglašena elementarna nepogoda, a i kukuruz na nižim područjima leži pod vodom… Slijedi utvrđivanje šteta koje bi mogle dosegnuti i milijunske iznose.

80

litara kiše po četvornom metru izlilo se u samo nekoliko sati na Belišće, Bistrince, Gat, Tiborjance i Veliškovce

lista čekanja

GRAĐANI SE PRIJAVLJUJU ZA ISPUMPAVANJE PODRUMA

Najčitanije iz rubrike