Regija
GRADONAČELNIK I PREDSJEDNIK ĐAKOVAČKE SMOTRE

Vinković: Ovogodišnji Vezovi po broju sudionika rekordni
Objavljeno 1. srpnja, 2016.

Vezani članci

ZLATNI JUBILEJ ĐAKOVAČKE SMOTRE FOLKLORA SLAVONIJE I BARANJE

50 Vezova: Polustoljetna priča o tome kako Slavonija svoje voli, a tuđe poštuje!

FILM MARIJA ŠULINE I SUZANE ŽUPAN

Perom i kamerom kroz 50 Đakovačkih vezova

ĐAKOVO - Ove godine Đakovački vezovi navršavaju svoj zlatni jubilej, 50. godinu održavanja. Čemu mogu zahvaliti na tolikoj dugovječnosti?

- Ove godine slavimo 50. obljetnicu Đakovačkih vezova, manifestacije koja je prvi put održana 2. i 3. srpnja 1967. godine. Tada je posijano sjeme iz kojega će se s vremenom razviti danas već polustoljetna, đakovačka folklorna, kulturno-turistička manifestacija Đakovački vezovi. A sjeme je posijao dr. Zvonimir Benčević. Zanimljivo je da je Benčevićev prijedlog programa te prve manifestacije Vezova sadržavao sve bitne elemente koje Vezovi sadržavaju i danas: smotru i mimohod folklornih skupina, svatovske zaprege i konjanike, izbor najljepše djevojke i snaše u nošnji, prateće kulturne i zabavne sadržaje, ali iznad svega njegovanje izvornog folklora i njegovo očuvanje. Upravo te činjenice, odnosno kontinuitet događanja na Vezovima očuvale su ovu manifestaciju. Sve što su imali prvi Vezovi, imat će i 50. jubilarni, pri čemu ćemo poseban naglasak dati tijekom svečanog otvorenja u okviru kojeg će biti ponovno izvedeni dijelovi tradicionalne scenske slike Julija Njikoša. U povodu održavanja jubilarnih 50. Đakovačkih vezova još jednom izražavam duboku zahvalnost svim časnim ljudima koji su ih utemeljili i koji su i u vrijeme kada Hrvatska nije bila samostalna država znali na koji se način čuva i brani hrvatska nacionalna svijest: očuvanjem baštine, odgajanjem mladih za prave nacionalne vrijednosti, održavanjem manifestacije na ponos ne samo Đakova i Slavonije, nego i cijele Hrvatske.

Najbolja manifestacija

Na jubilarnim Vezovima, odnosno u njihovoj svečanoj povorci, očekuje se rekordan broj sudionika, njih između pet i šest tisuća...

- Čitav program Vezova obiluje brojnim sadržajima i što je najvažnije, a sukladno činjenici da su Vezovi najznačajnija folklorna manifestacija u Hrvatskoj, ovo će prema broju sudionika biti rekordna godina. Zapravo, svi mi u Đakovu i danas dijelimo oduševljenje s kojim su osnivači utemeljili Đakovačke vezove, a to je i rezultiralo time da su se Vezovi održali do danas i da su 2013. godine proglašeni najboljom kulturnom manifestacijom u Republici Hrvatskoj, te je iz godine u godinu interes sudionika za sudjelovanje na Vezovima sve veći.

I ovogodišnje Vezove prati bogat program, mnoštvo folklornih, kulturnih, zabavnih, sportskih, gastropriredbi...

- To je postalo uobičajeno. Kada sam postao gradonačelnik, 2001. godine, Vezovi su se odvijali prema obrascu da je većina manifestacija bila smještena u nekoliko dana i posjetiteljima, ali i organizatorima, to je pričinjavalo probleme. Zato smo, kako bi Vezovi pokazali sve što ta manifestacija znači Hrvatskoj, uveli novine u programskim sadržajima pretvorivši Đakovačke vezove u jedinstvenu gastronomsku, etnološku, kulturnu, pa čak i sportsku manifestaciju.

Nova ljetna pozornica

U mjesec dana programa svatko od posjetitelja pronaći će nešto za sebe, bilo da je riječ o koncertima tamburaške glazbe ili onima hrvatskih estradnih zvijezda pa do primjerice izložbi, konjičkih natjecanja ili gastronomije.

Najavljen je dolazak posjetitelja doslovce sa svih strana svijeta – od Australije do Kanade, kao i iz niza europskih zemalja...

- Ovo što navodite pokazuje koliku važnost Vezovi imaju ne samo za Slavoniju i Baranju, nego i za Hrvatsku u cjelini. Jer dolazak i nastup na Vezovima postao je stvar prestiža i to me raduje.

Dok Đakovo iščekuje 50. Vezove, a čiji se dobar dio najatraktivnijih priredbi održava na ljetnoj pozornici pod krošnjama Strossmayerovog parka, u tom perivoju teku radovi. U kakvom će novom ruhu taj, među Đakovčanima i znani Veliki park, dočekati Vezove?

- Revitalizacija Strossmayerova perivoja odvijala se u nekoliko faza tijekom posljednje dvije godine. Počeli smo s potpunim uređenjem staza u perivoju, zamijenili smo klupe i koševe za otpatke, a u posljednjoj fazi uređen je amfiteatar, te staze koje spajaju park s ulicom Ljudevita Gaja. Uređena je pozornica i prostorije koje se nalaze ispod; sanitarni čvorovi, garderoba, VIP salon, ali i pod pozornice, te smo napravili parkiralište ispod same pozornice. Ukupna vrijednost radova, koje je izvela tvrtka Mi Blok, iznosila je 2,4 milijuna kuna i mišljenja sam da je Strossmayerov park sada postao dragulj pejzažne arhitekture i primjer revitalizacije perivoja u središtu grada.

Također, uoči Vezova, i Strossmayerov trg je gradilište. Kako će ti radovi biti regulirani za vrijeme održavanja smotre – svečanog otvorenja u petak, 1. srpnja, pred katedralom i prolaska povorke u nedjelju, 3. srpnja?

- Prilikom predstavljanja ovog projekta naveo sam kako će se njegova realizacija odvijati u nekoliko faza, a razlog zašto su radovi započeli upravo s one strane kod tržnice su Vezovi. Đakovčani, kao i svi gosti Vezova, ne moraju strahovati jer će se čitav program odvijati prema ustaljenom rasporedu. Tek po okončanju Vezova kreću radovi na ostatku Strossmayerova trga.

Ovogodišnje svečano otvaranje direktno će biti prenošeno na HTV-u.

- Moj stav o ovome je dobro poznat i čelništvu HTV-a i javnosti i nisam ga mijenjao. Svake godine inzistirao sam na izravnom prijenosu otvorenja Vezova, da bi posljednjih godina stvari bile pomaknute s mrtve točke. Izravno je išlo nekoliko nedjeljnih svečanih povorki svih sudionika, sniman je izbor za najljepše nošeno narodno ruhu, točnije završna večer vezova, pa emitirano s odgodom, a konačno sam dočekao da izravno bude prenošeno i otvorenje Vezova. Uloga HTV-a, kao javnog servisa, upravo je takva da u svom programu mora imati zastupljene sve oblike kulturnog stvaralaštva u Hrvatskoj, pa tako i tradicijsku kulturu koju na najbolji način prezentiraju upravo Vezovi. Očekujem da će HTV nastaviti i idućih godina s izravnim prijenosima.

Suzana ŽUPAN
TKO JE SVE POZVAN

“Poziv na Vezove uputili smo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, sada već tehničkom predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću i predsjedniku Sabora Željku Reineru, predsjednicima svih stranaka, županima, gradonačelnicima... Vezovsko Đakovo bit će im gostoljubiv domaćin”, kaže Vinković.

Uz katedralu i lipicance, ukras i simbol grada

“Na kraju ovog razgovora moram istaknuti da su proteklih 50 godina Vezovi okupljali mnoge generacije glazbenika, književnika, umjetnika, glumaca i entuzijasta na području tradicijske kulture koji su ostavili značajan doprinos nastavku svega onoga što Đakovo čini tradicijskom prijestolnicom Hrvatske. Slobodno mogu reći da su Đakovački vezovi, uz našu katedralu i lipicance ukras i simbol grada. Grada čije građanke i građani skrbe i čuvaju tradicionalne i kulturne vrijednosti koje su nam ostavili preci. Ovi 50. Vezovi nisu slučajnost i ova velika obljetnica djelo je svih dobrih, vrijednih ljudi koji su ih desetljećima stvarali, svih mojih sugrađanki i sugrađana koji Vezove čine onim što oni jesu. Svi ti, poznati i nepoznati, žene, muškarci i djeca, utkali su djelić sebe u Vezove stvorivši i održavši ovu manifestaciju na ponos Đakova, Slavonije i Baranje i Hrvatske”, zaključio je Vinković.

Možda ste propustili...

WINGS FOR LIFE WORLD RUN U ZADRU

I Donjomiholjčanke su trčale za plemeniti cilj

PROSLAVA DANA OPĆINE FERIČANCI I DUHOVA

Na Trgu Matije Gupca nastupit će Učiteljice

Najčitanije iz rubrike