Novosti
SLUČAJ “BOSO”

Radnici su u trgovinama poslodavca prisiljeni potrošiti više od 17 milijuna kuna
Objavljeno 27. srpnja, 2016.
Dva sindikata predstavila fond solidarnosti za šikanirane radnike, pomoć među prvima dobila “zviždačica” iz “Bose”

Vezani članci

“SLUČAJ BOSO” - POLICIJA PODNOSI KAZNENU PRIJAVU

“Država zviždače ostavlja nezaštićenima”

“SLUČAJ BOSO”

Dujmić: Supruga je dobila otkaz zato što je progovorila

Vidljivo uznemirena Ivanka Dujmić, bivša zaposlenica trgovačkog lanca “Boso”, koja je prije nekoliko mjeseci otkrila nepravilnosti i javno prozvala vlasnika Bosiljka Stanića za mobing, jučer je u Osijeku pokazala fotokopirani dokument iz 2011. godine prema kojem su u toj godini svi radnici u prodavaonicama “Boso” morali potrošiti ukupno 17,6 milijuna kuna!

Sve dokumentirano

- Ovo su iznosi s imenom i prezimenom djelatnika, nas ukupno 1017, koji smo u toj godini prosječno u “Bosi” morali mjesečno potrošiti 700 kuna, što godišnje premašuje 17 milijuna. Evo, ovo je kartica koju smo morali provlačiti i ako nismo potrošili određeni iznos, slijedile su opomene, a potom nam je rečeno da ćemo to zapamtiti. Nas starije od 40 godina nazivao je kokoškama koje treba mijenjati za “mlado meso” i zato su me i htjeli premjestiti iz prodavaonice i degradirati me te me prisliti da dam otkaz - ispričala je okupljenim novinarima Dujmić, objasnivši da joj je ponuđen posao na određeno vrijeme u Viškovcima. Trenutno je na bolovanju i ponudu je odbila jer bi izgubila pravo na otpremninu, ali i jer nije, priznala je, u stanju obavljati posao trgovca nakon pakla koji je prošla na radnome mjestu. Novinarima je predočila i fotokopiju e-maila koji je, kako je rekla, stigao s e-mail adrese kontrolorke u “Bosi”, a koji je poslan svim radnicima. U njemu stoji poziv djelatnicima da u slučaju dolaska Nezavisnog cestarskog sindikata i Sindikata Preporod dobivene sindikalne prijavnice bace u smeće.

Ipak, nikakve prijavnice nisu dobili, no Mijat Stanić, predsjednik NCS-a, i Željko Stipić, predsjednik SZHŠ Preporod, jučer su najavili osnivanje sindikalnog fonda solidarnosti za pomoć “šikaniranim radnicima”. Pomoć i inicijativa radnicima odaslani su iz Osijeka, a Stipić je naglasio da su dva sindikata odlučila pružiti ne samo konkretnu, trajnu financijsku nego i moralnu i pravnu pomoć svim radnicima koji prolaze poput Ivanke Dujmić ili slično kao ona. Stanić je pak rekao da ovo nije prvi slučaj drakonskog ponašanja, podsjetivši na slučaj Tonćija Drpića i slučaj “Jadrankamen”, kada se, kaže, rodila ideja i potreba da sindikati osnuju zajednički fond za radnike koji dođu na udar poslodavaca.

Poziv Vladi

- Moja je ideja da radnici dobivaju trajnu plaću do povratka na posao i da ona ne smije biti niža nego što ju je imao radnik, ako je niža od prosječne plaće. U međuvremenu mi ćemo se pozabaviti gazdom i vidjeti što to Boso radi od početka osnivanja carstva do danas. Ovo je ujedno i poziv institucijama, pa i tehničkom ministru Vlahi Orepiću, a naposljetku i Vladi, da, umjesto što u predizbornoj kampanji izvlače afere i troškove koje jedni drugima predbacuju, iziđu na teren i štite građane.

- Mi nakon ove konferencije za novinare nećemo dobiti novih članova. Također, Ivanka Dujmić nije i neće biti naš član. Ona je član Sindikata trgovine i taj, ali i druge sindikate treba osloboditi da se članovi organiziraju i stanu iza onih koji upozoravju na nepravde, jer ograničena solidarnost znači kolektivni egoizam - poručio je Stanić, najavivši da bi fond trebao profunkcionirati do kraja godine, do kada će kontaktirati središnjice brojnih sindikata.

Marija MIHELIĆ
IVANKI DUJMIĆ SOLIDARNA POMOĆ OD DESET TISUĆA KUNA

Stanić i Stipić jučer su potvrdili nastojanje budućeg fonda da financijski pomaže “šikanirane” radnike te su Dujmić uručili ček od 10.000 kuna.

- Novac je uplaćen i želimo i drugima pomagati. Znamo da nije dobro javno prezentirati pomoć, no ovo je ujedno poziv svim sindikatima da se uključe u fond i radnicima, za koje ne sumnjamo da će ih biti, da javno istupe ako to moraju. Mi ćemo stati iza njih - rekli su predsjednici sindikata.

Ivanka Dujmić

bivša zaposlenica trgovačkog lanca “Boso”

Nas ukupno 1017 prosječno je u “Bosi” moralo mjesečno potrošiti 700 kuna, što godišnje premašuje 17 milijuna

Možda ste propustili...

NASTAVLJAJU SE ODLASCI IZ NEKAD OBEĆAVAJUĆE STRANKE

Ruši se Most: Iz članstva istupili šefica i članovi u Đakovu

Najčitanije iz rubrike