Novosti
EUROPLJANI STRAHUJU

Jedino u Njemačkoj i Švedskoj većina građana smatra da migranti zemlju čine boljom
Objavljeno 27. srpnja, 2016.

Za većinu Europljana između izbjegličke krize i terorističkih prijetnji postoji i više nego čvrsta veza. Istraživanje Centra Pew pokazalo je da u osam od deset članica Europske unije polovina ili više ispitanika vjeruje da priljev migranata povećava vjerojatnost za teroristički napad u njihovoj zemlji.

Mnogi Europljani također strahuju da će migranti postati ekonomsko breme i uzeti im radna mjesta i socijalne beneficije. Istodobno su Njemačka i Švedska, koje su primile najviše tražitelja azila u 2015., jedine zemlje u kojima najmanje polovica ispitanika vjeruje da će izbjeglice svojim radom i talentima učiniti njihove nacije jačim.

Više od milijun migranata stiglo je u Europu 2015., a većina je došla iz muslimanskih zemalja, poput Sirije, Iraka i Afganistana. Gotovo svi su zatražili azil u EU. Europa se u posljednje vrijeme suočila s terorističkim napadima, uključujući napade Islamske države u Parizu i Bruxellesu. Mnogi od napadača rođeni su u Europi, ali su neki, kako se vjeruje, prije napada putovali u Siriju da se priključe Islamskoj državi i poslije su se umiješali među izbjeglice kako bi onemogućili da ih otkriju na povratku. U Mađarskoj 76 % ispitanika kaže da strahuju da je zbog izbjeglica povećana vjerojatnost za terorizam u njihovoj zemlji dok u Poljskoj takav stav ima 71 %. Njihove bojazni dijeli većina i u drugim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, osim u Španjolskoj i Francuskoj, prenijela je agencija AP. 

Građani Mađarske i Poljske više su od drugih Europljana zabrinuti da će izbjeglice biti teret za njihove zemlje jer će im uzeti posao i socijalne beneficije. "Važno je reći da bojazni oko izbjeglica nisu nužno povezane s brojem migranata koji stiže u neku zemlju", ističe se u izvješću.

U Poljskoj, gdje 73 % građana misli da izbjeglice predstavljaju veliku prijetnju, zahtjeve za azil dalo je samo nekoliko tisuća izbjeglica. Istovremeno u Njemačkoj od izbjeglica strahuje samo 31 % građana, a ta zemlja je registrirala gotovo 1,1 milijun tražitelja azila u 2015. Kancelarka Angle Merkel je uspješno upravljanje izbjegličkom krizom postavila za prioritet i svako malo ponavlja Nijemcima da će "uspjeti u tome". S druge strane, mađarska vlada se stalno izjašnjava protiv migranata, posebno muslimana. E.S.

69 %

ispitanika u istraživanju Europske komisije smatra da je djelovanje EU-a nedovoljno kada je riječ o borbi protiv terorizma

Možda ste propustili...

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu