Kultura
PROMOCIJA KNJIGE "U KRNJAŠU KOD IVE"

Prikaz jednog od najstarijih dijelova Vinkovaca u vrijeme Ivana Kozarca
Objavljeno 20. srpnja, 2016.

U dvorištu rodne kuće književnika Ivana Kozarca predstavljena je knjiga “U Krnjašu kod Ive” urednika Zlatka Virca, u kojoj je na 70-ak stranica dan prikaz jednog od najstarijih dijelova Vinkovaca u vrijeme Ivana Kozarca, kao i književnog stvaralaštva toga književnika, poznatog u hrvatskoj književnosti prije svega po antologijskom romanu “Đuka Begović”.

Govoreći o knjižici, autor Zlatko Virc napomenuo je kako je povod bio spomenik Ivanu i Mariji Kozarac, rad vinkovačkog akademskog kipara Dejana Durakovića, u svibnju otkriven na obali Bosuta ispred Kozarčeve rodne kuće.

- Podizanjem spomenika skrenuli smo iznova pozornost javnosti na literarnu vrijednost Ivana Kozarca, koji u Vinkovcima već ima poprsje. Dakle, Vinkovčani su ga oduvijek cijenili. S druge strane, ovim spomenikom dali smo gradu materijalni kulturni dokument koji bi trebao omogućiti da Vinkovci postanu još više povijesno i turistički prepoznatljivima - kazao je Zlatko Virc.

Vinkovački pročelnik za kulturu Mario Banožić napomenuo je kako je želja gradskih vlasti da “priča” o Ivanu Kozarcu bude tek početak jednog velikog projekta kojim bi se od zaborava spasile i kuće te književno stvaralaštvo drugih književnika koji su živjeli i stvarali na Krnjašu.

Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge Vinkovački šokački rodovi, koja je izgradila spomenik, poručio je kako je objavljivanje ove knjige točka na i priče o Ivanu i Mariji Kozarac. Hina

Možda ste propustili...

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike