Regija
BRODSKI HLAD NAJVEĆI JE OTKUPLJIVAČ VIŠNJE

Višnja rekordno rodila, ali je slabije kvalitete
Objavljeno 8. srpnja, 2016.

SLAVONSKI BROD

Pri kraju je berba i otkup oblačinske višnje, blagorodne voćke koja je ove godine posebice na istoku Slavonije iznimno urodila, no kvaliteta je slabija pa i otkupna cijena. U višnjiku Branka Brankovića iz Kruševice na pet hektara ubiru se zadnji plodovi i odmah odvoze na otkup u slavonskobrodsku tvrtku Hlad.

- Urod je više nego dobar, mogu reći da je čak prerodila, no niži je postotak suhe tvari. Nekoliko smo dana čekali s berbom kako bi se postotak suhe tvari povećao na traženih 16 posto. Nakon dvije prethodne godine, kada je bilo suše i podbačaja, i ova je godina stresna - s mnogo kiše, mrazom koji nas je doduše samo okrznuo, i mnogo oscilacija, ali to je viša sila. Ipak, zadovoljan sam - kaže Branković, koji se trudi kvalitetnom agrotehnikom pripomoći što boljem rezultatu.

Svjestan je da prevelika ponuda i niža kvaliteta ploda utječe na ovogodišnju otkupnu cijenu od 2,70 kuna za prvu klasu, što je dosta niže u odnosu na prošlogodišnjih 3,50 kuna. To su zakoni tržišta, ističe Ruža Rončević, predsjednica Hlada, najvećeg otkupljivača u Hrvatskoj, koja i ove godine nudi najvišu otkupnu cijenu. Ostali su je spustili na 2,40 kuna.

U težem su još položaju pak proizvođači ove inače manje zahtjevne voćke na zapadu Brodsko-posavske županije. Zbog jakog travanjskog mraza te nedavnog snažnog nevremena s tučom i vjetrom na obiteljskom gospodarstvu Mire Krstanac iz Gornjih Bogićevaca urod je prepolovljen. Ono što je ostalo, s ukupno četiri hektara, također će isporučiti Hladu. Da su prinosi odlični, a kakvoća polovična, potvrđuje i Rončević, koja pomalo muku muči s otkupom velikih količina ovog voća.

- Ove godine višnja je iznimno rodila, no ponovno je došlo do izražaja ono što uvijek naglašavam: Treba raditi prema pravilima struke. To znači da oni koji su pomogli stablima da iznesu te dodatne količine imaju dobar rezultat, a kod onih koji nisu radili rezidbu i ostalo kako treba, vidljiv je taj nedostatak. Zbog mnogo kiše i nedostatka suhe tvari višnja je napuhana i čim se ubere curi. Nama stvara velik problem prijevoz i skladištenje nekvalitetne robe - kaže.

A na vlastitih 40 hektara višnjika, koji je srećom izbjegao jači mraz, uz sve poduzete agrotehničke mjere rezultat je jako dobar. Ubrali su 12 - 13 tona po hektaru, a trudi se, veli i većina kooperanata koji dopremaju višnju s ukupno 200-tinjak hektara. No unatoč velikim smještajnim kapacitetima od 12 tisuća tona, teško će uspjeti sve otkupiti. Naime dosta je višnje ostalo neprodane od prošle godine, a ponuda je velika.

- Svi koji su bili oslonjeni na Orahovicu gravitiraju nama, Vinkovci imaju male kapacitete pa proizvođači jednostavno nemaju kome prodati - navodi predsjednica Hlada, koja se trudi preuzeti sve ponuđeno.

Marija RADOŠEVIĆ
U izvoz 80 posto

Rončević se pribojava i da neće biti mjesta za mađarsku višnju, koju inače Hlad otkupljuje i iskoštava svake godine. Riječ je o višnji drugačijeg izgleda i okusa (više nalik trešnji), za koju ima kupca na europskom tržištu za dalju preradu u pekarskoj, slastičarskoj industriji. No kako je kvaliteta oblačinske višnje ove godine slabija, i učinak proizvodnje je manji pa je kapacitet 4-5 tona po satu. Gotovo sve je namijenjeno izvozu, jer Hlad godinama 80 posto proizvodnje plasira na tržište Europske unije i nešto u Kanadu.

zalihe

DOSTA JE LANJSKE VIŠNJE NEPRODANO

2,70

kuna Hlad daje za prvu klasu, što je najviša otkupna cijena

Ruža Rončević

predsjednica Hlada

Do izražaja je došlo ono što uvijek naglašavam: Treba raditi prema pravilima struke

Najčitanije iz rubrike