Novosti
NA SASTANKU U SUBOTICI:

Kovač: Srbija mora poštovati i primjeniti europske standarde
Objavljeno 16. srpnja, 2016.

Srbija i Hrvatska spremne su rješavati sva otvorena pitanja i na bilateralnoj razini i u okviru europskog pregovaračkog procesa Srbije, koji Hrvatska podržava i spremna je pomoći, poručili su u petak navečer u Subotici ministri vanjskih poslova dviju država Miro Kovač i Ivica Dačić. Sudjelujući u obilježavanju 26. obljetnice osnutka Demokratske stranke Hrvata Vojvodine (DSHV) kao izaslanici predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i premijera Aleksandra Vučića, dvojica su ministara istaknula da se, dva desetljeća nakon ratnih sukoba, obje zemlje trebaju okrenuti budućnosti, ali da na tom putu ne treba ostaviti neriješena pitanja iz prošlosti.

Ministar Dačić prenio je obećanje premijera Vučića da će se osobno zauzeti za rješavanje problema hrvatske manjine u Srbiji, poglavito u području obrazovanja, temeljnih prava i medija.

Hrvatski šef diplomacije poručio je da će Hrvatska, uz svu potporu Srbiji na europskom putu, nastaviti inzistirati na primjeni svih kriterija i konvencija koji se tiču zaštite prava hrvatske manjine.

Također, Kovač je istaknuo ustrajnost Zagreba u stajalištu da Srbija u pregovaračkom procesu mora poštovati i primijeniti europske standarde, poglavito u promjeni zakona o općoj jurisdikciji za ratne zločine.

Ministri Kovač i Dačić u petak su se, prije svečanog početka obilježavanja obljetnice DSHV-a, sastali u Gradskoj kući u Subotici, a potom nazočili misi u franjevačkoj crkvi svetog Mihaela Arkanđela.

U petak su se u Ministarstvu branitelja sastale udruge proisteklih iz Domovinskog rata s ministrom branitelja i ministrom pravosuđa te su nakon sastanka zatražili od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ministra vanjskih poslova Mire Kovača da se blokira otvaranje poglavlja 23 i 24 za ulazak Srbije u Europsku uniju dok ne ispuni određene uvjete.

Prije prihvaćanja protokola o otvaranju tih poglavlja sudionici traže da Republika Srbija konkretno pridonese "rješavanju pitanja pronalaska nestalih osoba u Domovinskom ratu" te da ukine univerzalnu jurisdikciju koja se temelji na "Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine" počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije, posebice s obzirom na to da je Republika Hrvatska vodila pravedan i legitiman obrambeni i oslobodilački rat braneći svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica, kaže se u priopćenju.H

HVIDR-a za blokadu Srbije

Udruga Hrvatskih ratnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) izrazila je u petak oštro protivljenje davanju suglasnosti Hrvatske za otvaranje pregovora između EU i Srbije u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava dok Srbija ne ispuni hrvatske uvjete. HVIDR-a smatra da Hrvatska "ne smije ni pomišljati na deblokadu pregovora, niti može dopustiti da Srbija uđe u EU dok ne ispuni uvjete ukidanja Zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine na području bivše SFRJ, kojim Srbija ulazi u nadležnost Haškog suda, te si daje za pravo uhićenja bilo kojeg branitelja na temelju lažnih optužnica, što je na svojoj koži najteže podnio hrvatski branitelj Veljko Marić", poručuje HVIDR-a u priopćenju.

Možda ste propustili...

POLOŽEN VIJENAC U SPOMEN NA SVE ŽRTVE RADNIČKE BORBE, POGINULE RADNIKE I HRVATSKE BRANITELJE

Sindikati: Od nove vlasti zahtijevamo dijalog o položaju radnika

Najčitanije iz rubrike