Novosti
UNIVERZALNA JURISDIKCIJA

Srbija još piše optužnice protiv Hrvata
Objavljeno 15. srpnja, 2016.

Vezani članci

“ŽRTVE” BREXITA

Srbiji stopirani pregovori s EU-om

Srbija ne namjerava ukinuti zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u SFRJ i nastavlja ga primjenjivati, izjavio je za Radio slobodna Europa Milan Petrović, voditelj Tužiteljstva Srbije za ratne zločine.

Upravo je ovaj zakon bio jedan od razloga zbog kojih je Hrvatska blokirala pristupne pregovore Srbije s EU. Hrvatska je nedavno pristala odblokirati pregovore Srbije s EU-om, ali Beograd ne namjerava ukinuti taj zakon.

Petrović kaže kako najave iz Hrvatske da će blokirati eurointegracije Srbije, ako bude primjenjivala taj zakon, ne utječu na rad Tužiteljstva Srbije i dodaje da postoje aktualni predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani. "Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima za ratne zločine. Tužiteljstvo za ratne zločine i dalje u punoj mjeri i opsegu primjenjuje ovaj zakon", kaže Petrović. Na pitanje novinara za koliko je državljana Hrvatske trenutačno zainteresirano Tužiteljstvo, Petrović je odgovorio da te podatke nemaju u evidencijama. Dodao je i da postoje predmeti na kojima Tužiteljstvo trenutačno radi. "S obzirom na to da je faza predistražnog postupka i istraga tajna, sada na to pitanje ne mogu odgovoriti. Ali ima predmeta koje trenutačno radimo o ratnim zločinima na teritoriju RH, predmeta u kojima sumnjamo da su ih počinili hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski branitelji", kazao je Petrović.

U četvrtak, u Beogradu, srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare s izvjestiteljem EU-a za Srbiju Davidom McAlisterom potvrdio je da će se u petak u Subotici sastati s hrvatskim kolegom Mirom Kovačem. Ocijenivši da "nisu svrhovite razne prijetnje" o uvjetovanju s bilo koje strane, Dačić je rekao kako nema nikakvih problema uoči najavljenog otvaranja pregovaračkih poglavlja Srbije s EU-om. Europski izvjestitelj David McAlister otvaranje poglavlja 23 i 24 ocijenio je "velikim korakom naprijed", i rekao da je pregovarački tim Srbije napravio "sjajan posao".

No, tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač u četvrtak za Televiziju N1 izjavio da će "sutra biti u Vojvodini kao izaslanik predsjednice".

- Vidjet ću i Dačića i jasno mu reći da je naša želja da budućnost bude europska. Znači, moraju biti i europski standardi, a to znači da Srbija neće moći imati takav zakon o ratnim zločinima. Morat će ga promijeniti ako misli ući u EU. To će jasno tako biti i primijenjeno od RH, u prijateljskom duhu - kazao je Kovač.

Vuk TEŠIJA/H

Gordan Markotić

veleposlanik Hrvatske u Srbiji

JOŠ ĆEMO O TOME RAZGOVARATI

Gordan Markotić, veleposlanik Hrvatske u Srbiji, rekao je da je za Zagreb važno pitanje univerzalne jurisdikcije, i dodao kako vjeruje da će ono biti riješeno. “To je pitanje o kojem će se još razgovarati i u postupku ulaska Srbije u EU. Vidjet ćemo što će se događati ubuduće. Bitno je da tužilaštvo Srbije za ratne zločine i Državno odvjetništvo u Hrvatskoj dobro surađuju. I to je ono na čemu treba inzistirati da se nastavi”, izjavio je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike