Regija
EKOPROJEKT

Vukovarski gimnazijalci prijavili 84 lokacije gnijezda bijele rode
Objavljeno 27. srpnja, 2016.

Vukovarska Gimnazija ima status ekoškole, a to su u školskoj godini 2015./2016. učenici još jednom potvrdili uključivši se u projekt istraživanja i zaštite bijele rode, strogo zaštićene ptičje vrste u Hrvatskoj. Između ostaloga, ekološki osviješteni gimnazijalci tijekom svog su istraživačkog rada snimali nekoliko gnijezda i montirali video koji prikazuje “obiteljsku idilu” roda – od gradnje gnijezda do podizanja mladih.

Najbolji ekoprojekt

Lijepa priča iz Gimnazije Vukovar počinje tako što su učenici osvojili prvo mjesto na natječaju INA-e i Novog lista za najbolji školski ekoprojekt u Hrvatskoj i dobili donaciju od 3500 kuna. Projekt su nazvali “Vukovarski gimnazijalci kao saveznici bijeloj rodi” i donaciju iskoristili kako bi dali svoj doprinos istraživanju i zaštiti bijele rode u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Budući da nekoliko gnijezda bijele rode krasi i središte grada Vukovara, ali i druge gradove i sela na krajnjem istoku Slavonije, vukovarski su gimnazijalci odlučili, sa svojom profesoricom Kristinom Kristek, popisati što više lokacija gnijezda i tako upotpuniti postojeću bazu podataka. Tako su u tijeku školske godine prijavili 84 lokacije gnijezda bijele rode, među kojima je i – 13 novih lokacija. Pritom su učenici osmislili brošuru sa svrhom edukacije građana o, kako su to sami napisali, vrlo bliskoj vezi čovjeka i rode, kao i o ovisnosti opstanka roda o djelovanju čovjeka. Ta brošura daje i upute kako se prijaviti za isplatu naknade za rodino gnijezdo, ali i upute o mogućnostima postupanja s gnijezdom. Upravo su za tisak brošure i iskoristili sredstva dobivena na spomenutom natječaju.

Indikator okoliša

U brošuri su podsjetili kako, u okviru projekta “Zaštita i očuvanje bijele rode u Vukovarsko-srijemskoj županiji”, tamošnja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima isplaćuje naknadu vlasnicima objekata na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode, 700 kuna godišnje, a što mnogi građani, kako su to utvrdili u istraživanju, zapravo ne znaju. Naveli su i da sredstva za isplatu naknade osiguravaju u jednakim omjerima Vukovarsko-srijemska županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gimnazijalci su potom brošuru dijelili ljudima na čijim se kućama nalaze rodina gnijezda i tako ih educirali o važnosti čuvanja svakog pojedinog gnijezda te dragocjene ptice.

– Ljudi su pokazali pozitivne reakcije na vrijedne vukovarske gimnazijalce, obasipali su ih pričama i dogodovštinama koje im njihove rode iz godine u godinu priušte – kazuje prof. Kristek, ponosna na svoje učenike jer su “toliko truda i slobodnog vremena odvojili kako bi pokazali da žele pomoći kako svojim sugrađanima tako i ovoj vrsti da opstane”.

– Bijela je roda indikator stanja u okolišu, a broj od oko 150 gnijezda u najistočnijoj županiji znak je da živimo u maloj oazi, koju moramo čuvati i njegovati zbog sebe i budućih naraštaja – zaključila je prof. Kristina Kristek. Zanimljivo je i da su sve rezultate svog istraživanja učenici redovito objavljivali na Facebook stranici, nazvanoj prema projektu.

Sanja BUTIGAN
Edukacija o zaštiti prirode, ali i primjer drugima

– Budući da naša škola ima status ekoškole, puno radimo na edukaciji naših učenika o zaštiti prirode i okoliša u zavičaju. Ovakvi školski ekoprojekti daju mogućnost učenicima da steknu vještine koje će im trebati i u budućnosti. Učimo ih da budu ekološki osviješteni, odgovorni i aktivni građani, ali i da svojim ponašanjem i djelovanjem budu primjer mladim ljudima – kazuje ravnatelj vukovarske Gimnazije, Davor Šijanović.

Partner u projektu gimnazijalaca bila je i udruga Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, koja također provodi redovito praćenje i kartiranje gnijezdeće populacije bijele rode, a rezultate prosljeđuju Zavodu za ornitologiju, koji dobivene informacije koristi za procjenu ugroženosti i rasprostranjenosti bijele rode.

150

rodinih je gnijezda u najistočnijoj hrvatskoj županiji, što je znak da je ona oaza čistog okoliša

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike