Dome slatki dome
MNOGIMA SU I KUĆNI LJUBIMCI

Oprezno s ježom
Objavljeno 28. srpnja, 2016.
Ježevi prenose veći broj zaraza i infekcija

Jež je simpatična životinjica, omiljena među djecom, u crtanim filmovima i dječjim pričama, no, na žalost, nosi veći broj zaraza i potencijalno zoonotičnih infekcija, od gljivičnih do salmoneloze.

Gljivične se infekcije prenose direktnim kontaktom s ježom, dok se ostale prenose preko fecesa ili predmeta kontaminiranim fecesom. Najpoznatija bakterija je Salmonella, koje ima više od 2000 serotipova, a u ježa je zabilježena S. enteritidis tip 11 (prenosi se i preko kokošjih jaja te ježevih buha, pa predstavlja naročitu opasnost za djecu i kućne ljubimce koji najčešće dolaze u kontakt s fecesom ježa), te S. typhimurium (česta je u fecesu ježa te se najčešće povezuje sa zarazom u ljudi). Ugriz ježa ili njegov ubod može izazvati lokalne kožne infekcije prouzročene ponajprije bakterijom Pseudomonas ili Erisipelothrix. U svakom slučaju, kod pasa su simptomi gotovo nezamjetni, dok kod čovjeka infekcija može prijeći i u sistemsku, pa treba potražiti pomoć liječnika opće prakse.

Osim navedenog, ježevi prenose i leptospirozu, iako sami ne pokazuju klinički vidljive simptome, izaziva teško obolijevanje psa i čovjeka, prenosi se ugrizom, ali i kontaminiranim urinom: postoji nekoliko tipova, a najteže infekcije uzrokuje L. icterohaemorrhagiae - inkubacija traje od dva do 30 dana, sa simptomima naglog povišenja tjelesne temperature, bolova u mišićima, osipa, konjuktivalne infekcije. U vrlo teškim slučajevima dolazi do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja, s krvarenjima po koži, sluznici i plućima. To progradira u zatajenje bubrega, jetre i srca te smrt unutar tjedan dana. Zatim, jež je prenositelj i gljivičnih bolesti zoonoza, od kojih je najčešća gljivica Trichophyton erinacei, a češće obolijevaju ljudi u direktnom kontaktu s ježom ili preko kućnih ljubimaca (npr. pasa), koji često nemaju klinički vidljivih simptoma. Ježevi prenose i Capillariozu - unutrašnji parazit, oblić, koji se prenosi fecesom ježa, a rijetko uzrokuje i plućne bolesti, osim probavnih poremećaja. Kako su ježevi gotovo potpuno noćne životinje, dan provode u spavanju, pa je tako vrlo dobar pokazatelj zdravstvenog stanja ježa njegovo kretanje danju, jer to znači da s njim nešto nije u redu.

A tu su i buhe

Buhe - iako je specifična vrsta samo za ježa, može se nahraniti na psu (ili čovjeku) i prenijeti određene bolesti poput Salmonelle enteritidis. Zatim, Lyme bolest izazvana je spirohetom Borelia, a najčešći uzročnik je varijanta B. burgdorferi. Prenosi se preko krpelja, a inkubacija je varijabilna (od nekoliko dana, tjedana, mjeseci, pa i godina) sa simptomima upale zglobova, srčanog mišića, neurološkim simptomima i osipom, zatim može se javiti i upala moždane ovojnice, upala moždanog živca. Sarcoptes šuga - iako vrlo rijetko, no može se zaraziti pas, ali i čovjek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike