Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: SYMPHYTUM OFFICINALE L.

Nema rane koju Gavez neće izliječiti
Objavljeno 25. srpnja, 2016.

Pučka je medicina uz gavez vezana više tisuća godina zbog njegova izuzetno ljekovitog djelovanja na rane i prijelome kostiju. Gavez je zeljasta biljka koja naraste do 80 cm visine. Stabljika je iznutra šuplja i jako razgranata, a na njoj se razvijaju usko jajasti, sjedeći i dlakavi listovi, na kojima su uočljive gusto naborane provodne žile.

Ljubičasti ili žućkasti, ružičasti cvjetovi razvijaju se na produženim dršcima na vrhu stabljike te oblikuju viseći cvat. Jako razvijeni mesnati korijen (sličan mrkvi), raste horizontalno ili postrance i do 60 cm dubine. Korijen je izvana crne, a iznutra bijel. Biljka cvjeta od svibnja do srpnja.

Svježi listovi gaveza imaju miris po zeleni a okus po krastavcu, dok korijen ima slatkast okus, sluzav je i steže. Gavez nalazimo u staništima na kojima rastu vrbe i topole, kao i na pretplaninskim i brdskim vlažnim livadama, pašnjacima, poljima, uz putove i potoke. Mladi svježi listovi, kao i stabljika, rabe se za pripremu jela (juhe, salate, variva - špinat), listovi i cvjetovi beru se, suše i rabe za pripremu čaja. Najviše se koristi korijen, koji se vadi u jesen ili u rano proljeće. Korijen treba očistiti, izrezati na štapiće ili kockice i sušiti na toplom i prozračnom mjestu ili u sušionici, i to dosta brzo. Suhi korijen pohranimo u hermetički zatvorenu ambalažu. Svjež korijen rabi se za pripremu tinktura ili za izradu ljekovite masti.

Od sedativa do lijeka za rak

Već tradicionalno, svake godine, s članovima Udruge Zdrav život u blizini gorskokotarskoga mjesta Vrata, kraj Fužina, vadimo korijen gaveza. Korijen gaveza bio je prvi korijen od kojeg sam pripremao tinkturu i mast, a prve savjete za praktičnu pripremu dobivao sam od gospodina Josipa Ružića iz Udruge Ljekovita biljka - Zagreb. Kao mladog travara željnog znanja i praktičnog iskustva, oduševila me velika ljekovitost gaveza u liječenju rana i kosti. Gospodin Ružić, iskusni biljar (travar), pun znanja, znao je reći: “Nema rane koju gavez neće izliječiti.”

Pri uporabi tinkture od gaveza za unutarnju primjenu nužan je oprez jer djeluje agresivno na centralni živčani sustav, tj. jako ga može nadražiti, te se uzima oprezno u manjim količinama. Mjere opreza primjenjuju se i u uporabi tinkture u liječenju gihta i bolnih zglobova. Tinktura gaveza koristi se i za liječenje kožnih bolesti i tegoba, pa je izuzetno učinkovita u regeneraciji kožnog epitela (stara naborana koža, naročito oko očiju, te u tu svrhu rabimo tinkturu i mast od gaveza, a moguća je i kombinacija s uljem od gospine trave). Svježi listovi, kao i cvjetovi, dobra su hrana te se (u proljeće) preporučuju za jačanje cijelog organizma i imunosustava. Najčešće se od mladih listova pripremaju proljetne salate, juhe i variva te palačinke. Rabe se i stabljike, koje se ogule te prže ili kuhaju.

Zapadna pučka medicina rabi gavez za liječenje: čireva želuca i crijeva, prijeloma kostiju, upalnih stanja crijeva, krvarenja, opeklina, bronhitisa, proljeva, dizenterije, gihta, artritisa, reumatskih bolova, angine, kašlja, ekcema, hemoroida, išijasa, svraba, raka, gastritisa, mišićnih bolova, tumora, varikoznih vena, zatim za ispiranje usta itd. U Kini se koristi za liječenje cirkulacije, u Americi za liječenje raka, a u Turskoj kao sedativ i stimulans.

l Toksičnost: Gavez je hepatotoksičan, tj. škodljiv za jetra.

l Kontraindikacije: Osobe osjetljivih jetara ne bi smjele uzimati gavez ni u kojem obliku, kao ni trudnice.

LJEKOVITO DJELOVANJE

Tinktura, mast, oblog od korijena i svježeg lišća gaveza koriste se kod:

l svih vrsta nagnječenja tkiva - hematoma, udaraca, uganuća, raznih rana - od rastrganih do gnojnih, stimulirajući rast i obnovu tkiva, i to kao svježi oblog od korijena i lišća, kao tinktura i za ispiranje, a prašak od korijena za posipanje rana (u terapiji gnojnih rana i rana koje zaudaraju može se kombinirati s tinkturom nevena i arnike)

l raznih čireva

l tvrdih novotvorina

l oteklina, kvrga i kvržica, kod gihta

l raznih kožnih nečistoća

l prijeloma kostiju svih vrsta, kostobolje, oštećenja pokosnice

l krvarenja i krvavih ispljuvaka

l kašlja i bronhitisa

l neuralgije lica

l bolesti želuca

l hemoroida.

KORIJEN:

Svježe naribani korijen služi za pripremu raznih obloga u liječenju rana i prijeloma kostiju. Korijen gaveza može se kuhati i topao stavljati na bolna mjesta. Za plućne bolesnike svježi naribani korijen gaveza miješa se s medom u omjeru 1:2 (jedan dio korijena, dva dijela meda).

PRAŠAK:

Prašak od samljevenog suhog korijena gaveza rabi se za liječenje i posipavnje raznih rana te za unutarnju primjenu kod unutarnjih krvarenja.

TINKTURA:

200 g korijena gaveza moči se u litri 70-postotnog alkohola mjesec dana te se procijedi.

l Uzima se prema savjetu, ali ne više od 20 kapi.

MAST:

Koristi se za liječenje osipa, rana, posjeklina i hemoroida, a priprema se tako da se 100 g naribanog korijena gaveza stavi u 100 g rastopljene svinjske masti.

l Pržiti treba nekoliko minuta, dok ne nastane žitka kaša. Ohladiti i procijediti kroz lanenu krpu ili cjedilo. Mast pohraniti u odgovarajuću ambalažu (staklenke) te mazati oboljela mjesta.

HOMEOPATIJA:

Homeopatski lijek Symphitum rabi se kod ozljeda i prijeloma kostiju te kod fantomske boli nakon amputacije ekstremiteta, kao i za zacjeljivanje ozljeda i boli u pokosnici. Za zacjeljivanje kostiju daje se u potenciji C 6, jer pojačava zarašćivanje kosti.

PREŽIVLJAVANJE U PRIRODI:

l PROLJEĆE: Svježi listovi, kao i cvjetovi, dobri su za jelo te se preporučuju za jačanje cijelog organizma i imunosustava. Najčešće se od mladih listova pripremaju proljetne salate, juha i variva, ali se i prže s tijestom od palačinaka.

l LJETO: Stabljike se ogule i zajedno s listovima prže ili kuhaju.

UPORABA U VETERINI:

Gavez je prava biljka za liječenje raznih ozljeda kod životinja isto kao kod čovjeka. Koriste se mast, tinktura i kaše od suhog korijena gaveza u obliku obloga.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike